Dodaj do ulubionych

Ciasto-ciekawostka

30.03.14, 22:41
Lubię eksperymenty z różnymi śmiesznie, zagadkowo brzmiącymi nazwami ciast. Wszelkie serniki, babki, tarty, keksy itp - nuda ;-) Ale jak słyszę "styropian", "salceson", "magiczne ciasto", "Shrek" czy (ostatnio) "ciasto balowe" - mam ochotę wypróbować. Im bardziej dziwnie brzmiące, tym bardziej intrygujące. Znacie takie dziwolągi? Szukam nowej ciekawostki :)
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Ciasto-ciekawostka 30.03.14, 23:41
      Jeśli za przepisem kryje się coś żenującego (wyguglałam ciasto balowe i wygląda imo koszmarnie), to nie mam ochoty. Jeśli za dziwną nazwą kryje się coś tej klasy, co pleśniak, to owszem - piekę. Ciasto magiczne czeka na swoją kolej.

      --
      dont hejt de pleja, hejt de gejm
    • Gość: Eia Re: Ciasto-ciekawostka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.14, 08:01
      A u mnie jest zgoła odwrotnie. Ciast jako takich (podobnie jak wszelkich innych słodyczy) nie jadam, więc o ekscytacji intrygującą nazwą w moim przypadku i tak nie ma mowy. Za to wysyp modnych ostatnio udziwnionych konstrukcji słowotwórczych wywołuje u mnie niczym nie uzasadnioną irytację - o ile "sernik", "piernik" czy choćby "makowiec" brzmią szlachetnie i klasycznie, to te wszystkie wydumane i pretensjonalne kopce kreta, łzy Wałęsy, szreki i - o zgrozo - salcesony przyprawiają o ból i zgrzytanie zębów...
      • maggi9 Re: Ciasto-ciekawostka 31.03.14, 09:33
        Heh mam podobnie. Lubię klasykę i w nazewnictwie i na talerzu a wszelkie dziwadła po prostu mnie odpychają. No dla pleśniaka robię wyjątek ale juz za rafaello i 3 bity to ja dziękuję. Brrr.
      • budzik11 Re: Ciasto-ciekawostka 31.03.14, 19:56
        Gość portalu: Eia napisał(a):

        > A u mnie jest zgoła odwrotnie. Ciast jako takich (podobnie jak wszelkich innych
        > słodyczy) nie jadam,

        A u mnie jest zgoła odwrotnie :D - nie tylko, że uwielbiam jeść (choć nie jadam, bo jestem na diecie), to uwielbiam piec. I rodzina zjada.

        o ile "sernik", "piernik
        > " czy choćby "makowiec" brzmią szlachetnie i klasycznie, to te wszystkie wyduma
        > ne i pretensjonalne kopce kreta, łzy Wałęsy, szreki i - o zgrozo - salcesony pr
        > zyprawiają o ból i zgrzytanie zębów...

        Nie chodzi tak naprawdę o nazwę. Chodzi o to, że różnych wersji serników, pierników i makowców napiekłam się już mnóstwo, a lubię eksperymenty. W klasyce dynamitu już nikt nie wymyśli, są tylko "wariacje na temat". Natomiast te dziwnie nazwane wypieki są czymś nowym i często ciekawym, co ja osobiście mam ochotę spróbować zrobić.

        A Pani Walewska, zwana pychotką, to klasyka przecież. Pleśniaka moja mama piekła juz z 30 lat temu (swoją drogą - nie cierpię go).
      • budzik11 Re: Ciasto-ciekawostka 02.04.14, 09:17
        Gość portalu: en napisał(a):

        > Znalazłam w necie Oczy carycy. Nazwa dla ciebie.

        Dzięki, faktycznie nazwa ciekawa (są też oczy Adama i oczy krokodyla), ale ciasto przekombinowane.
        Swoją drogą, ostatnio znalazłam "cygańskie ścieżki" (cyganeczka, cyganska noc, cyganska droga, cyganska wyprawa itd) - też wszystkomające, ale efektowne, dzieciom na pewno się spodoba, upiekę im na urodziny.
        • aqua48 Re: Ciasto-ciekawostka 02.04.14, 15:17
          budzik11 napisała:

          > Swoją drogą, ostatnio znalazłam "cygańskie ścieżki"

          Cygańskie ścieżki piekłam, bardzo dobre ciasto, mogę polecić. Piekłam z ciemnego i jasnego biszkoptu, z ciemną i jasną masą maślano-budyniową i czerwoną galaretką. W przekroju efektownie wygląda, a dzięki "ścieżkom" z galaretki jest lekkie.
          • joanna1984k Re: Ciasto- styropian czyli sernik bez sera :)) 02.04.14, 21:18
            Ciasto -styropian
            Ciasto:
            3 szkl. mąki
            1/2 szkl. cukru pudru
            5 żółtek
            2 łyżeczki proszku do pieczenia
            25 dag. masła lub margaryny
            Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. 1 część wyłożyć
            na spód blaszki i posmarować powidłem śliwkowym lub inną konfiturą. Drugą
            włożyć do lodówki lub zamrażarki.
            Środek:
            1 litr śmietany typu Kościan 18 %(ja daje 2 kubki po 400ml)
            20 dag wiórków kokosowych
            5 białek
            1 szkl. cukru
            1 budyń śmietankowy duży
            1 łyżka mąki ziemniaczanej
            1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
            Białka ubić z cukrem, dodać śmietanę i pozostałe składniki. Wymieszać. Wyłożyć
            to na ciasto posmarowane powidłem. Na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
            Piec ok. 50 min. W temperaturze 180 °C.
            Studzić ciasto ok. 3 godzin

            --
            [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8iikuts8g13v.png[/img][/url]

            [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s8u699sm8ru9e.png[/img][/url]
        • ania_m66 Re: Ciasto-ciekawostka 03.04.14, 12:34
          no bo oczywiscie odrobina kwasu, szczypta soli, jajka i olej w zadnym ciescie nie wystepuja, brrr ;)

          minor_swing napisała:

          > uhh, wyguglałam babkę majonezową, wygląda ładnie, ale rzeczywiście, od samej na
          > zwy boli wątroba :P


          --
          I will eat your happiness...
      • budzik11 Re: Ciasto-ciekawostka 03.04.14, 20:22
        W jakiejś przedświątecznej reklamie majonezu informują uprzejmie, że można na nim upiec babkę :)
        A jakieś 20 lat temu Rosjanie przywozili formy do orzeszków z dołączonym przepisem - też był w nim majonez. Orzeszki były doskonałe.
    • izka7790 Re: Ciasto-ciekawostka 04.04.14, 10:23
      Ciasto Wodnik, które jest ciastem drożdżowym, tyle że moczonym w wodzie lub Isaura, będące rodzajem sernika na ciemnym spodzie, z dodatkiem wiórek kokosowych.

      --
      Kulinarne Wariacje

      Wyspa Rodos
      • ania_m66 Re: Ciasto-ciekawostka 04.04.14, 11:18
        wiorkow na milos boska, nie wiorek!

        izka7790 napisała:

        > Ciasto Wodnik, które jest ciastem drożdżowym, tyle że moczonym w wodzie
        > lub Isaura, będące rodzajem sernika na ciemnym spodzie, z dodatkiem wiór
        > ek kokosowych.
        >


        --
        Gesslerowa w kosciele
    • alinka_li Re: Ciasto-ciekawostka 04.04.14, 11:34
      Ostatnio natknęłam się na ciasto "Bawole oczy"
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,146677205,146677205.html
      A kiedyś Ciociapolcia pokazała w Galerii ciasto, które nazwała "Wilgotny murzyn a orzechami". Nazwę pamiętam do dziś:)
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,74008208,74008208.html
    • alinka_li Re: Ciasto-ciekawostka 04.04.14, 11:43
      A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to polecam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub kapusty kiszonej chyba są mniej popularne:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,130624740,130624740.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,102652129,102652129.html
      Choć w Galerii jest kilka przepisów.
      Z kiszonej też był na 100% w Galerii, teraz nie mogę znaleźć. Mam gdzieś zapisanego autora, może potem poszukam jeszcze
      • budzik11 Re: Ciasto-ciekawostka 04.04.14, 15:19
        alinka_li napisała:

        > A jeśli interesują Cię nie tylko nazwy, ale i ciekawe składniki ciasta, to pole
        > cam te z warzywami. Z marchewka czy cukinia znają wszyscy, ale już buraków lub
        > kapusty kiszonej chyba są mniej popularne:

        A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami - piekłam z marchewką, z cukinią, z dynią, z burakami czerwonymi i cukrowymi, ale o kiszonej kapuście nie słyszałam.
        • znana.jako.ggigus zapiekana kapusta kiszona, wcześniej 04.04.14, 15:22
          lekko podduszona z kminkiem, porem, cebulą, seitanem np. smakuje doskonale.
          Pyszna jest też pizza z kapustą kiszoną, przygotowana jak ww. Zresztą jest to potrwa kuchni alzackiej, Flammuchen.
          --
          ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
          • squirk Re: zapiekana kapusta kiszona, wcześniej 06.04.14, 15:05
            znana.jako.ggigus napisała:

            > Pyszna jest też pizza z kapustą kiszoną, przygotowana jak ww. Zresztą jest to p
            > otrwa kuchni alzackiej, Flammuchen.

            Klasyczny flammkuchen jest z cebulą, śmietaną i z boczkiem, z kiszoną kapustą jest chyba jakaś wariacja.
            Polecam ten przepis, wypróbowany, może się ktoś skusi
            www.kuchnianadatlantykiem.com/2009/01/wytrawna-alzacja-i-tarte-flambe.html
            :-)


            --
            Chaotyczna neutralna.
        • budzik11 Re: Ciasto-ciekawostka 14.12.14, 20:16
          budzik11 napisała:

          > A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami - piekłam z marchewką, z cuki
          > nią, z dynią, z burakami czerwonymi i cukrowymi,

          a odkopię własny wątek, może ktoś kiedyś też skorzysta - otóż dziś natknęłam się na ciasto o wdzięcznej nazwie "leśny mech" - ze szpinakiem :) Przy najbliższej okazji wypróbuję.
          • ania_m66 Re: Ciasto-ciekawostka 14.12.14, 21:42
            dzieki,
            jesli mi sie zachce zrobie jutro i zaniose do roboty. albo w piatek :)

            budzik11 napisała:

            > budzik11 napisała:
            >
            > > A dzięki, dzięki :-) Uwielbiam ciasta z warzywami - piekłam z marchewką,
            > z cuki
            > > nią, z dynią, z burakami czerwonymi i cukrowymi,
            >
            > a odkopię własny wątek, może ktoś kiedyś też skorzysta - otóż dziś natknęłam si
            > ę na ciasto o wdzięcznej nazwie "leśny mech" - ze szpinakiem :) Przy najbliższe
            > j okazji wypróbuję.


            --
            Jean-Claude Van Who?
          • ania_m66 no i zrobilam zielony mech :) 16.12.14, 13:50
            robilam z jakichs 400g szpinaku ze smietana i przyprawami, bo wczoraj wieczorem bylam slepa kupujac. na szczescie b. slabo go tu przyprawiaja i nic sie nie stalo. dodalam filizanke swiezo zmielonych na pyl orzechow laskowych i wlasciwie ten smak w ciescie dominuje. teraz tak mysle, ze moglam go podkrecic cynamonem, no ale trudno.
            w kolorze nie jest az tak piekne jak na blogasku, ale to bylo w sumie jasne. gdybym wiedziala gdzie wepchnelam esencje pandan, byloby bardziej zielone :)
            jesli ktos chce je zrobic, niech po upieczeniu odwroci i spozytkuje dolna czesc na okruszki, bo te z wierzchu beda za bardzo brazowe.
            jak za godzine zmontuje calosc, moge pstryknac zdjecie pamiatkowe.
            z tym, ze akurat jest ciemno i leje a nie mam studia fotograficznego w domu.
            --
            Gesslerowa w kosciele
        • salsadura Re: Ciasto-ciekawostka 15.12.14, 02:23
          Wyszukałam na niemieckim forum ;).
          Ciasto czekoladowe z kiszoną kapustą:
          www.chefkoch.de/forum/2,35,339591/Sauerkraut-Schoko-Torte-LECKER.html
          Tu z ziemniakami:
          www.chefkoch.de/forum/2,35,360308/noch-ein-Schoko-Kuchen-diesmal-mit-Pellkartoffeln.html
          i ze szpinakiem:
          www.chefkoch.de/forum/2,35,161493/Suesser-Spinatkuchen.html

          Jeśli się odważysz i któreś upieczesz, daj koniecznie znać, jak poszło :).

          --
          www.youtube.com/watch?v=XfU4C0U1Ld0&index=17&list=RDSA4NNY6Hc_c
            • ania_m66 Re: Ciasto-ciekawostka 15.12.14, 10:52
              czy ty nigdy nie czytasz o czym jest watek zanim odpiszesz? ;)
              watek jest o dziwnych nazwach ciast.
              dziwne skladniki wyszly po drodze, ale tu akurat chodzilo o "zielony mech"
              w muffinach jablkowo-marchewkowych nie ma ani krzty "dziwnego". nazwa normalna przeciez. co innego gdyby nazywalo sie "orgazm zajaca"
              a co do skladnikow - nigdy nie jadlas ciasta marchewkowego? ani z jablkami? nie pilas soku jablkowo-marchewkowego?

              salsadura napisała:

              > Muffiny jabłkowo - marchewkowe:
              > www.chefkoch.de/rezepte/1700391278594861/Apfel-Ruebli-Muffins.html
              >


              --
              Du bist mein Fleisch, mein Blut, du bist ein Steak von mir!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka