Dodaj do ulubionych

DESKA SERÓW - co na niej..

08.08.04, 19:49
.. czy jest jakiś kanon? i co najlepiej do serów, porto?
z góry dziękuję za fachowe porady:)

--
pozdrawiam, matania
gg408045
Edytor zaawansowany
  • Gość: lola IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.08.04, 20:13
    pare dni temu byl taki wątek na tym forum, wysil sie troche i poszukaj, pozdrowionka
  • Gość: Ela IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 08.08.04, 20:19
    Na przyklad:
    (1) 1 ser type gruyère lub ementaler
    (2) ser krowi mieki (do wyboru: Camember, Brie, Pont l'Evêque, Epoisses,
    Maroilles)
    (3) 1 ser niebieski (Rocquefort, Gorgonzola, Fourme d'Ambert)
    (4) 1 Mimolette stara, pomaranczowa
    (5) dwa sery kozie (Racamadour, Sainte Maure)

    Taka deska jest i obfita i droga (trzeba wiedziec ze ser na wage kosztuje tyle
    co dobrej jakosci wolowina). Na trzy-cztery osby mozna zrobic deske z 3 serow.

    Jesli wino czerwone, to letkie, np. beaujolais (winogrona typu gamey).
    Polecam takze biale burgundzkie (winogrona typu chardonney).

    Smacznego.

  • matania 09.08.04, 11:16
    BARDZO DZIĘKUJĘ:) a wołowiny i tak nie jadam:))
    --
    pozdrawiam, matania
    gg408045
  • omango 09.08.04, 11:20
    pomiedzy sery mozesz tez powkladac np. kistki winogron, suszone morele, swieze
    brzoskwinie, gruszki (!) itp... ja tak lubie :-)
  • Gość: s. IP: *.light.csk.pl 09.08.04, 15:45
    dzis w poczekalni u dentysty przeglądałam jakieś pismo, i tam było o desce
    serów, ale nie zdążyłam przeczytać, zapamiętałam tylko brie, camembert i rukola
  • Gość: wloszka27 IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.08.04, 21:13
    byłam nad morzem i tam miałam do wyboru w jednej restaurACJI DESKE SERÓW Z
    WEDLINAMI LUB Z OWOCAMI.skosztowałam sie na te druga wsrod roznych serow byly
    poukładane owoce winogrona kiwi, suszone sliwki .kto jak lubi
    smacznego
  • matania 10.08.04, 10:19
    kiedyś we Włoszech w restauracji podano sery w towarzystwie cieniutko
    pokrojonej gruszki (tej takiej długiej, twardej, słodkiej, chrupiącej, jest
    taka odmiana czasem do kupienia w BOMI), orzechów włoskich, suszonych morelek i
    fig, całość była posypana drobniutko pokrojoną dymką. mniam..

    --
    pozdrawiam, matania
    gg408045
  • winoman 10.08.04, 10:23
    matania napisała:

    > .. czy jest jakiś kanon? i co najlepiej do serów, porto?

    Jeśli masz angielski ser stilton, wtedy podaj porto, to bardzo klasyczne
    zestawienie. Z innymi serami porto nie wypada tak dobrze, choć to oczywiście
    kwestia indywidualnego gustu.

    Pozdrawiam!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka