Dodaj do ulubionych

Nieudane muffiny

IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.14, 22:35
Robiłam muffiny wytrawne z przepisu z bloga Kuchnia na wzgórzu: Muffiny wytrawne
3 jajka
3/4 szklanki mleka
15 dkg mąki pszennej
15 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżka siemienia lnianego złocistego
5 pomidorów suszonych w oliwie
1 opakowanie fety
2 łyżeczki proszku do pieczenia Winiary
pieprz do smaku
Mleko wymieszać z jajkami, mąki wymieszać razem dodać mleko z jajkami i mieszając dodać pokrojoną w kawałki fetę, jak i pokrojone pomidory oraz siemię lniane doprawić, wymieszać ( nie za dokładnie). Rozgrzać piekarnik do 180C, ciasto przełożyć do formy na muffiny, wstawić do piekarnika piec ok. 50 minut w 160C.

Wyszły raczej jak bułki i to bardzo zbite w środku (ale nie zakalce). Coś jak sconesy. Nie wiem czy to przez brak oleju (inne przepisy go wymieniają) czy przez użycie mąki gryczanej. Ma ktoś jakiś pomysł?
Edytor zaawansowany
  • Gość: klik IP: *.gdynia.mm.pl 12.05.14, 22:48
    W przepisie nie ma mąki gryczanej.
  • saqigar 12.05.14, 22:54
    Jesli ciasto wymiesza sie zbyt dokladnie, to daje taki efekt. Takie ciasto na muffiny wymaga minimalnego mieszania, ledwie do rozbicia wiekszych grud maki. Mi to zajmuje 5sek widelcem. Braku oleju nie skomentuje - nigdy nie pieklem tego typu cista bez tluszczu.
  • bene_gesserit 13.05.14, 19:14
    Muffiny nie mają sensu bez tłuszczu. Podejrzewam, ze w przepisie jest błąd. Powinnaś dodać olej, oliwa spod pomidorów, rozpuszczone masło - cokolwiek.
    --
    cute but psycho. things even out
  • Gość: JotPi IP: *.dynamic.chello.pl 15.05.14, 09:51
    Coś w tym jest. Pierwszy raz zrobiłam muffinki wytrawne i wyszły "bułkowate", przy ognisku zamiast chleba mogą być. Natomiast muffinki na słodko wychodzą pyszne i teraz robię tylko słodkie.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka