Dodaj do ulubionych

Frappucino

IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 11:37
Specjalnosc jednej z kawowych sieciowek. Po obejrzeniu tabeli kalorycznych odkrylam, ze wersja light frappucino zawiera minimum 26 g weglowodanow (ale moze zawierac nawet dwa razy wiecej, zalezy jakie "light" wybierzemy) oraz minimum 130 kal w napoju light. Jedna lyzeczka cukru lub przecietna kostka cukru wazy 5 g, zatem w wersji light mamy w najmniejszym kubku 5 lyzeczek cukru.

Wesja full KAWY zawiera "tylko" ponad... 400 kcal. Wow. Zatem poprosilam o zrobienie frappucino bez dodatku cukru. "Nie da sie". Maja jakies mieszanki, ktore sypia do naczynia.

Mam pytanie, moze ktos wie: z czego powstaje to fappucino?
Edytor zaawansowany
  • znana.jako.ggigus 10.05.14, 11:47
    frapuccino i inne wynalazki to płynny celulitis, jak gdzieś czytałam.
    Pij parę zwyczajną, czarną kawę (np. espresso), a potem idź i zamów syf. To będzie uzdrawiająca terapia szokowa.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: mika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 11:55
    Ciekawe. Mozesz rozwinac ten "plynny celulitis"?
  • znana.jako.ggigus 10.05.14, 11:58
    takie proszki to sama chemia, no bo co innego.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: klik IP: *.gdynia.mm.pl 10.05.14, 14:14
  • znana.jako.ggigus 10.05.14, 14:16
    jeszcze b. c celna i trafna. Jak Ty to robisz??? Czyżby warunkiem tego sukcesu było ... jedzenie mięsa???
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • roseanne 10.05.14, 12:05
    zageszczacze, stabilizatory i emulsyfianty


    sama kawa w proszku i zwykly cukier moze i by sie znalazly w skladzie
    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: mika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 12:59
    Niestety, jest to bardzo przyjemne do picia, bo ma kremowa konsystencje. Probowalam zrobic samodzielnie cos na ksztalt frapucciono i niestety nie umywalo sie do sieciowkowego. Powstaje lurowata zimna kawa z kruszonym lodem.
    Dopiero gdy dziewczyna wyjasnila dlaczego nie moga zrobic bez cukru zlapalam, ze frapuccino sie opiera na jakiejs chemii. W dodatku dopiero wtedy zwrocilam uwage, ze obsluga chyba nie parzy zadnej kawy gdy robi frapuccino.
  • ania_m66 10.05.14, 13:09
    w wersji najprstszej potrzebujesz sloik z przykrywka ktory mozna szczelnie zamknac o pojemnosci jakichs 400ml - najmniej 330, kawe typu nesca w ilosci ok lyzeczki kopiastej - mozna dodac troche mniej, ze 150-200 ml schlodzonego mleka. nie bralabym 0,3% bo to sama woda, raczej 1,5 i wyzej i troche cukru//cukru waniliowego jesli lubisz. wg mnie ten napoj wymaga przynajmniej lyzeczki - dwoch cukru chociaz normalnie kawy nie slodze.
    jesli lubisz i masz w domu syropy smakowe do kawy zastap nimi cukier lub jego czesc.
    sloik i zakretke wachasz, w razie potrzeby myjesz, bo kawa o posmaku octu z ogorkow nie smakuje najlepiej ;), wrzucasz wszystkie w/w ingrediencje, zamykasz szczelnie i potrzasasz jakies 30 sekund. sama zobaczysz kiedy bedzie gotowe.
    wlewasz do szklanki, ew na kostki lodu badz kawalki lodow wyniliowych. mozesz sobie udekorowac bita smietana ze spreju.
    delektujesz sie. w wersji najbardziej wypasionej z lodami i smietana bedzie ze 250-350 kcal, ale wiesz co pijesz.
    w wersji podstawowej z chudym mlekiem powinnas sie zamknac w jakis 100- 120 kcal.
    ze slodzikiem z mlekiem 1,5% w 80-100.


    Gość portalu: mika napisał(a):

    >
    > Mam pytanie, moze ktos wie: z czego powstaje to fappucino?


    --
    Jean-Claude Van Who?
  • Gość: mika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 13:59
    Probowalam zrobic. Nie umywa sie do sieciowkowej chemii. Powstaje zupelnie cos innego.
  • znana.jako.ggigus 10.05.14, 14:01
    kalorie, celulitis i takie tam.
    Albo próbj, aż osiągniesz wyczekiwane skutki.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • Gość: mika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 21:29
    Nie przesadzaj. Cellulitis malowal juz Rubens jako ideal piekna kobiecego ciala. Kawy wtedy nie pito. Cellulitis jest naturalnym stanem skory. Tylko, ze obecnie koncerny farmaceutyczne wymyslily sposob na zarabianie wielkiej kasy na cellulitisie. W tym celu zrobiono kobietom wode z mozgu, pokazano, ze jest "be" i brzydki, i w ogole obciach. To sie nazywa "kreowanie potrzeby konsumenta". Wiesz ile miliardow kazdego roku mozna na tym zarobic? Jest kasa, sa barany, to strzyzemy.
  • bene_gesserit 10.05.14, 14:24
    veggywood.com/2010/05/07/finally-starbucks-ingredients-list/ - tu jest odpowiedź.
    Coffee Frappuccino Syrup: Sugar, Water, Natural and Artificial Flavor, Xanthan Gum (E415), Preservative: Potassium Sorbate (E202), Citric Acid (E330), Caramel Color (E150)
    Used in the coffee frapp

    Wersja light pewnie ma mniej cukru, a za to fruktozę.
    Imo zdecydowanie lepiej zamawiać normalną kawę lodową, bez kolorku i sorbinianu potasu.


    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • Gość: mikka IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.05.14, 21:19
    Swietne! W skladzie nie ma... kawy.
  • bene_gesserit 10.05.14, 21:31
    Coż, podejrzewam, że ten miks dodaje się do espresso i mleka.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • ania_m66 10.05.14, 21:40
    mleko tak, ale espresso we frappuccino (przez dwa "c") njet.
    bardziej gotowy syrop kawowy wyciskany z plastikowej butelki.

    bene_gesserit napisała:

    > Coż, podejrzewam, że ten miks dodaje się do espresso i mleka.
    >


    --
    I will eat your happiness...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka