Dodaj do ulubionych

czy ktoś zna najprostszy przepis na sernik?

17.12.14, 21:48
zakupiłam świeżego białego sera, prosto "od krowy" :) i potrzebuję teraz przepisu na sernik, tylko w miarę prostego i najlepiej takiego, którego nie da się zepsuć... bo to będzie mój sernikowy debiut ;)
Edytor zaawansowany
  • agus7 18.12.14, 09:55
    Najprostszy sernik z tych ktore zdarzylo mi sie piec to Sernik waniliowy z blogu Moje Wypieki.
  • zlosliwiec.zlosliwiec 18.12.14, 11:47
    Na kilogram (tlustego) twarogu (odcisnietego) 250g cukru i od 6 do 8 jaj. Mozna podbic tlustosc dodatkiem masla (150-200g) roztartego z cukrem lub stopionego i przestudzonego, albo tlusta smietanka (150-200ml). Spoistosc i wilgotnosc poprawic mozna dodatkiem skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej, lub budyniu w proszku, ostatecznie zwyklej maki pszennej (od 50 do 100g). Strukture masy mozna wykonac dwojako, albo na gesto i zwarto, w stylu sernikow amerykanskich, albo na lekko i chmurkowo w stylu srodkowoeuropejskim. W pierwszym przypadku mase uciera sie starajac sie jej nie napowietrzyc, byle wszystko dokladnie polaczyc, a w drugim wrecz przeciwnie - na wysokich obrotach bialka jaj osobno ubic na polsztywno lub sztywno, maslo utrzec na puszysto, strukture zaklepac dodatkiem maki. Dodatki w postaci rodzynek, orzeszkow, skorek kandyzowanych, etc.

    Piec na spodzie z ciasta kruchego slodkiego, albo z ciastek rozkruszonych z maslem, albo nawet bez spodu. Sernik gesty i jednorodny najlepiej piec w niskiej temperaturze (110-120 st) przez dluzszy czas (2 do 3 h), natomiast puszysty i wyrosniety w wyzszej (150-165). Zeby sprawdzic, czy jest upieczony wystarczy delikatnie potrzasnac forma. Jezeli masa drga sprezyscie, a nie faluje polpynnie, to jest gotowy.
  • korniz 18.12.14, 11:57
    ja robie tak pol kostki masla miksuje z cukrem 3/4 szkl.Jak to się ładnie poloczy dodaje 4 żółtka miksuję.Potem stopniowo dodaję sera kg między czasie wsypuję powoli 2 budynie waniliowy lub śmietankowy dodaje sok z polowy cytryny.Można dodać rodzynki albo kawałki czekolady.Na sam koniec dodaję 4 białka ubite.Delikatnie mieszam i wylewam do tortownicy.Na dno tortownicy układam zwykłe herbatniki be be .Albo ciemne ciasto robię.-mąka masło cukier kakao.Ugniatam.Do zamrażalki i potem trzę na tarce.Sernik piekę w 170 st przez ponad godzinę 70 min.Sernik musi się porządnie ostudzić przy uchylonych dzwiczkach.Nie wyciągaj od razu.Polać można polewą.A ser ma być gładki przepuszczony przez maszynkę-jesli masz od krowy.
  • 5th_element 22.12.14, 09:23
    o dzięki Ci panie za łopatologiczne tłumaczenie. Wprawdzie to nie mój debiut będzie ale mimo, że inne ciasta wychodzą mi świetnie to z sernika nigdy nie bylam zadowolona. Pragnę puszystości i lekkości w moim cieście. Dziękuję szczególnie za podpowiedź dot. temperatury.
  • budzik11 18.12.14, 12:09
    W sumie każdy sernik jest prosty, a który upieczesz, to zalezy od tego, jaki lubisz. Ja np. lubię serniki kremowe typu "nowojorski". Co byś nie wybrała, polecam lekturę postu "Jak upiec perfekcyjny sernik" na Moich Wypiekach - jak zastosujesz się do wskazówek, to każdy się uda :)
  • wadera3 18.12.14, 13:20
    Plus słynne rzucanie;)
    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • budzik11 18.12.14, 14:23
    Słynne jest rzucanie biszkoptem; o rzucaniu sernikiem nie słyszałam ;-)
  • wadera3 18.12.14, 15:16
    A widzisz, ja słyszałam najpierw o serniku, potem przełożyłam sobie (posiłkując się wyjaśnieniami, bodaj to Krysi2000, bądź Złośliwca[co na jedno wychodzi;)]) na prawie wszystkie ciasta, którym zdarza się spektakularnie wyróść i także samo opaść. Działa.
    A przy okazji, prosiłam Cię o przepis na keks, o tu:
    forum.gazeta.pl/forum/w,49213,155882116,155882116,Wypieki_ktore_mozna_upiec_tydzien_wczesniej_.html
    Masz go może na podorędziu?
    (przepis, nie keks).
    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • budzik11 18.12.14, 16:42
    wadera3 napisała:

    > A widzisz, ja słyszałam najpierw o serniku,

    kurczę, chyba nie miałabym odwagi rzucić sernikiem, jakoś tak wydaje mi się delikatnym, podatnym na urazy ciastem ;-) Biszkoptem rzucałam bez strachu.

    Przepis na keks już daję w tamtym wątku.
  • wadera3 18.12.14, 18:30
    Pierwszym sernikiem trzasnęłam z zamkniętymi oczami;) potem się okazało, że nawet prawie nie opadł. Teraz już nie zastanawiam się zbyt wiele.

    --
    Lepiej grzeszyć, a później żałować, niż żałować, że się nie zgrzeszyło
  • irsila 19.12.14, 16:22
    Ser kupuje tłusty, nie taki w wiaderku.
    Daję jedno jajko na 10 dkg sera,
    mniej więcej kopiastą łyżkę cukru,(zależy czy kto lubi słodki czy mniej)
    łyżkę płaską mąki, może być krupczatka (zależy czy ser był wilgotny czy nie)
    łyżeczkę maki ziemniaczanej.
    Ser uciera się z cukrem kryształem, dodając po jednym żółtku
    wcześniej zmielony lub nie jak kto potrafi w makutrze dobrze rozetrzeć,
    sok z cytryny lub pomarańczy wcześniej, cukier waniliowy , proszek do pieczenia
    czy budyń śmietankowy zamiast maki ziemniaczanej,
    bakalie ewentualnie
    a na końcu piana z białek ubita może być z dodatkiem cukru.
    Masło w trakcie jak kto lubi tłusty.
    Formę grubiej posmarować masłem czy margaryną
    i dobrze oprószyć krupczatką lub zwykła mąką lub bułka tartą,
    tak na 3 mm nawet...

    Piec w 180 stopniach,
    czas zależy od wielkości,
    by się od góry nie robił brązowy,
    przykrywam blachą pod koniec
    zazwyczaj piekę w podwójnej blaszce,
    jedna włożona w drugą,
    wówczas dno się nie przypala
    Kupiłam np kostkę sera 67 dkg,
    piekę mały sernik w małej blaszce
    i daję 6- 7 jaj, zależy od ich wielkości itd...
    i będzie się piekł krócej niż ten z 1 kg sera, 40 min góra
    Dużego nie potrzebuję,
    wole upiec częściej niż by się miał zepsuć i zestarzeć.
    Konsystencja ciasta serowego, surowego,
    powinna mieć sporą gęstość,
    nie powinna być płynna.
    --
    moje blogi:
    Limerykura
    Ogródek
    Szydełko i krzyżyk
  • zuzia.zet 19.12.14, 20:37
    irsila napisała:

    > Ser kupuje tłusty, nie taki w wiaderku.
    > Daję jedno jajko na 10 dkg sera,
    > mniej więcej kopiastą łyżkę cukru,(zależy czy kto lubi słodki czy mniej)
    > łyżkę płaską mąki, może być krupczatka (zależy czy ser był wilgotny czy nie)
    > łyżeczkę maki ziemniaczanej.
    >

    Kopiastą łyżkę cukru, płaską łyżkę mąki i łyżeczkę maki ziemniaczanej na każde 10 dkg sera???
    I to się da zjeść?
  • irsila 20.12.14, 07:31
    Łyżka łyżce nierówna,
    jeszcze masz język do próbowania.
    Możesz dodać inny cukier i tyle ile do smaku.
    Jak pieczesz biszkopt to ile dajesz cukru i mąki na jedno jajko?
    Chcesz piec sam ser?
    Jest w nim trochę serwatki, dodaje się też tłuszcz,
    bez obaw o mąkę.
    Podaj twój sposób.
    Mi bez mąk tych dwóch, zawsze brzydko opada.
    --
    moje blogi:
    Limerykura
    Ogródek
    Szydełko i krzyżyk
  • zlosliwiec.zlosliwiec 20.12.14, 18:29
    > Łyżka łyżce nierówna,

    Równa. 1 łyżka to 15ml.
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 21.12.14, 09:57
    zlosliwiec.zlosliwiec napisał:

    > Łyżka łyżce nierówna,

    Rzemiosło Kuchnia Stali nierdzewnej pomiaru łyżki pod choinkę zamów!
  • 5th_element 22.12.14, 09:28
    jak wspomniałam wżej- sernikowym lajkonikiem jestem pomimo wielu prób mi-zawsze-opadał ale żeby łyżeczka ziemniaczanego krochmalu na 10 dag sera???? Toż to kisiel a nie sernik? A może się nie znam i może właśnie tak ma być?
  • irsila 22.12.14, 10:43
    Mam budyń waniliowy na 1/2 l mleka , waży 35 g bez cukru = 7łyżeczek
    Będę piekła sernik z 70 dkg sera
    dodam 7 jajek małych raczej i wykorzystam 7 płaskich łyżek maki
    i 7 łyżek cukru.
    Dodam jeszcze sok z cytryny, proszek i może cukier waniliowy
    Jak piecze się najprostszy biszkopt to się bierze na jedno jajko
    1 jajko o średniej temp. = 1 łyżka cukru + 1 łyżka mąki pszennej
    więc nie wiem w czym problem,
    tu dochodzi moc sera.

    --
    moje blogi:
    Limerykura
    Ogródek
    Szydełko i krzyżyk
  • irsila 22.12.14, 10:58
    Ser mam tłusty, dodam jeszcze w czasie ucierania z 7 dkg masła w płynie,
    przy ucieraniu żółtek z serem i cukrem.
    Reszta cukru ze 2-3 łyżki, dodam do ubijania białek na pianę, pod koniec.
    nikt nie musi tego wypróbowywać, ale ja tak robię, na oko mniej więcej.
    ciasta pod sernik nie daje tylko mocno natłuszczam i mąka lub bułka formę obsypuję.

    P.s.Przepraszam za swoje poprzednie wpisy,
    To budzik, która ma w swym awatarze wypięta pupę dziecka,
    i jeszcze ktoś,
    kto chciał mrozić ciasto na pierogi,
    tak mnie wnerwiły.
    Ja sama raczej nie jadam mrożonego,
    gdyż mi szkodzi,
    już nie ten żołądek,
    nie ten wiek...
    potrzebuje zdrowej żywności z zachowanymi enzymami
    i in.nie branymi pod uwagę elementami...Poza tym mikrofale wyrzuciłam,
    kiedy mi się zepsuła i nowej już nie kupię by nie iść na łatwiznę..
    --
    moje blogi:
    Limerykura
    Ogródek
    Szydełko i krzyżyk
  • 5th_element 23.12.14, 09:53
    Przekonałaś mnie, będę tak piekła, uwaga, będzie na Ciebie :D Czy sernik Ci wychodzi puchaty? Bo taki chcę. Zbitą, usmażoną kluchę to mam na drożdżówce, chce puchatości
  • irsila 23.12.14, 11:26
    Nie wychodzi zbity tylko puszysty.
    Trzeba składniki ser, cukier, żółtka, masło, budyń, soki
    (dałam z niecałej cytryny i pół pomarańczy) dobrze zmiksować,
    plus mąka i na końcu piana, delikatnie wmieszać.
    Dziś piekłam z 80 dkg sera, składniki jak podałam na oko proporcjonalnie i mam sernik,
    już ciepłego spróbowałam, nie taki zbity i ciężki jak w sklepie, delikatny.
    Połowę proszku dałam do ucieranego sera a połowę do ubijanej piany,
    jeśli sie go doda tak w połowie,
    to nawet lepiej się ubija.
    Można i bez proszku,tez się uda.
    Proszku odrobinkę daje.
    Ser tłusty miałam z Hajnówki
  • 5th_element 24.12.14, 00:46
    upiekłam, opadł ;) ale nie mam pretensji - ja chyba nie potrafie tego ciasta i już ;/ Na pewno przydało się długie dośćucieranie sera, bo przy tym zrobiła się ta żółtkowo-cukrowo-serowa masa puchata. Potem po zaklepaniu mąką siadła i mocno zgęstniała. W piekarniku ciasto rosło ślicznie, po wyjęciu niskie. Myślę, że za długo mieszałam po dodaniu białek i bawiłam się w rozsmarowywanie na blasze (nie mogłam się zdecydować, którą blachę użyć ;) I dałam za mało proszku do pieczenia (dałam po prostu płaską łyżeczkę sody). Też uwielbiam kucharzenie "na oko" ale w tym wypadku chyba pobłądziłam. Ale sernik bardzo smaczny, tej mąki nie jest za dużo a nawet typuję że za mało. Kiedyś miałyśmy z mamą zwyczaj kupowania podczas wizyty u cioci sernika z cukierni obok owej cioci. Sernik "wiedeński": coś jak połączenie biszkoptu z sernikiem w jednym: wysokie, lekkie, puchate. Po ww. przebojach z sernikiem coraz bliższa jestem stwierdzenia, że w takim cieście tej mąki musi być całkiem sporo. Tak więc dziękuję Ci za naprowadzenie i przełamanie oporów przed dodaniem więcej niż garści mąki na 80 dkg sera :)
  • irsila 24.12.14, 10:57
    Mój również urósł i potem lekko opadł,
    ale mąż twierdzi, że smaczny i woli ten niż ten z cukierni, ciężki z podkładem ciasta.
    Ja tu tylko moim doświadczeniem się podzieliłam,
    tak robię po prostu na oko, raz mniejszy robię raz większy.
    Tu zdjęcia mam z tego 80 dkg sera,
    przyznam, że sera nie mieliłam,
    miksera chciałam uzyc do miksowania,
    ale buczał,
    widocznie zepsuty,
    tak, że sama rózga ubiłam.
    Piekłam w blaszce 2/3 wielkości standardowej,
    co widać.
    Po opadnięciu, równo, ma tak ze 3-4 cm wysokości.
    Ja nie jestem cukiernikiem.
    Serów w wiadrach na sernik nie kupuje,
    gdyż tam jakaś śmietana i nie wiadomo co.
    Każdy procucent inny przepis podaje,
    drukuje obrazek bajkowego sernika.
    Tu na dole, pod szopkami są dwa zdjęcia mojego sernika:
    manutura.blox.pl/2014/12/Szopka-betlejemska-moja.html
    --
    moje blogi:
    Limerykura
    Ogródek
    Szydełko i krzyżyk
  • 5th_element 27.12.14, 21:14
    niee, no klasa sernik! na taki bym nie narzekała. Moje opadają mega - po prostu maksymalnie siadają. Są upieczone, niespalone, żadnej kluchy ale ani grama powietrza. Może mój piekarnik to wtopa. Naprawdę próbuuję i próbuję. A umiem i drożdżowe i inne cuda, a nawet dziś zawinęłam po raz pierwszy sushi i wyszlo, a sernik nie chce :D W sumie to nawet śmieszne, będę probowac :)
  • Gość: x IP: *.dip0.t-ipconnect.de 18.12.14, 13:34
    najprostszy,

    allrecipes.pl/przepis/9988/prosty-sernik-bez-spodu.aspx
  • novinka1 20.12.14, 08:58
    Ja z kolei polecam sernik tradycyjny z "Moich Wypieków". Bez spodu - sam ser, z odrobiną kaszy manny i mąki ziemniaczanej.
  • mhr2 20.12.14, 10:17
    novinka1 napisała:

    >, z
    > odrobiną kaszy manny i mąki ziemniaczanej.

    dodaje jedno albo drugie, sernik "opada" mniej;)


    --
    "leben und leben lassen"
  • novinka1 21.12.14, 01:40
    Tu jest 50g kaszy i 2 łyżki mąki na 1 kg sera - odpukać, ani razu mi nie opadł :)
  • mhr2 22.12.14, 15:15
    ubic bialko na sztywno, dodac, delikatnie wymieszac!

    --
    "leben und leben lassen"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka