Dodaj do ulubionych

gotowanie w garnku "cisnieniowym"

IP: *.dyn.iinet.net.au 03.08.13, 07:19
stalam sie szczesliwa posiadaczka tzw. "pressure cooker" :)

Jako se do tej pory stosowalam metody dosc tradycyjne, mam lekka treme przed uzywaniem tego ustrojstwa. Ale jest, I jest wielkie toto, wiec postanowilam wykorzystac jak sie tylko da.

na razie przyrzadzilam byriani z kurczakiem - I od razu nauczka, do gotowania ryzu pod cisnieniem daje sie znacznie mniej wody niz do 'rice cooker'a", no ale nie wyszlo zle, da sie jesc

wiem, ze bede uzywac tego do wszelkich wolowych curry, golonek itp

ale chcialabym byc troche do przodu zanim znowu ugotuje cos 'takiego sobie' ;))

Czy ktos z Was ma 'pressure cooker', jak go uzywacie?
co wychodzi fajnie, a co mniej?

no i jak to nazwac po polsku?
Edytor zaawansowany
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 03.08.13, 08:45
    Szybkowar.Tez mam (Fagor),ale jak na razie uzywam tylko do wolowiny (bitki,gulasz,duszona w kawalku,wszelkie wariacje na temat).Robie tez piersi kurczaka i wywary a la rosol na zupy.Za te blyskawiczne wywary to juz ten moj szybkowar w raczki caluje :-) Chcialabym robic warzywa,ale on jest bardzo duzy i jakos czesto mi poreczniej w piecyku czy nawet znukowac je w mikrofalowce(no niestety).
  • 04.08.13, 18:43


    Gość portalu: dorotkah napisał(a):
    "znukowac je w mikrofalowce(no niestety). "
  • 04.08.13, 20:11
    www.thefreedictionary.com/nuke

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 04.08.13, 20:50
    bene_gesserit napisała:

    > www.thefreedictionary.com/nuke
    >

    Dzieki, Bene.
    Posluguje sie angielskim na codzien, ale tego okreslenia w odniesieniu do uzywania micro nie znam.
    Nie jest uzywany w kazdym razie tu, gdzie mieszkam, choc micro uzywa sie tu na skale wieksza niz gdziekolwiek indziej.


    BTW, ta spolonizowana wersja brzmi dla mnie wyjatkowo ohydnie, ale samo slowko smieszne. Przypuszczam, ze jest to brytyjski zwrot. Albo troche przestarzaly, sprzed 30 lat slang, kiedy micro wydawalo sie miec 'atomowa' moc.
  • 04.08.13, 20:56
    Ja też się chciałam spytać, o co chodzi, kiedy to zobaczyłam, ale postanowiłam najpierw sprawdzić intuicyjnie i słownik potwierdził, ze to ponglish. To nuke mnie też ubawiło.
    A w środowiskach polsko-angielskich wiele słów to efekt fuzji. Znajome dziecko polsko-angielskiej pary nie mówiło na parasolkęę inaczej niż 'parella' zgrabnie łącząc oba jezyki w jednej paczuszce. Ja sama uzywam ponglish - często nie proszę o wydrukowanie czegoś, tylko wyprintowanie. To silniejsze ode mnie, stety czy nie :)
    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • 04.08.13, 21:11
    bene_gesserit napisała:

    Znajome dziecko
    > polsko-angielskiej pary nie mówiło na parasolkęę inaczej niż 'parella'

    Kjut;)




  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.08.13, 02:10
    Znukowac to jest wlasnie moja osobista,polska wersja slowa "nuke".Poniewaz nieustannie od lat bardzo mnie bawi to slowo na wielu amerykanskich grupach czy blogach,to sie nie moglam powstrzymac coby go nie uzyc.W domu nie moge bo nikt dowcipu nie pojmie.Tzn. w polskiej wersji:-)
  • 05.08.13, 13:09
    nuke to rowniez odnosnik uzycia bomby atomowej (chyba slyszalam to slowo w amerykanskich filmach)
  • 05.08.13, 18:56
    No własnie na tym polega dowcip :)
    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • 03.08.13, 09:05
    mam, ale jak na razie gotuję w nim tylko i wyłącznie strączkowe, głównie fasolę. I muszę przyznać, że idealna wychodzi.
    --
    kaczoki,kuroki, gapy i wloszczyzna.blogspot.com/
  • 03.08.13, 10:17
    do wolowiny z kostka ktora sie dlugo gotuje, co do gulasz to wole go robic tradycyjnie tak powoli sie dusi i zyska na smaku, a ja mam mozliwosc podjadac!

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 03.08.13, 17:19
    ja mam 6 litrowy garnek czy jak wolisz pressure cooker.Gotuje w nim glownie mieso ( golonki na nozki , wolowine, jagniece giczki ,wolowe ogony ,
    .Gotuje rowniez buliony z miesa czy nawet rosol . Sposob dosc prosty :
    kosci czy sztuke miesa zalewam woda , zagotowuje odszumowuje, dodaje przyprawy i warzywa i z;zamykam i odpowiednio dlugo jak rozpiska mowi do rodzaju miesa ,malzonek lubi jak samo odchodzi od kosci .wiec ok 2 godz je meczy.Bulion czy rosol wychodzi zazwyczaj klarowny bo ta metoda nie przewiduje bablowania wody w garnku tylko gotuje pod cisnieniem , czyli nic w garnku nie rusza sie zeby wywar zanieczyscic.
    wazne zeby dobrze zrozumiec zasady obslugi i voila - nie wybuchnie;-D
    Sosow jeszcze nie probowalam robic .
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 04.08.13, 00:45
    Ale dwie godziny to strasznie duzo na rosol.U mnie kawalki kurczaka po godzinie od wyskoczenia dzyndzelka kompletnie sie rozpadaja.
  • 04.08.13, 11:09
    malzonek gotuje wolowy rosolek i dlatego tak meczy tego wola w garze;-)
    Z kolei ja kupuje kurczaka tzw boilera , chudego,tez wymaga dluzszej obrobki niz zwykly z supermarketu .
  • Gość: kim IP: *.free.aero2.net.pl 03.08.13, 23:56
    Piszesz az z Australii :)) W Polsce na ten garnek mowi sie "szybkowar". Mam, uzywam rzadko. Stosuj sie bardzo dokladnie do przepisow bezpieczenstwa. To bardzo wazne.
  • Gość: senin IP: *.dyn.iinet.net.au 04.08.13, 02:58
    za podpowiedzi,


    przeciez wiedzialam, ze to szybkowar ;))), no w koncu az taka ciemna nie jestem, tylko sie zapomnialo

    o straczkowych tez myslalam, no I galaretke z golonki tez chyba zrobie

    przyszlo mi jeszcze do glowy, ze gotowanie flakow moze byc duzo szybsze I mniej 'pachnace',

    jednym slowem - przydasie ;) - dzieki
  • 04.08.13, 17:28
    Najczęściej, w szybkowarze duszę karkówkę lub wolowinę, gotuję kukurydzę.
    Kiedyś muszę spróbować ugotować w nim rosół.
    --
    ...i chodzi tylko o to jedynie, by Świat wyglądał tak, jak powinien - Piotr Bukartyk
  • Gość: tja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.13, 21:49
    ja gotuję mięsa, buraki, strączkowe, zupy, ryż, kaszę gryczaną, kapustę kiszoną, ozór wołowy.
  • 05.08.13, 02:19
    Czy mogę zadać pytanie dodatkowe w tym wątku? Nie posiadam ani szybkowara, ani wolnowara. Zastanawiam się (jestem kompletnym laikiem), czy te metody dają w efekcie taki sam smak potrawy, jak gotowanie tradycyjne, czy jakoś tam odmieniony?
    Kiedyś chciałam kupić wolnowar, bo zauroczona byłam ideą, że oto wrzuca się do gara składniki, daje mały prąd na wiele godzin i bach! po przyjściu do domu ma się gotową kolację z żylastego mięsa :-) Potem w internecie poczytałam, że potrawy wychodzą mało esencjonalne, wodniste.
    Tak więc do zakupu nie doszło.
    Teraz szybkowar. Pomijając już fakt że toto gotuje pod ciśnieniem, i wygląda jak tykająca bomba, która rozsadzi pól domu w razie czego, czy da się do tego wrzucić ingrediencje i otrzymać coś sensownego. A może szybkowar służy raczej do zmiękczenia twardych kawałów pożywienia? Jak się w tym gotuje i jak to smakuje?
    Teraz tak; od razu powiem, że tak sobie pytam, gwoli podtrzymania konwersacji i wiedzy pozyskania, google jest letko bezduszny, może i wie, ale do czego są forumy?
  • 05.08.13, 05:34
    gotowalam w szybkowarze
    gotuje tradycyjnie
    slow cooker w obrocie tez czesto - wcale potrawy nie wychodza wodniste, tylko trzeba sie stosowac do przepisow, przynajmniej na poczatku :-), ten odruch podlania czyms, bo przeciez odparuje...

    z szybkowara tylko wywary miesne, straczkowe i buraczki mi wychodzily - moze wina gara ( wtedy tzw od ruska z bazaru)

    slowcook. kocham miloscia odwzajemniona :-)
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.08.13, 07:40
    Ja latami uzywalam slow cooker,potem sie stlukl ,no i szukajac nowego zaczelam czytac o olowiu (lead) szlag by to trafil.Nie kupilam,no i sie zastanawiam czy jestem panikara czy nie.
  • 05.08.13, 13:12
    a skad ten olow jak garnek jest fajansowy?
  • Gość: dorotkah IP: *.hsd1.il.comcast.net 05.08.13, 18:49
    No wlasnie w tej polewie ceramicznej jest olow.
  • 05.08.13, 09:06
    shachar napisała:

    >Zastanawiam się (jestem kompletnym laikiem), czy te metody dają w ef
    > ekcie taki sam smak potrawy, jak gotowanie tradycyjne,

    dla mnie osobiscie nie, a lubie dobre potrawy i te wole robic tradycyjnie!


    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 05.08.13, 22:01
    Jestem posiadaczka zarowno szybkowara jak i wolnowara. Tego pierwszego uzywam tylko do straczkowych, drugiego natomiast to mies, glownie wolowiny. Wychodzi niezwykle miękka.
    Wodnista? Pierwsze slysze. Widac ludzie przyzwyczajeni do tradycyjnego gotowania za duzo leja wody. Ten garnek gotuje w minimalnej jej ilosci i nic sie nie przypala.
    --
    "Jesli jestes kotleciarzem - jedz to w domu po kryjomu! Zero tolerancji" (bene_gesserit na FK)
    Podróże nie tylko kulinarne
  • 05.08.13, 22:53
    tylko tak napisałam przeglądając recenzje z internetu, głównie stron anglojęzycznych, bo sama jestem ciemna jak tabaka w rogu. Fajnie jest mieć kociołek ciepłego po przyjściu do domu, tak sobie myślę. Najchętniej wciągnęłabym wołowinę z ryżem.am am.
  • 06.08.13, 00:13
    W szybkowarze dobrze gotują się wszystkie rzeczy wymagające długiego gotowania, a więc rosół z prawdziwej kury, barszcz z burakami, fasola, ozór wołowy, mięso na pasztet i pierogi. Lata 80- te przeżyliśmy dzięki temu urządzeniu- ten woł-ciel co to na kartki był dawało się li i jedynie szybkowarem jakoś ogarnąć :).
    Fakt, widziałam kuchnię po wybuchu szybkowara, w którym gotowały się buraki (zawór się zatkał bodajże liściem laurowym...)- nie polecam. Dobrze, że nikomu łba nie urwało.
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.08.13, 07:33
  • 06.08.13, 17:16
    do slowa- klucza "nuke" ktore padlo pare dni temu w watku dorzucam od siebie backpack i rucksack. nastepny post senin czytamy za jakies 10-15 lat ;)
    pozdrowienia dla NSA

    Gość portalu: senin napisał(a):

    > stalam sie szczesliwa posiadaczka tzw. "pressure cooker" :)
    >
    > Jako se do tej pory stosowalam metody dosc tradycyjne, mam lekka treme przed uz
    > ywaniem tego ustrojstwa. Ale jest, I jest wielkie toto, wiec postanowilam wykor
    > zystac jak sie tylko da.
    >
    > na razie przyrzadzilam byriani z kurczakiem - I od razu nauczka, do gotowania r
    > yzu pod cisnieniem daje sie znacznie mniej wody niz do 'rice cooker'a", no ale
    > nie wyszlo zle, da sie jesc
    >
    > wiem, ze bede uzywac tego do wszelkich wolowych curry, golonek itp
    >
    > ale chcialabym byc troche do przodu zanim znowu ugotuje cos 'takiego sobie' ;))
    >
    > Czy ktos z Was ma 'pressure cooker', jak go uzywacie?
    > co wychodzi fajnie, a co mniej?
    >
    > no i jak to nazwac po polsku?


    --
    I will eat your happiness...
  • Gość: Ola IP: *.146.43.202.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 06.08.16, 17:27
    Ja troche z innej beczki. Czy ktos z Was spotkal sie z bledem E1 w power pressure cooker xl. dzis pierwszy raz uruchomilam urzadzenie i od razu pojawia sie ten komunikat. zegar nie odlicza czasu ale potrawa sie gotuje.
  • 06.08.16, 22:30
    E1 is telling your pressure cooker needs to be reset. Take inset bowl out of cooker. Push down several times the button on the heating element. Then slam the cooker (base down) on the counter and bingo it works. Make sure pot is unplugged during this procedure.
  • 08.11.16, 07:56
    Stałam się posiadaczkę pressure cooker, ale mój szybkowar nie trzyma ciśnienia(po ok.20 min od włączenia cały czas leci para przez zamknięty zawór) co może być przyczyną
  • 08.11.16, 09:30
    jagoda7008 napisał(a):

    > Stałam się posiadaczkę pressure cooker, ale mój szybkowar nie trzyma ciśnienia(
    > po ok.20 min od włączenia cały czas leci para przez zamknięty zawór) co może by
    > ć przyczyną

    Przyczyną jest tzw zawór bezpieczeństwa, gdyby nie wylatywała para ciśnienie rozerwałoby garnek. Przeczytaj dokładnie instrukcję - tam powinno być napisane, że gdy zaczyna mocno lecieć para to należy wyłączyć dopływ energii pod garnkiem, potrawa wewnątrz nadal będzie się gotowała..
  • 08.11.16, 11:00
    aqua48 napisała:

    > gdy zaczyna mocno lecieć para to należy wyłączyć dopływ energii pod garnkiem,

    zanim tak robi, przelaczyc na niski stopien, zalezy od kuchenki, masz taka mozliwosc?


    --
    "leben und leben lassen"
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 08.11.16, 14:31
    :D:D:D
  • 08.11.16, 15:34
    Mój szybkowar (PPC770) jest urządzeniem elektrycznym i sam powinien przejść w tryb gotowania ale tego nie robi
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 08.11.16, 18:33
    www.manualslib.com/manual/898107/Tristar-Ppc770.html
  • 15.02.17, 16:53
    Ile czasu potrzebuje wasz power pressure cooker aby uzyskało odpowiednie ciśnienie? Czy garnek wewnętrzny też zmienił kolor?
  • Gość: eli007 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.17, 19:00
    Zastanawiam się dlaczego niektórzy zadają pytania odnośnie gotowania skoro podobno jest instrukcja która nawet podaje jak gotować ryż?
  • 17.02.17, 19:10
    -bo nie lubia czytywac instrukcji? zwlaszcza takich, co to "podobna sa", a zatem "podobno" prawidlowe
    -bo chca sobie 'pogadac' z zywymi ludzmi?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.