Dodaj do ulubionych

Pesto z zielonej papryki??

IP: *.dk.customer.tdc.net 03.10.14, 13:58
Witam serdecznie,
mam sporo własnej zielonej papryki(jest trochę gorzka dlatego nie bardzo smakuje mi na kanapkach), ale nie mam pomysłu co z niej zrobić. Dzisiaj pierwszy raz spróbowałam pesto z pietruszki i pomyślałam sobie że może udało by się zrobić takie cudo z papryki właśnie. Tylko nie mogę jakoś znaleźć przepisu w internecie. Pomożecie? Z góry dziękuję :)
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: Pesto z zielonej papryki?? 03.10.14, 14:31
      Wstukujesz pesto z papryki i masz 0 rezultatow? Nie wierze.
      Masz nawet peto nagrodzone:
      www.gloswielkopolski.pl/artykul/954546,konkurs-z-papryka-pesto-z-zielonej-papryki-przepis-karoliny-marcinkowskiej,id,t.html?cookie=1
    • squirk Re: Pesto z zielonej papryki?? 03.10.14, 14:31
      Zrobiłabym z upieczonej i obranej ze skórki i dosmaczyła tak, żeby zniwelować goryczkę (jeśli jakaś zostanie). Gdybam trochę bo jeszcze nie robiłam z zielonej ale z czerwonej owszem, robiłam pasty i dipy, skoro z niej wychodzą dobre (i sama papryka jest świetna po upieczeniu) to czemu miałyby nie udać się z zielonej.
      :-)

      --
      Chaotyczna neutralna.
      • mitta Re: Pesto z zielonej papryki?? 03.10.14, 19:05
        squirk napisała:

        > to czemu miałyby nie udać się z zielonej

        Udać się może uda, ale będzie gorzkie. Komu to nie przeszkadza, może zrobić. Tylko, że to nie jest skuteczny sposób na zagospodarowanie dużej ilości papryki, gdyż pesto już po tygodniu zaczyna kisnąć, więc raczej na zapas się tego nie da zrobić. Nie słyszałam też, by ktoś je pasteryzował. Ale można zrobić pastę z papryki do słoików, w necie są przepisy. Mnie akurat zielona papryka do przetworów nie pasuje, traci kolor, a smak ma lekko gorzki.

        • squirk Re: Pesto z zielonej papryki?? 03.10.14, 19:15
          mitta napisała:

          > squirk napisała:
          >
          > > to czemu miałyby nie udać się z zielonej
          >
          > Udać się może uda, ale będzie gorzkie. Komu to nie przeszkadza, może zrobić.

          Piekę regularnie kolorowe papryki do zalania oliwą z czosnkiem, na przekąskę, żadna nie jest gorzka, może to kwestia skórki i to ona nadaje gorycz? Robiłam też pasty paprykowe i mieszane, pasteryzowałam oczywiście, kolor zielonej owszem, niewyględny nieco.
          Tak czy siak spróbowałabym, skoro nie zje się na surowo to trzeba coś wymyślić żeby nie zmarnować produktu.
          :-)

          --
          Chaotyczna neutralna.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka