Dodaj do ulubionych

"wynalazki" spozywcze - do czego zuzyc?

04.10.13, 17:07
Nakupowalam jakis czas temu roznych wynalazkow i teraz zajmuja mi miejsce w kuchni. Podpowiedzcie, prosze co z tym zrobic, zeby nie wyrzucic:
- mango chutney
- mango w syropie w puszce (mozna z tego zrobic mango lassi?)
- quinoa
- sos ostrygowy i rybny
Robie w domu "chinszczyzne" ale jakos mi nie pasuje dodawac do kurczaka sosy o smaku ryby (przynajmniej z nazwy).
Poprosilabym o jakies w miare proste pomysly na wykorzystanie wyzej wymienionych, tak zeby nie trzeba bylo dokupowac jakichs wymyslnych i drogich produktow. Dzieki z gory!
Edytor zaawansowany
  • roseanne 04.10.13, 17:25
    mango - mozna zmiksowac z jogurtem na lassi, mozna wkomponowac w salatke owocowa, mozna wkomponowac w dania tajskie, jesli syrop nie jest bardzo slodki

    chutney - do kanapek z wedlina, do kotletow mielonych, kurczaka, grilowanych jarzyn ( to jest jakbyniebylo szlachetniejsza odmiana keczupu)

    quinoa - jak kasza jaglana, o specyficznym posmaczku, do zup, salatek, wypelniacz obiadowy

    sosy - jesli uzywasz anchovies, sosu worchestershire to rybny jest tym samym skladnikiem
    do mies, podkrecenia burgerow, sosow do steka, marynat, dan azjatyckich
    duzo soli w nim, wiec ostroznie z komponowaniem marynat
    ostrygowy jest troszke lagodniejszy - oba do wszelkich stir- fry, kuchni chinskiej, tajskiej

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • coralin 04.10.13, 17:27
    Quinoa to kasza o wspaniałym smaku. najlepiej do sałatki lub zupy. Sos ostrygowy lub rybny do curry tajskiego, ale potrzebna będzie pasta curry i mleczko kokosowe. Mango chutney dodawałam do curry indyjskiego. Mango w puszce jako deser, można do sałatki owocowej.
  • sandrasj 04.10.13, 21:55
    Mango w syropie wykorzystywałam swego czasu w bardzo kontrowersyjny aczkolwiek pyszny sposób:
    gruby plaster polędwicy sopockiej smarujesz ostrą musztardą
    na to kładziesz plaster rzeczonego mango, na to obfity plaster mozzarelli (żółtej albo białej) i do pieca
    do zarumienienia sera pieczesz, jest pyszne.
  • kuchniazone 04.10.13, 23:34
    mnie osobiście uwiodła quinoa jakiś rok temu, używam do sałatek warzywnych, do zup i lubię też jeść solo, spróbuj ją ugotować z odrobiną masła i spróbuj, zadecydujesz sama do czego najbardziej Ci pasuje


    --
    kuchniazone.blogspot.com/
  • jestem.aniolem 05.10.13, 20:21
    Bardzo dziekuje za podpowiedzi!
  • Gość: bobralus IP: *.dynamic.chello.pl 05.10.13, 20:30
    Swego czasu na forum był przepis na wieprzowine w sosie rybnym z brazowym cukrem - pychota. Sos ostrygowy dobry do stir fry z wolowina i brokulami.
  • Gość: sylwia IP: *.play-internet.pl 05.10.13, 20:44
    sosem rybnym przyprawiałam wieprzowinę w sosie karmelowym (i generalnie zamiast soli do potraw azjatyckich) a quinoa świetnie sprawdza się w tabuleh.
  • Gość: Tawananna* IP: *.adsl.inetia.pl 05.10.13, 23:11
    Był też na forum kiedyś przepis na brokuły z sosem ostrygowym i bodajże czosnkiem - polecam, pyszne były.

    A wieprzowina z sosem rybnym i brązowym cukrem jakoś mi nie podeszła - aż mi żal było, bo zanim zabrałam się za gotowanie, przeczytałam wszystkie zachwyty na forum.
  • qubraq 06.10.13, 09:56
    Oj, to i ja sie podłączę pod to pytanie bo "wynalazków kuchennych" mam od groma i troche i za kazdym razem żal mi je wywalać choc rodzina mnie do tego ciągle namawia... musze tylko spojrzec i zanotowac te cudenka... ;-)
  • mhr2 06.10.13, 11:18
    jestem.aniolem napisała:

    > - sos ostrygowy i rybny

    uzywam czasami przy podsmazaniu cykorii albo do marynowania miesa,


    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • tuya 07.10.13, 13:15
    chciałam spróbować jako zamiennik kakao do mleka ale kompletnie mi nie podszedł
  • roseanne 07.10.13, 14:43
    zastepuje wlasnie kakao, w brownies migdalowych, bezglutenowych

    jako napoj nie probowalam
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • zebza 07.10.13, 18:18
    dobry jest też podobno w takich szybkich deserkach typu jogurt lub mleko sojowe + figi + banan + karob - miksujemy i jest pysznie
    --

    www.kiczen.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka