Dodaj do ulubionych

gołąbki z kaszą gryczaną i białym serem?

IP: *.icpnet.pl 08.08.04, 08:30
Kto zna przepis? Mam liscie kapusty pozostałe po zrobionych wczoraj gołąbkach
z ryzem i mięsem. Chcę je wykorzystac. Pamiętam tylko smak tych z kaszą i
serem (przepis był kresowy) ale nie znam przepisu. Pomożecie? ;)
Edytor zaawansowany
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 09:42
    O golabkach z kasza gryczana i serem nie slyszalam (tylko o z kasza i
    grzybami). Ale bardzo mi sie podoba taki pomysl i przetestuje. Znam za to
    kresowe pierogi z kasza i serem, robi sie je na slodkawo z dodatkiem swiezej
    lub suszonej miety. Mysle, ze w przypadku galabkow jednak wersja slodkawa
    odpada i trzeba by na slono, i raczej bez miety zrobic.
  • Gość: e IP: *.icpnet.pl 08.08.04, 09:58
    Poproszę o sygnał, jak tylko przetestujesz :) A jak mniej więcej mógłby
    wyglądać taki przepis? Jak ten farsz przygotować?
  • nobullshit 08.08.04, 10:06
    Gość portalu: e napisał(a):

    >Jak ten farsz przygotować?
    Wymieszać kaszę z serem? :)

    A już poważniej, gołąbków takich nie robiłam, ale lubię taką paciaję
    pt. kasza gryczana zapiekana z białym serem. I tam się daje po równo
    kaszy i sera, i usmażone pieczarki, to już ile chcesz.
    (I jeszcze cebulę i pora, ale tego już bym w kapuściany liść nie włożyła).
  • jottka 08.08.04, 11:48
    dlaczego - do to cynamoon - te pierogi mają być na słodkawo??? już cie miałam
    pare razy zapytać


    ja znam taką nadziewkę (kasza gryczana + biały ser + 1 ziemniak dla
    zagęszczenia całości) od babci z zamościa, ale w wersji do pieczonych pierogów
    drożdżowych, no to są właściwie takie wysokie puchate buły z rewelacyjnym
    nadzionkiem, ale to nigdy nie jest słodkawe! wręcz przeciwnie, sie przyprawia
    solą i pieprzem, i czym tam jeszcze


    a ruskie pierogi z miętą, też tej babci, również nie są słodkawe, mięta daje
    bardzo specyficzny smak, chyba że ty go tym mianem określasz :)


  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:00
    Nie mowie ze maja byc, tylko ze ja takie znam.
    Od zawsze robi je moje mama i robily obydwie babcie. Do farszu z kaszy gr, sera
    i miety dodawaly odrobine cukru. Nie tyle, zeby byly slodkie ale slodkawe. I
    jadlo sie to potem polane ze slodka smietanka. Spotkalam sie tez z takimi u
    kolezanek.

    Osobiscie wole dania slone, wiec kiedys poprosilam mame, zeby mi oddala polowe
    farszu przed slodzeniem i zrobilam je w wersji slonej, rowniez z sola i
    pieprzem, dla mnie o niebo zjadliwszej. A Twoj przepis z dodaniem ziemniaka
    brzmi calkiem ciekawie.

    Jak widac sa rozne warjacje na temat tego farszu.
  • jottka 08.08.04, 12:07
    a ty mówisz o pierogach w sensie gotowana, nadziana czymś kluska z falbanką,
    czy o takich drożdżowych bułeczkach z piekarnika?

    bo ja znam tylko tę wersje nr 2, pierogi 'normalne' z kaszą i serem to już z
    przepisów z prasy czy czegoś takiego

    druga babcia takie pieczone pierogi drożdżowe robiła tylko jako swego rodzaju
    kapuśniaczki, tj. nadziewka z kapusty kiszonej i sporej ilości grzybów
    suszonych, też dobre
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 12:14
    Teraz o klusce z falbanka, gotowanej, mowie ;-)

    Acz moja babcia wiejska, oprocz gotowanych falbanek, czesto robila ogromny
    drozdzowy pierog pieczony w piecu prawdziwym, nadziewany farszem z kaszy
    gryczanej, bialego sera, miety i tego nieszczesnego cukru. Lub samego sera z
    cukrem.

    Kapusniaczki (koniecznie z prawdziwkami) robila zas moja babcia miejska, i byly
    to jedne z najpyszneijszych rzeczy jakie jadlam w zyciu!
  • jottka 08.08.04, 12:26
    no pieczarek suszyć nie będziesz :) ale to już babcia z zupełnie innych stron

    ale poza tym to dodatek cukru do wyżwym potraw jest mi obcy - a mięty do tych
    pierogów z kaszą babcia nie dawała, to tylko do ruskich, ale rodzina wiernie
    kontynuuje.

    trzeba pójść poszukać przepisa i do roboty sie zabrać

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka