• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

bajgle

  • IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 15:06
    Zrobi ktoś bajgle wg tego przepis z GW? Właśnie się zastanawiam. A w ogóle pieką nas takie bajgielki jak w niujorku?
    Edytor zaawansowany
    • 24.03.14, 15:50
      co to jest bajgle?
      • 24.03.14, 17:05
        lled napisał:

        > co to jest bajgle? <

        Nie jest, tylko są. Bajgle
        • Gość: sfd IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 17:52
          www.jewish.org.pl/index.php/kuchnia-mainmenu-65/3640-pomidzy-bajglem-a-obwarzankiem.html
        • Gość: krakowianka IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 17:59
          akurat to to są obważanki
          • Gość: krakowianka IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 17:59
            sory miało być obwarzanki
            • 24.03.14, 19:27
              Masz rację :)
    • 24.03.14, 19:18
      Gość portalu: miki202 napisał(a):

      > Zrobi ktoś bajgle wg tego przepis z GW?

      Tego, tzn którego? Jakiś link może?
      Te są dobre (nie mam porównania z tymi z NY): tinyurl.com/pjpbd7o
    • Gość: pinkink3 IP: *.oc.oc.cox.net 24.03.14, 19:24
      Obwarzanki i amerykanskie bajgle to sa dwa zupelnie rozne wypieki.

      Obwarzanki to rodzaj precli, raczej cienkich i z chrupiaca skorka, a bajgle to duze okragle bulki z dziurka w srodku o gestym, zbitym miazszu, dajace sie przekroic, opiec w toasterze i oblozyc serem, wedlina, wedzonym lososiem [slynny zydowski klasyk: lox z philadelphia], czy dzemem.

      Sa posypywane sezamem, makiem, roznymi ziarenkami, a ciasto moze byc z cebula , jalapeno , czarnymi jagodami, serem zoltym itd. Ale moga byc bez posypki i bez dodatkow do ciasta.
      Mozna je kupic w kazdym grocery store w USA, nie tylko w NYC.
      Sa b. smaczne ale i bardzo sycace.
      Wystarczy wpisac haslo 'beigels' albo 'bagels' i juz wszystko wiadomo.;))
      • Gość: jackk3 IP: *.integratedgeomatics.com 24.03.14, 23:10
        Niekoniecznie zbity i gesty. Takie sa w wiekszosci kupowane w sklepach gdzie moga lezec. Swieze wypieki z malych sklepikow potrafia byc o wiele 'lzejsze'.
        • Gość: loop IP: 122.151.14.* 25.03.14, 00:16
          To Cię oszukują...
        • 26.03.14, 17:00
          Nie pisalam o starych, wilgotnych czy zlezalych bajglach. Jesli jadam, jadam dobre.

          Pisalam o naturze tego wypieku. One sa relatywnie ciezkie, znacznie ciezsze niz normalna bula, bo miazsz jest zupelnie inny. Wlasnie gesty. Przypuszczam, ze to za sprawa skladu i technologii - najpierw sie je gotuje, potem piecze.
    • Gość: kasia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.14, 19:33
      zyciewapetycie.blogspot.com/2012/08/bajgle-nigelli-lawson.html
      bajgle zawsze sie chwilę gotuje w słodkawej wodzie.
      • Gość: miki202 IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.14, 19:53
        palcelizac.gazeta.pl/palcelizac/1,110783,15646706,Bajgle.html#BoxLSTxt
        Czasochłonne, ale nie takie znów trudne. Zrobię.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.