Kasza jeczmienna (ugotowana). Zainspirujcie! Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Ugotowalam bez sensu garnek kaszy, tak jakos bezmyslnie i teraz nie bardzo
    wiem, co z nia zrobic. Nie mam zadnej koncepcji...
    Jakies pomysly?
    • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:58
      może coś takiego, ja robie takie kotlety ale z ryżu i z gryczanej więc te może
      też będa dobre:

      Szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej) lub gryczanej, 3-5 dag suszonych grzybów,
      cebula, 1-2 jaja, pęczek posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, sól,
      pieprz

      Kaszę ugotować na sypko. Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić bardzo drobno lub
      przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę udusić na tłuszczu. Wszystkie
      składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku. Uformować niewielkie kotlety
      i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Podawać
      z surówkami.
    • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:05
      albo jeszcze inna wersja kotletów: kasza + cebula + pietruszka + ser zółty
      tarty + surowej jajko + przyprawy z tego zrobic kotleciczki, obtoczyć w bułce
      tartej i smażyć, a potem ułozyc w żaroodpornym naczyniu na każdym ułożyć troche
      pomidorka, papryki, cebuli, co masz pod ręką posypać czosnkiem i żółtym serem
      zapiec i już
    • Gość: lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:21
      do kaszy polecam sos grzybowy i surówkę z marchewki jabłka, bardzo to lubie
      Pozdrawiam
    • Gość: Błotosmętek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:44
      A może...hmhm...z tymi no, BURACZKAMI ? I do tego zrazik jakiś ?
    • Gość: Błotosmętek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:54
      Ja jeszcze czasem robię - nazwijmy to "jedzeniem ordynarnym" - coś takiego:
      ugotowaną kaszę przesmażam z cebulką, pieczarkami, zielonym groszkiem z puchy i
      czosnkiem, wykładam na talerz, rozpłaszczam, robie gniazdo i na środek gruby
      plaster smażonej pieczeni rzymskiej kładę, a na "top" jajko sadzone ! Strasznie
      to "chamskie" żarcie i szczerze odradzam spożycie przed snem. Pozdrawiam.
      B.
      • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:09
        :-)
        Slicznie dziekuje za wszystkie inspiracje ;-)
        Kotleciki, swietny pomysl, nigdy nie jadlam z tej kaszy akurat. Chyba dodam do
        nich wszelkie warzywa i pieczarki

        • Z kaszy można zrobić pyszną zapiekankę ze szpinakiem. Po prostu dodajemy
          spreparowany stosownie szpinak, możemy dodać pieczarki, czerwoną cebulę
          podsmażoną, mieszamy, ugniatamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy roztrzepanym
          jajem z mlekiem i na koniec (możemy też do środka) posypujemy tartym serem.
          Zapiekamy. Serwowac mopżna z pikantnym sosem, np. czosnkowym i pietruchową
          natką. Ale sam też jest PYSZNOŚCIOWA. Jadłam wczoraj, polecam ;0)
          Miłego dnia!

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.