Dodaj do ulubionych

patelnia-gril - czy jest takie urzadzenie?

29.07.04, 12:35
Witam,
w programie "Ready Steady Cook" na BBC Prime (nie wiem czy dobra pisownia)
kucharze z dwoch konkurujacych druzyn przyrzadzaja potrawy i uzywaja czasami
takiej prostokątnej patelni, ktora wyglada jak gril, czyli ma nakładkę z
żeberkami... W programie piecza na niej np. piersi z kurczaka obtaczajac je
wczesniej w ziołach lub panierce lub nawet same, nigdy nie mowili nic o tym
sprzecie (albo ja niezby dobrze zrozumialam-program jest po ang.), a ja
umieram z ciekawosci czy rzeczywiscie to dziala mniej-wiecej jak gril?
Uwielbiam potrawy z grila, ale mieszakam w bloku, nie mam działki i
grilowanie tradycyjne odpada...

Moje pytanie-prośba: czy ktos to widzial, czy ktos to ma, uzywa, czy jest
zadowolony i gdzie to mozna kupic??

Dzieki za jakiekolwiek info
Dorka

Edytor zaawansowany
  • Gość: goska IP: *.gizycko.mm.pl 29.07.04, 12:45
    Ja też mam chrapkę na takie cudo!Jaka jest cena mojego marzenia?
  • Gość: zainteresowana IP: 213.17.230.* 29.07.04, 12:57
    Obserwuję w wielu programach zagranicznych takie kwadratowe grill-patelnie i
    zastanawiam się czemu tego nie widzę u nas w każdym sklepie. Miałam coś takiego
    kiedyś w rękach, ale było to kompletne byle co, raczej chyba do palenia mięsa.
    A w tv widać, że to całkiem poprawnie działa i kotlety czy warzywa maja takie
    ciemne podsmażone paski.
  • linn_linn 29.07.04, 13:55
    Sa tez takie bez nakladek / kwadratowe lub prostokatne, z rowkami / . Bylo juz
    o nich kilka watkow. Wychodza ciemniejsze paski.
  • marghe_72 29.07.04, 13:57
    taką włąsnie mam i szczerze polecam.
    Do mięsa (kurczak, wołowina, dobra wołowina) i warzyw.
    m.
  • emka_waw 29.07.04, 14:01
    Za 79 zł.
  • i.nes 29.07.04, 14:33
    Ja mam żeliwną, ciężką patelnię grillową ze sklepu DUKA. Kosztowała ponad 100
    zł, ale mam ją już 2 lata i jest świetna! Trik polega na tym, zanim cokolwiek
    na niej położysz musisz dobrze ją rozgrzać. A już zupełnie odlotowe jest to, że
    nie trzeba używać tłuszczu lub ilości wręcz minimalne.
    Robimy na niej kurczaka, warzywa, bruschetty...

    pzdr
    ines

    --
    Life's a journey, not a destination.
  • amj77 29.07.04, 14:36
    i.nes napisała:

    > Ja mam żeliwną, ciężką patelnię grillową ze sklepu DUKA. Kosztowała ponad 100
    > zł, ale mam ją już 2 lata i jest świetna! Trik polega na tym, zanim cokolwiek
    > na niej położysz musisz dobrze ją rozgrzać. A już zupełnie odlotowe jest to,
    że
    >
    > nie trzeba używać tłuszczu lub ilości wręcz minimalne.
    > Robimy na niej kurczaka, warzywa, bruschetty...
    >
    > pzdr
    > ines
    >

    Moi rodzice mają, kupili we Włoszech. Sama teraz na taką poluję.
    Te za 79zł są do niczego- to podróby. Ich kosztowała koło 400zł i tyle kosztują
    te porządne patelnie grillowe. Ważne, aby była baaardzo ciężka.


    --
    I'm a simple girl in a high-tech digital world
  • i.nes 29.07.04, 14:47
    No właśnie, ja nie pamiętam ile ta z Duki kosztowała, ale sporo, bo zamówiliśmy
    ją sobie na prezent ślubny :)

    --
    Life's a journey, not a destination.
  • linn_linn 29.07.04, 15:08
    Sa tez dobre za mniej niz 400 zl. Mam bardzo ciezka i bardzo dobra za chyba
    20000 lirow.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 29.07.04, 16:35
    Absolutnie i bezwzględnie żeliwna, czym cięższa tym lepiej. Żadne tam
    aluminium, teflony, elektryczności. Widywałem na Alegro.
  • brunosch 29.07.04, 15:17
    linn_linn napisała:

    >Wychodza ciemniejsze paski.

    Ale czy poza obecnością pasków jedzenie na tym zyskuje?
    ***
    W moim życiu przewinęło sie sporo dziwnych ustrojstw np patelnia groszkowa - z
    drobnymi dziurkami w dnie, miała być do smażenia bez tłuszczu, potem pojawiły
    się teflony, dzięki którym też można było ograniczyć tłuszcz, potem jakieś inne
    rowkowane i z kratką, a właściwie poza "bajerem" nie różnią sie niczym. Sorry -
    różnią się. Wszystkie są GORSZE od starej patelni od Cygana.
    A jeśli grill, to taki, gdzie pachnie węglem drzewnym.
    --
    ser to nie jest filadelfijski szlifierz!
  • Gość: Marghe_72 IP: *.aster.pl / *.aster.pl 29.07.04, 15:20
    Krótkie smazenie bez dodatku tłuszczu to dla mnie plus.

    Bardzo lubie steki wołowe z takiej patelni.
    Kurzą pierś - wystatczy posolic i skropic cytryną (ja lubie równiez z dobtym
    majomezem)
  • linn_linn 29.07.04, 15:45
    Plusem jest wlasnie to, ze nie trzeba uzywac tluszczu.
    Sa zreszta rozne patelnie: np. tzw. "testo romagnolo", czyla patelnia uzywana
    do robienia piadiny.
    www.pannomagico.it/ita/salus.htm
    Mozna na niej smazyc / na otwartej /, piec / pod przykryciem /, rozmrazac.
    Podobno niektorym udalo sie nawet upiec pizze / ja nie probowalam /.
  • i.nes 29.07.04, 15:35
    brunosch napisał:
    > różnią się. Wszystkie są GORSZE od starej patelni od Cygana.

    Tak, dobra patelnia do podstawa i warto w nią zainwestować. Do teflonów to ja
    mam uraz - po tym, jak w jajecznicy miałam teflonowe farfocle... Inwestować
    opłaca się nie tylko w patelnię. Wszystko, co solidne służy latami i pomaga w
    codziennym funkcjonowaniu.

    --
    Life's a journey, not a destination.
  • marghe_72 29.07.04, 14:38
    Ikea odpada.
    Radze poszukac w dobrych sklepach ze sprzetem domowym.
    m.
  • doratela 02.08.04, 15:19
    Dzieki za informacje!

    Pojechalam wczoraj do Ikei i faktycznie sa patelnie zwane "grillowe" ale.....no
    wlasnie! To chyba nie to. Owszem ta patelnia jest prostokatna, ale ma jedynie
    pokarbowane dno - czy to rzeczywiscie zadziala jak grill, czy tylko usmazy
    mieso w "paski"??? Nie ogladalam w ten łikend programu na BBC ale cos mi sie
    wydaje ze to jest ciut inne i dziala nieco podobniej do grilla...

    No nic, nie ustaje w poszukiwaniach.
    Pozdrowka dla wszystkich

    Dorka
  • ziemiomorze 02.08.04, 15:28
    Jesli jestes z Wawy - to duzy wybor patelni grillowych jest w Sadyba Best Moll
    (sklep ze sprzetem domowym na parterze) - takie, smakie i owakie, nawet
    specjalne - owalne do ryb, ciezkie jak niewiem co dobre (sama mam i uzywam).

    Ona Ci nie ugrilluje niczego - brak bedzie grillowniczego aromatu. Usmazy
    natomiast to, co chcesz, w fotogeniczne paski i pozbawi wiekszosci tluszczu, co
    ma swoje znaczenie.

    z.

    --
    podobno dlugo i systematycznie naciskajac guzik od pilota tv mozna zmienic
    swiat - testy trwaja -
    (pvek tributes)
  • Gość: monia IP: *.tele2.pl 02.08.04, 16:58
    Dostalam to cudo na urodziny poniewaz tez marzylam o tej patelni. Moja ma ta
    zalete ze odkera sie w niej raczka i mozna w niej robic np. rozne rzeczy w
    piekarniku. Polecam bardzo firme Berghoff gdyz ich naczynia sa naprawde
    poarzadne, a ceny nie powalaja z nog. Za wyjatkiem katalogu internetowego sa
    osoby ktore zakupuja wieksze ilosci i handluja tymi naczyniami na bazarach np.
    w W-wie na Olimpjce przy Gorczewskiej, rano w niedziele spacerek polecam po
    patelnie, ale widzialam tez przypadkiem te naczynia na stadionie (bo tam kupuje
    rajstopy). Mozesz tez zamowic przez internet.Podaje link.

    www.agd.boo.pl/

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka