Dodaj do ulubionych

Kasza jeczmienna (ugotowana). Zainspirujcie!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:52
Ugotowalam bez sensu garnek kaszy, tak jakos bezmyslnie i teraz nie bardzo
wiem, co z nia zrobic. Nie mam zadnej koncepcji...
Jakies pomysly?
Edytor zaawansowany
  • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 17:58
    może coś takiego, ja robie takie kotlety ale z ryżu i z gryczanej więc te może
    też będa dobre:

    Szklanka kaszy jęczmiennej (perłowej) lub gryczanej, 3-5 dag suszonych grzybów,
    cebula, 1-2 jaja, pęczek posiekanej natki pietruszki, olej do smażenia, sól,
    pieprz

    Kaszę ugotować na sypko. Grzyby namoczyć, ugotować, pokroić bardzo drobno lub
    przepuścić przez maszynkę. Posiekaną cebulę udusić na tłuszczu. Wszystkie
    składniki połączyć, wymieszać i doprawić do smaku. Uformować niewielkie kotlety
    i obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż się zrumienią. Podawać
    z surówkami.
  • Gość: becia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:05
    albo jeszcze inna wersja kotletów: kasza + cebula + pietruszka + ser zółty
    tarty + surowej jajko + przyprawy z tego zrobic kotleciczki, obtoczyć w bułce
    tartej i smażyć, a potem ułozyc w żaroodpornym naczyniu na każdym ułożyć troche
    pomidorka, papryki, cebuli, co masz pod ręką posypać czosnkiem i żółtym serem
    zapiec i już
  • Gość: lomas IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 18:21
    do kaszy polecam sos grzybowy i surówkę z marchewki jabłka, bardzo to lubie
    Pozdrawiam
  • Gość: Błotosmętek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:44
    A może...hmhm...z tymi no, BURACZKAMI ? I do tego zrazik jakiś ?
  • Gość: Błotosmętek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.08.04, 19:54
    Ja jeszcze czasem robię - nazwijmy to "jedzeniem ordynarnym" - coś takiego:
    ugotowaną kaszę przesmażam z cebulką, pieczarkami, zielonym groszkiem z puchy i
    czosnkiem, wykładam na talerz, rozpłaszczam, robie gniazdo i na środek gruby
    plaster smażonej pieczeni rzymskiej kładę, a na "top" jajko sadzone ! Strasznie
    to "chamskie" żarcie i szczerze odradzam spożycie przed snem. Pozdrawiam.
    B.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.04, 21:09
    :-)
    Slicznie dziekuje za wszystkie inspiracje ;-)
    Kotleciki, swietny pomysl, nigdy nie jadlam z tej kaszy akurat. Chyba dodam do
    nich wszelkie warzywa i pieczarki

  • 20.08.04, 08:37
    Z kaszy można zrobić pyszną zapiekankę ze szpinakiem. Po prostu dodajemy
    spreparowany stosownie szpinak, możemy dodać pieczarki, czerwoną cebulę
    podsmażoną, mieszamy, ugniatamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy roztrzepanym
    jajem z mlekiem i na koniec (możemy też do środka) posypujemy tartym serem.
    Zapiekamy. Serwowac mopżna z pikantnym sosem, np. czosnkowym i pietruchową
    natką. Ale sam też jest PYSZNOŚCIOWA. Jadłam wczoraj, polecam ;0)
    Miłego dnia!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.