przepis na fasolke po bretonsku-poprosze! Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • witam
    Juz bardzo dawno nie jadlam fasolki po bretonsku i planuje przyrzadzic.Macie
    jakis sprawdzony przepis?Tylko oby nie bylo zbyt duzo tlustej kielbasy czy
    boczku bo rodzina nie przyjmnie:)
    pozdrawiam
    ela
    • Gość: zorientowana IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.09.04, 21:24
      Fasolkę trzeba najpierw usilnie gotować. Jest młoda teraz, to będzie szybciej.
      Albo kupić puszkę z gotową. Przesmażyć cebulkę z kiełbaską lub boczkiem. Ma być
      chudo, to może wziąć szynkę, ale czy to będzie "to"? Zalać rosołkiem. Dla
      nieortodoksyjnych kucharzy - kostka knorra. Dodać przecier, czerwoną paprykę
      słodką plus ostrą, nieco cukru do smaku i soli. A w końcu fasolkę dołożyć.
      Pogotować. Zagęścić jeśli trzeba o zgrozo zasmażką - jak na dworze minus 10
      stopni w pełni akcja usprawiedliwiona. Fasolka z puszki ma sporo jakby mąki w
      soczku i wtedy fasolka jest gęstawa bez dodatkowych akcji.
      Chyba mniej więcej wszystko.
    • a to inaczej:) fasolę ugotowac w trzech wodach tzn. zalać fasole zimną wodą,
      gotować do momentu wrzenia, wode odlać, nalać nowej zimnej, powtórzyć operację,
      dopiero trzecią wodę posolić i gotować w niej fasolę do miękkości. w ten sposób
      pozbywamy sie większości substancji sprawiających, że fasola jest ciężkostrawna
      i powodujuje rózne dolegliwości. ja gotuje fasole w wykletej mikrofalówce, więc
      całość zabiegów zajmuje ok. 25 minut ( 70-80 dkg fasoli)
      w garnku na łyżce oliwy udusić ok. kilograma pomidorów, można dorzucić czerwoną
      paprykę i kawałek chilli, posolić. do uduszonych pomidorów wrzucić fasolę,
      dołozyc oddzielnie usmażoną na cebuli pierś z kurczaka (pokrojona w kostkę lub
      paski)i trochę chudego boczku wędzonego.
      pieprz czarny do smaku. mozna dodać liść laurowy albo zamiast liścia garść ziół
      prowansalskich (najlepiej świezych z estragonem!)
    • Gość: pianissima IP: *.acn.waw.pl 07.09.04, 22:43
      Dozuce tylko, ze Bretonczycy nigdy o fasolce nie slyszeli :))) to polskie
      danie, inspirowane - byc moze - francuskim cassoulet.
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 08.09.04, 20:56

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Bestsellery

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.