Dodaj do ulubionych

przepis na fasolke po bretonsku-poprosze!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:07
witam
Juz bardzo dawno nie jadlam fasolki po bretonsku i planuje przyrzadzic.Macie
jakis sprawdzony przepis?Tylko oby nie bylo zbyt duzo tlustej kielbasy czy
boczku bo rodzina nie przyjmnie:)
pozdrawiam
ela
Edytor zaawansowany
  • Gość: zorientowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:24
    Fasolkę trzeba najpierw usilnie gotować. Jest młoda teraz, to będzie szybciej.
    Albo kupić puszkę z gotową. Przesmażyć cebulkę z kiełbaską lub boczkiem. Ma być
    chudo, to może wziąć szynkę, ale czy to będzie "to"? Zalać rosołkiem. Dla
    nieortodoksyjnych kucharzy - kostka knorra. Dodać przecier, czerwoną paprykę
    słodką plus ostrą, nieco cukru do smaku i soli. A w końcu fasolkę dołożyć.
    Pogotować. Zagęścić jeśli trzeba o zgrozo zasmażką - jak na dworze minus 10
    stopni w pełni akcja usprawiedliwiona. Fasolka z puszki ma sporo jakby mąki w
    soczku i wtedy fasolka jest gęstawa bez dodatkowych akcji.
    Chyba mniej więcej wszystko.
  • 07.09.04, 21:31
    no i ja jeszcze w trakcie gotowania dodaje listek bobkowy, ziele angielskie i
    pieprz w ziarenkach a na koncu doprawiam majerankiem.
  • 07.09.04, 22:25
    a to inaczej:) fasolę ugotowac w trzech wodach tzn. zalać fasole zimną wodą,
    gotować do momentu wrzenia, wode odlać, nalać nowej zimnej, powtórzyć operację,
    dopiero trzecią wodę posolić i gotować w niej fasolę do miękkości. w ten sposób
    pozbywamy sie większości substancji sprawiających, że fasola jest ciężkostrawna
    i powodujuje rózne dolegliwości. ja gotuje fasole w wykletej mikrofalówce, więc
    całość zabiegów zajmuje ok. 25 minut ( 70-80 dkg fasoli)
    w garnku na łyżce oliwy udusić ok. kilograma pomidorów, można dorzucić czerwoną
    paprykę i kawałek chilli, posolić. do uduszonych pomidorów wrzucić fasolę,
    dołozyc oddzielnie usmażoną na cebuli pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę lub
    paski)i trochę chudego boczku wędzonego.
    pieprz czarny do smaku. mozna dodać liść laurowy albo zamiast liścia garść ziół
    prowansalskich (najlepiej świezych z estragonem!)
  • Gość: iskierka26 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.09.04, 20:33
    jak bylam mala to bardzo lubilam fasolke...nie pamietam kiedy ostatnio jadlam
    Twój przepis brzmi smaaaakowicie. Na pewno zrobię więcej a potem zamrożę:-)
  • Gość: pianissima IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 22:43
    Dozuce tylko, ze Bretonczycy nigdy o fasolce nie slyszeli :))) to polskie
    danie, inspirowane - byc moze - francuskim cassoulet.
  • Gość: ela IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 23:37
    bardzo dziekuje:)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.