Dodaj do ulubionych

placki ziemniaczane bez mąki

28.09.13, 16:34
dzień dobry Panie i Panowie domu.

po obejrzeniu ostatniego odcinka kuchennych rewolucji zdecydowałam się na usmażenie dzisiaj na obiad plackow ziemniaczanych bez uzycia ani szczypty mąki.

i co?

jestem strasznie zła, że nikt nie powiedział mi o tym wcześniej.
sa równoczesnie kruche, chrupiące i soczyste.

pyszne!
Edytor zaawansowany
  • 8n 28.09.13, 16:39
    (zrobiłam też sok z jabłek, ananasa i mięty na lodzie. mozna z nim udawac, ze ciagle jest lato i przyjemnie :)
  • bene_gesserit 28.09.13, 16:40
    Ach witaj witaj.
    Niemożliwe, ze Pani Dziagłar objawiła wreszcie jakąś kuchenną Prze-prawdę. Znaną forum od stuleci, nobo kto sypie do placków mąkę?

    Ale z udanych placków cieszę się razem z tobą.

    --
    cute but psycho. things even out
  • kk345 28.09.13, 17:09
    > Znaną forum od stuleci, nobo kto sypie do placków mąkę?
    A to troche szkoda, ze forum nie podzielilo się ta oczywistoscią wczesniej...
    Z tego, co widzę, wszystkie forumowe przepisy na placki zawierają makę.
    BTW: mąka jest też w przepisie z mojej Kuchni Polskiej (PWE 1977)
  • salsadura 28.09.13, 17:31
    Nie wiem, czy to forumowa prawda i oczywistość, ale ja nigdy nie sypałam mąki, moja mama też nie :).

    --
    www.youtube.com/watch?v=i4_CYgQQxyw
  • Gość: z IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 28.09.13, 19:31
    a dla mnie placki bez mąki to nowość.
    Zawsze daje, a jeśli dodam za mało poprostu nie jestem w stanie przewrócić ich na drugą strone. Rozpadają się.

    Jak Wy to robicie ?
  • salsadura 28.09.13, 19:45
    Ucieram ziemniaki na tarce średniej i grubej, pół na pół. Żeby nie ściemniały skrapiam drobiną soku z cytryny. Przekładam na drobne sitko, pod spód podstawiam naczynie, do którego skapuje sok z ziemniaków. Po jakimś czasie odlewam wodę, a to, co zostało (skrobia) dodaję do utartych ziemniaków. Wbijam dwa jajka, solę, pieprzę, mieszam i smażę.
    Nie rozpadają się i dają przewracać bez problemu.

    --
    www.youtube.com/watch?v=qZK2wCpvwZg
  • Gość: z IP: *.150.246.94.ip4.artcom.pl 28.09.13, 19:47
    Ja zawsze tarłam na najmniejszych oczkach na taka mega papkę- takie lubimy najbardziej. Moze wlaśnie w tym problem?
    Z odlewaniem soku nie było by problemu gdyby "trzeć" je w sokowirówce :)
  • salsadura 28.09.13, 19:58
    Myślę, że jednak nie w tym. Ja trę grubiej, bo tak lubię najbardziej, ale zdarzało się, że tarłam na najdrobniejszej i też było ok.
    Ważne, aby zebrać skrobię i ponownie dodać ją do ziemniaków. Skrobia i jajka sprawiają, że dodawanie mąki jest zbędne :).

    --
    www.youtube.com/watch?v=C1og7Kp5Ow8
  • Gość: iza IP: *.40.28.194-rev.hti.pl 29.09.13, 07:52
    To jeśli kluczem jest ilość zebranej skrobi, to znaczy że ziemniaki powinny być mączyste, a te coraz trudniej kupić w dobie mody na ziemniaki sałatkowe, zwięzłe. Jakich ziemniaków używasz ?
  • salsadura 29.09.13, 10:55
    Hmm, gatunku na pewno nie podam, bo najczęściej kupuję "ziemniaki do wszystkiego" i rzeczywiście sprawdzają się jako gotowane, sałatkowe i do placków :). Knedli i kluchów nie robię ;).

    --
    www.youtube.com/watch?v=X0KXQ9UknPQ
  • Gość: iza IP: *.40.28.194-rev.hti.pl 29.09.13, 12:29
    Hmm, a w jednej reklamie to taka jedna mówiła, że jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego ;-))). No cóż, może z ziemniakami jest inaczej :-), to spróbuję Twojej metody.
  • kuchniazone 29.09.13, 10:24
    Przeważnie robię bez mąki i jeśli małą ilość, to też bez jajka, tylko ziemniaki starte na najdrobniejszych oczkach - powstaje papka ziemniaczana, sól, pieprz czasem inne przyprawy. Jeśli jest za dużo wody, to wybieram trochę łyżką. Na patelni trzeba bardzo dobrze rozgrzać tłuszcz, przed samym smażeniem jeszcze raz zamieszać ziemniaczaną masę i nakładać, nic się nie rozpadnie, a placki będą pyszne.

    Myślę, że sporo zależy po prostu od odmiany ziemniaka, niektóre są bardziej wodniste, inne bardziej mączne.


    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • mhr2 29.09.13, 10:42
    kuchniazone napisała:

    > Jeśli jest za dużo wody, to wybieram trochę łyżką.

    lepiej polozyc na sitko, moje ulubione to z mlodych ziemniakow!


    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • Gość: kim IP: *.free.aero2.net.pl 29.09.13, 11:16
    Jakie ziemniaki wybieracie do plackow biale czy żólte?
  • milosniczka_kawy 29.09.13, 11:48
    Ja szczerze powiedziawszy od dawna robię placki ziemniaczane bez mąki i uważam, że są dużo lepsze i smaczniejsze :)
  • mhr2 29.09.13, 12:19
    milosniczka_kawy napisał(a):

    > uważam,
    > że są dużo lepsze i smaczniejsze :)

    to zalezy jak chcesz je podac, z czym chcesz je podac, bo sa tysiace przepisow!


    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • Gość: kolberger IP: 82.113.121.* 18.11.13, 22:48
    Tylko bez maki i na grubych oczkach beda takie chrupiace i puszyste.
  • mhr2 19.11.13, 10:16
    Gość portalu: kolberger napisał(a):

    > Tylko bez maki i na grubych oczkach beda takie chrupiace i puszyste.

    masz na mysli?

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.