Dodaj do ulubionych

co specjalnego robicie na święta?

IP: *.devs.futuro.pl 06.12.13, 12:51
Jeden wątek małopozytywny, to może dla odmiany coś pozytywnego? :)

ja robię schab po warszawsku, śledzie kolorowe w oliwie, śledzie w sosie pomidorowym i cebuli i prawdopodobnie szynkę pieczoną

święta spędzamy w większości poza domem ale lubię mieć coś dobrego na świąteczne śniadanie czy popołudnie w II Dzień Świąt, lubię też po świętach "dojadać" jak to ktoś określił w wątku obok,
a Wy co planujecie?
Edytor zaawansowany
  • 06.12.13, 13:40
    Gość portalu: ja napisał(a):

    > a Wy co planujecie?

    Planuję odpocząć...
  • 06.12.13, 13:58
    Dla mnie wszystkie wigilijne potrawy sąspecjalnymi daniami, bo jemy jedynie w wigilię właśnie. OK, jeśli nie wszyskie to większość. A te, które zdarzają się w ciągu roku, w wigilię i tak smakują wyjątkowo.

    Specjalnie będzie za to w I i II dzień, bo zawsze były wędzonki domowe, a teraz ich nie będzie. Kupiłam już szynkę, boczek i trochę drobiu i nie mam zielonego pojęcia, jak je upiec, żeby były specjalne i wyjątkowo smakowały.
  • Gość: ja IP: *.devs.futuro.pl 06.12.13, 14:08
    na wędzonki też liczę, teść zawsze przed świętami je przygotowuje :)

    wpisz w google "świąteczna szynka" albo "świąteczny boczek" wyskakuje sporo fajnych przepisów, ja lubię wejśc na google grafika i zagłębiam się w te, które wizualnie mi się podobają
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 06.12.13, 15:20
    do końca stycznia będę przechodził rehabilitację w luksusowym sanatorium, z wszelkimi wygodami i pełną opieką lekarzy, fizjoterapeutów itd.
    Wczasy plus dużo dla zdrowia :)
  • 06.12.13, 22:51
    To niech Ci sie ladnie goi!
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 07.12.13, 13:59
  • 08.12.13, 12:26
    maja szczescie!

    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 07.12.13, 21:48
    Trzymam kciuki za udaną operację i rehabilitację!
  • Gość: x IP: *.unitymediagroup.de 08.12.13, 12:23
    staw biodrowy to dzisiaj rutyna.
    Najfajniejsza będzie rehabilitacja: komfortowa klinika, fitness plus wellness w zimowych warunkach, w okresie świąteczno-noworocznym. Odpada stress świąteczny :)
    No i towarzystwo będzie singlowate, hehe. Z kimś się "spikniemy" ;)
  • 06.12.13, 15:26
    Nie wiem, czy to "coś specjalnego" ale w moim rodzinnym domu raz w roku, właśnie w Wigilie jada się zabielaną śmietaną i lekko zagęszczoną kaszą manną zupę z karpia. Wolę ją nawet od barszczu.
  • Gość: miu IP: *.fbx.proxad.net 06.12.13, 21:27
    Jak sie ja robi?
  • Gość: genny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.13, 21:30
    Bardzo lubię czytać/słuchać opowieści o potrawach wigilijnych, ale z tą zupą jeszcze nie spotkałam się. Jaki to region, albo skąd ona pochodzi. Możesz napisać?
  • Gość: :) IP: 5.134.64.* 06.12.13, 23:11
    przepis mile widziany !
  • 06.12.13, 17:04
    U mnie bedzie pieczona ges na Wigilii ;)
    I pierogi kap-grz, barszczyk, salatka warzywna, modra kapustka, no i moze sledzie.
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com
  • 06.12.13, 17:38
    Gość portalu: ja napisał(a):

    > a Wy co planujecie?

    Przeprowadzkę więc święta, a w zasadzie wolne dni bo świąt nie obchodzimy, spędzę pakując kartony i rozdając resztki dobytku bo mogę zabrać ze sobą bardzo niewiele rzeczy. Ale upiekę pewnie kaczkę i zrobimy sałatkę warzywną, w planach mam halaszle i pho, większość dań to będzie czyszczenie szafek i zamrażalnika.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • Gość: miki202 IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.13, 00:40
    Potrawy tradycyjne, mało i niezbyt drogo, więc kupię sobie prawdziwego szampana. Zdryndolę się w perłową kaszkę.
  • Gość: mila IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.13, 19:36
    jestem tradycjonalistką i żadne mięsa w Wigilię nie wchodzą w rachubę,przygotowuje 4 rodzaje śledzia bo wszyscy lubimy,w tym roku zrobię czerwony barszcz(zawsze była grzybowa z łazankami) a do tego ślimaczki z ciasta francuskiego z grzybami i kapustą,kapusta kiszona z grochem i grzybami,karp smażony i w galarecie,kompot z suszu,smażone kapelusze borowików,może lina albo szczupaka ale to zależy jak mnie natchnie
  • 07.12.13, 20:02
    No widzisz, ja tez jestem tradycjonalistka, ale moj facet rowniez. To moze zrobimy dwie Wigilie, zeby kazdy byl zadowolony?
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com
  • 07.12.13, 20:20
    Sałatki ze śledziami
    Karp tradycyjny smażony
    Lubię też mak z bakaliami i do tego kruche ciasteczka robione przez teścia
    Pierogi mojej mamy
    I kapustę z grochem ulubione danie mojego taty które mi w tym dniu o nim przypomina

    --
    IF YOU CHANGE NOTHING
    NOTHING WILL CHANGE
  • 07.12.13, 20:31
    Kasia, a co Ty zrobisz na Wigilie w Szwajcarii ?
    Do wiekszosci typowych wigilijnych polskich potraw nie mam skladnikow. Poza kapusta z grzybami. Tutejszy karp jest niejadalny.
  • 07.12.13, 20:51
    Pisalam u gory, wiec skopiuje:
    U mnie bedzie pieczona ges na Wigilii ;)
    I pierogi kap-grz, barszczyk, salatka warzywna, modra kapustka, no i moze sledzie.

    Tylko jeszcze nie wiem, skad barszcz wytrzasne, moze ktos mi cos przysle ;) A wiecej nie robimy, bo w tym roku tylko we dwojke, wiec bez sensu
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com
  • 07.12.13, 20:52
    Co do karpia, babcia P. kupuje pysznego, ale to juz po niemieckiej stronie
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com
  • 08.12.13, 12:42
    solaris_1971 napisała:

    > Tutejszy karp jest niejadalny.


    --
    "wer wind sät wird sturm ernten"
  • 07.12.13, 21:07
    przecież pytanie było o Święta a nie tylko WIgilię, więc w czym problem?
    ja na Wigilię składkową robię tylko śledzie, może śledzie issys z GP, bo weszły na stałe do naszego menu, na Boże Narodzenie nie mam jeszcze pomysłu, idę na dwa proszone obiady, więc myślę o czymś dobrym, świątecznym i lekkostrawnym na kolację i pomysłów brak
  • 07.12.13, 21:47
    Wigilia jest u mnie, ale nie robię wszystkiego tylko rybę, barszcz i kompot z suszu. Uszka, pierogi z kapustą i grzybami oraz gołąbki z kaszą dostanę. Podobnie ciasta. Większość rzeczy to niby nic specjalnego, ale jemy tylko w wigilię lub święta. Np. sałatka jarzynowa, chrzan z żółtkami, pierogi z kapustą kiszoną, postne gołąbki. U mnie w domu nigdy nie było przedświątecznego szaleństwa. W pierwszy dzień świąt nie ma stania przy garach czyli na ciepło barszcz wigilijny i pierogi lub gołąbki oraz sałatki z wędlinami. W drugi dzień świąt coś co robi się szybko i "samo". W ostatnich latach królik w śmietanie z buraczkami zrobionymi przed świętami. W sumie podobny schemat obowiązuje w Święta Wielkanocne. Czyli w pierwszy dzień króluje żurek, a poza tym zimne dania. Dopiero drugiego dnia jest obiad, ale szybki/prosty.
    Lubię gotować, ale święta mają dla mnie wartość ponad kuchenną. Zawsze obiecuje sobie, że zrobię uszka z grzybami w ciągu roku, ale jakoś jest tyle innych dań, że nigdy się nie udaje. Może to dobrze, bo ma to aurę niezwykłości. Bardzo lubię ten schemat menu świątecznego, ale... po świętach rzucam się na chrupiące warzywa:) I sery.
  • 08.12.13, 13:18
    Ale do mnie nie wysylaja, a wstacjonarnych nigdzie nie widzialam. Jasne, ze gdzies tam sa, chocby w polskich sklepach, tylko mi nie po drodze
    thx
    --
    Blog o fotografii, życiu w Szwajcarii i podróżach: www.kasianarozdrozach.com

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.