Dodaj do ulubionych

leczo, ratatujka,paella

IP: 213.17.230.* 19.08.04, 13:40
Ja przepraszam, ja może tak z gorąca, ale lato dziś buchnęło... Są w pobliżu
wątki o powyższych specjałach. Jak tak patrzę, patrzę, a oczy pot mi zalewa,
to się zastanawiam, gdzie też leży granica pomiędzy nimi? Dorzuciłabym do
tego nasz bigosik, który może odcina się od reszty zdecydowanym upodobaniem
do kapusty, ale konsystencję chyba ma jak pozostali.
1. Leczo, to wg węgrów papryka, cebula, pomidory?
2. ratatujka, to coś jak wyżej, ale dodać trzeba cukinię i bakłażan?
3. paella, to coś co ma jeszcze ryż, kurczaka i krewetki?

A jednak dalej mi gorąco...
Edytor zaawansowany
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 19.08.04, 14:12
    No nie, różnice są zasadnicze, dostrzegalne nawet w upale :)

    W klasycznym leczo nie ma cukinii i bakłażanów, które są w ratatouille,
    w klasycznej r. nie ma żadnej padliny. No i przyprawy różne: do czeczo
    (mnie też gorąco) zasadniczo tylko sól pieprz i papryka, do r. zioła
    prowansalskie. No i czosnek. Chyba też w klasycznym leczo go nie ma.
    A w r. i owszem. Najlepiej dużo. Och, i podstawa - leczo to mięcho lub boczek
    czy słonina, a ratatouille - oliwa.

    A paella to zupełnie inna bajka, bo ryż jest podstawą, do której dodaje się
    mięsko albo owoce morza, a warzywa (cebula, papryka czy cus) na okrasę.

    Pozdrawiam znad talerza piersiątek indyczych duszonych w papryce,
    dostarczył tata emeryt, niepomny, że dziecko na diecie...
  • emka_1 19.08.04, 14:29
    zgadza się, w klasycznym leczo nie ma czosnku, za to dusi się na gęsim smalcu.
  • hania55 19.08.04, 14:33
    1. Leczo - papryka, pomidory, cebula. Raczej na ostro.
    2. Ratatouille - cukinia, pomidory, bakłażan. Bez mięsa i raczej na ziołowo.
    3. Paella - ryż, papryka, kiełbaski chorizo, kurczak, krewetki, małże, czosnek,
    szafran.

    Jeśli chodzi o konsystencję, bigos zasadniczo różni się od paelli, aczkolwiek w
    jego miłej, warzywnej ciapowatości można się dopatrywać podobieństw z
    ratatouille.
  • Gość: rozgrzana IP: 213.17.230.* 19.08.04, 14:49
    A te kiełbaski chorizo, czy jak tam im na imię, to czym można próbować w
    polskich warunkach zastąpić?
    A jednak gorąco...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.