Dodaj do ulubionych

Co zamiast polewy czekoladowej

03.01.14, 23:25
Ze względu na alergię dziecka na czekoladę muszę zamienić polewę czekoladową czymś innym tylko czym??? Deser (sernik z serków homogenizowanych i herbatników) musi mieć polewę, bo ostatnia warstwa to herbatniki. Czy macie jakieś pomysły? Chciałabym żeby było to coś niezbyt słodkiego więc lukier odpada, galaretka słabo pasuje... Czym można zastąpić taką polewę?
Edytor zaawansowany
  • ania_m66 03.01.14, 23:35
    ale na co konkretnie dziecko ma alergie?
    sa np b. dobre zamienniki kakao.
    --
    Du bist mein Fleisch, mein Blut, du bist ein Steak von mir!
  • bene_gesserit 04.01.14, 00:25
    Rozpuść w śmietance trochę dobrych, ciągnących się toffi - powinnaś otrzymać pyszną, lepką i lśniącą polewę.
    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • budzik11 04.01.14, 12:54
    Najprościej - białą czekoladą. Nie ma w niej uczulającego kakao (proszku), a tylko tłuszcz kakaowy, który nie uczula. Na tej samej zasadzie, jak alergicy na mleko krowie mogą jeść spokojnie ghee, czyli czyste, sklarowane masło, pozbawione białka.
    Albo masę z serka homogenizowanego i masła - to jest doskonała polewa, ja nią pokrywam ciasto marchewkowe, jak odstoi w lodówce, to masło ładnie zastyga i całość jest dość sztywna, tu przepis (na ciasto i masę): w-spodnicy.ofeminin.pl/Tekst/Przysmaki/528588,1,Torcik-marchewkowy.html
    Albo białą polewę z mleka w proszku: www.google.pl/search?q=polewa+z+mleka+w+proszku&ie=utf-8&oe=utf-8&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a&gws_rd=cr&ei=E_bHUrWSFKSs4AS96ID4Cg
  • budzik11 04.01.14, 13:30
    A może po prostu bita śmietana? Tu np. jest sernik z takim "wykończeniem": (edit: musiałam usunąć link, bo mi krzyczał, że wykryto spam - szukaj na Moje Wypieki pod nazwą:) teczowy-sernik

    A tu np sernik z polewą z kwaśnej śmietany: (j.w.) sernik-nowojorski-przepis-ii

    Możesz też stopić w kąpieli wodnej kilka Marsów z kawałkiem masła - wyjdzie doskonała polewa, chociaż dość słodka.
  • mitta 04.01.14, 19:32
    Albo posypka z prażonych płatków migdałów/orzechów - herbatniki posmarować dżemem i na to posypka.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.