Dodaj do ulubionych

mam smaka na brie

IP: *.drizzle.com 05.08.04, 07:21
tak mysle sobie jakis fajny chlebek, brie albo camembert, moze pesto czy cus
i podpiec?? jakies pomysly zapiekankowe w tych ramach smakowych? pieczony
brie jest przepyszny!
dzieki za pomoc
Obserwuj wątek
    • ziemiomorze Brie z pieca 05.08.04, 12:52
      Cos takiego:
      Brie przerkroj wzdluz i posmaruj grubo dzemem truskawkowym (ja lubie z dzemem,
      Ty - jesli sie krzywisz - uzyj tradycyjnej i nudnej zurawiny), posyp uprazonymi
      na patelni platkami migdalow (opcjonalnie - pieczone orzechy wloskie). Przykryj
      druga polowka sera i zawin w ciasto francuskie (mozesz kupic w sklepie,
      rozmrazaj w lodowce) - najlepiej umiesc ser posrodku sporego kawalka ciasta i
      zlep wszystkie rogi razem na srodku. Posmaruj jajkiem rozkoloconym z woda i
      upiecz.

      Rozmarzylam sie,
      zet
      --
      podobno dlugo i systematycznie naciskajac guzik od pilota tv mozna zmienic
      swiat - testy trwaja -
      (pvek tributes)
      • nobullshit Re: Brie z pieca 05.08.04, 14:13
        Brzmi genialnie, ale w jakiej temperaturze to piec i jak długo,
        żeby nie wybuchło - chyba że ciasto na zewnątrz zapobiega eksplozji serca...

        (to naprawdę niechcący, ale chyba mi się podoba)

        ...sera, sera!

        Czy wszystko na oko i... que sera, sera?
        • ziemiomorze Re: Brie z pieca 05.08.04, 14:58
          nobullshit napisała:

          > Brzmi genialnie, ale w jakiej temperaturze to piec i jak długo,
          > żeby nie wybuchło - chyba że ciasto na zewnątrz zapobiega eksplozji serca...
          >
          > (to naprawdę niechcący, ale chyba mi się podoba)
          >
          > ...sera, sera!

          Serce jedno wybuchlo podczas konsumpcji, ale to bylo dawno i nieprawda...

          Bardzo mi przykro, ale naleze do tych chaotycznych (wole
          okreslenie 'tworczych') kucharek, ktore robia wszystko na oko. Jesli boisz sie
          wybuchu sera (mi nigdy nie wybuchl, zdziwilam sie), to moze nie zalepiaj tak
          bardzo dokladnie ciasta? Tylko zeby nie wycieklo, hm. Pieke to wg przepisu na
          opakowaniu ciasta (lepszy Blikle chyba) z uwzglednieniem dziwactw mojego pieca
          (uwielbia przypalac).

          I co Was tak, kobiety, na ten ser naszlo? Cale to danie bardzo jesienno-zimowe.
          Nie szkoda pomidorow i baklazanow?

          zet


          --
          podobno dlugo i systematycznie naciskajac guzik od pilota tv mozna zmienic
          swiat - testy trwaja -
          (pvek tributes)
    • kdd Re: mam smaka na brie 06.08.04, 13:10
      A ja ostatnio robię sobie w pracy takie "kanapeczki":
      Odpowiedni do apetytu kawałek bagietki przekroić wzdłuż, posmarować masełkiem,
      a do środka włożyć - plastry brie, plastry pomidorka, plasterki surowego
      ogórka, pomidorki i ogórki ociupinkę posolić, posypać pieprzem i ziołami (ja
      preferuję tymianek i majeranek). I zajadać ze smakiem.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka