Dodaj do ulubionych

Przecier pomidorowy

IP: *.icpnet.pl 22.08.13, 20:11
Witam serdecznie,
Mam nadzieję że znajdzie się tutaj ktoś bardziej doświadczony w kwestii pomidorów :)
Jestem na etapie przyrządzania w słoiki sosów pomidorowych i przecierów i w związku z tym mam pytanie...czy pomidory po ugotowaniu mogę potraktować blenderem razem z pestkami?
Bo po przetarciu przez sitko połowy pomidorów ręki już nie czuję.
Z góry dziękuję za odpowiedz :)
Aaaa może podsuniecie jakiś prosty,bez tysiąca składników przepis na keczup?
Edytor zaawansowany
  • doral2 22.08.13, 20:15
    od lat traktuje pomidory blenderem.
    razem z pestkami, cebulą, ziołami, czosnkiem, papryczka chilli.
    nigdy w życiu by mi się nie chciało przecierać przez sito.

    a jak komu pestki nie leżą smakowo, to przed gotowaniem pomidorów powinien je wydłubać.
    ale dla mnie to zbrodnia, bo pestki dodają uroku domowemu przecierowi.
    ostatnio nawet zrobiłam przecier właśnie z takich wydłubanych pestek, bo robiłam suszone pomidory i one niestety, bardzo niestety z pestkami nie wychodzą...
    --
    [URL=http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/58ea10722a7ca480.html][IMG]http://images44.fotosik.pl/266/58ea10722a7ca480m.jpg[/IMG][/URL]
  • bene_gesserit 22.08.13, 20:27
    Ależ w ogóle po co miksować to wszystko?
    Ja prażę w szerokim garnku pomidory bez skóry i ości - same z siebie sie rozgotowują a nadmiar wody odparowuje. Powstaje coś w rodzaju dzemu z pomidorów, czyli domowy koncentrat. Zajmie mniej miejsca niż przecier, a pestki tylko mu dodają uroku domowości.

    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • grazbed 22.08.13, 20:49
    Pomidory po zdjęciu skóry zagotowuję i potem miksuję razem z pestkami. Potem wylewam na sitko, czekam aż odcieknie i pozostałość przecieram. Robi się błyskawicznie. Wydaje mi się, że do sosu przecier z pestkami mógłby być ale do zupy już nie bardzo.
  • linn_linn 22.08.13, 21:16
    Moje przepisy:
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,53034839,53036600,Re_Sos_przecier_pomidorowy.html
    Najlepsza jest wloska maszynka do pomidorow: "spremipomodoro". Ja mam taka:
    img.clasf.it/2013/04/29/Spremi-pomodoro-20130429020750.jpg
    Ma juz chyba ze 25 lat. Do srodka wlewa sie rozgotowane pomidory, a potem z jednej strony wylewa sie przecier, a z drugiej na bok wychodza skorki i pestki.
  • linn_linn 22.08.13, 21:23
    Sezon pomidorowy we wloskich sklepach:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,114791538,1,2.html?wv.x=3&noi=0
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,98597931,114884719.html?wv.x=3
    Mam sasiadow, ktorzy jednorazowo przerabiaja 400-500 kg pomidorow.
  • Gość: wiktoria IP: *.icpnet.pl 22.08.13, 21:50
    Dzięki wielkie,
    Lin, jutro mam kolejną dostawę pomidorów więc z pewnością wypróbuję Twój przepis na sos.Ale maszynki już nie zdążę kupić więc zostaje mi blender ;)
    Pomidory kupuję od babci na targu, ze szklarni ale nie pryskane, pyszne! Dziś miałam miksa...malinowe, paprykowe, żółte i te tradycyjne. Powiem wam,że jak pakowałam pierwszą turę do słoików to połowę zjadłam :)
  • Gość: sisi IP: *.play-internet.pl 22.08.13, 21:29
    ale pomidory do takiego przecieru to chyba z ekologicznej uprawy lub własnej bierzecie? bo jaki sens takiego zwykłego ze sklepu, w którym chemii tyle samo, co w koncentracie... podejrzewam, że nawet mniej w tym słoiczku Pudliszka, jak w tym setki razy pryskanym pomidorze... szkoda by mi było roboty wiedząc właśnie, że na chemii ktoś wyhodował, a ja jakieś sitka, przecieram, cuduję...

    a może coś bredzę?
  • linn_linn 22.08.13, 22:02
    Zalezy do jakich pomidorow ma sie dostep. Wiekszosc przecierow w sprzedazy tez jest niestety "na chemii", a w dodatku jakosc surowca jest dyplomatycznie rzecz ujmujac nienajlepsza / nierzadko chinskiego pochodzenia /. Jest jeden przecier bardzo dobry: passata "M...i" / w Polsce tez /, ale nalezy do najdrozszych. Chyba wciaz najlepszy, ale nie bede robic reklamy :)
  • mamagnoma 22.08.13, 22:08
    W zeszłym roku o tej samej porze oszalałam na puncie przetworów z pomidorów ;-)
    Kupiłam sobie taka książkę:
    www.empik.com/kuchnia-smakosza-pomidory-schinharl-cornelia,p1044721957,ksiazka-p
    Caly pierwszy rodzial jest poświęcony przetworom. Zrobiłam prawie wszystkie i z wszystkich bylam zachwycona. Są tam przepisy na:
    - ketchup pomidorywy o ktory pytasz ( pycha ) jesli chcesz to napisz na priva zeskanuje i Ci wysle
    - ketchup mango
    - salse pomidorowa z kolendra, chili i liminka
    - sos pomidorowy z czosnkiem i tymiankiem
    - chutney pomidorowo agrestowy
    - konfitury z pomidorow ( cudowne z serami kozimi!)
    - relish pomidorowy
    - marynowane pomidory
    Wszystko do zalacowania w sloiki na zime kiedy trzeba z bolem serca pozegnac sie ze swiezymi pomidorami ;-)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.