• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Dodaj do ulubionych

  • IP: 192.39.188.* 09.09.04, 15:24
    Czy macie jakiś sposób?
    Edytor zaawansowany
    • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 09.09.04, 15:58
      Nikt nie zna żadnego sposobu? Nie wierzę!
      • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 09.09.04, 16:01
        Owszem jest, trzeba do miazgi ziemniaczanej dodać soku z cytryny.
        Maria
        • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 09.09.04, 16:06
          Też o tym myślałam, ale czy nie będą kwaśne?
          • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 09.09.04, 16:11
            Na pewno nie. Tylko nie trzeba przesadzać z ilością soku. Jak robię placki na
            dwie osoby, to do miazgi dodaję 1 łyżkę soku z cytryny.
            Maria
    • Gość: Vil IP: 213.42.2.* 09.09.04, 16:17
      Ja dodaje ZAWSZE lyzeczke sody tak jak moja babcia i nigdy nie ciemnieja,
      ladnie rosna i sa takie pulchniutkie
    • Gość: Andrzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:18
      "To se ne da" jak mówił stary Czech ! Kwasek owszem (ale powoduje zakwaszenie i
      przy okazji niszczy smak) ale to raczej działa przy owocach (bo chodzi
      zatrzymanie utleniania składników owoców i ewentualnie warzyw które powodują
      zmianę koloru, nadmieniam że jestem chemikiem i "domowym kuchtą") !
    • 09.09.04, 16:28
      Szybko robić.
      To chyba jedyny sposób.
      Sprawdza się.
    • 09.09.04, 16:33
      Moja babcia wlewała do startych ziemniaków wrzącego mleka.
      Zawsze były delikatne i całkiem nie ciemne.

      Pozdrawiam
      kwiatuszek
      • Gość: tekisk IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.09.04, 17:03
        staram się ,jak najszybciej je usmażyć ( na trzech patelniach jednocześnie )
        i często mieszam .
    • Gość: renia68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:19
      Do masy trzeba dodać kwaśnej śmietany gwarantuję że nie ściemnieją.Pozdrowionka
    • Gość: ania-m IP: *.ds14.agh.edu.pl 09.09.04, 20:21
      Ja dodaję lyzeczkę proszku do pieczenia - nie ciemnieją i są pyszne. Kiedys mi
      zabrtakło proszku, i zalałam wrzącym mlekiem (niedużo!!) - tez były dobre.
      Słyszałam tez o sposobie z dodawaniem startej drobniutko marchewki, ale nie
      próbowałam tego.
    • Gość: kucharka z przypad IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 22:56
      zmien rodzaj ziemniakow)
    • 09.09.04, 23:09
      A co w tym zlego, że ciemnieją? Jeśli one w ogóle ciemnieją,
      bo ja takiego zjawiska nie zaobserwowałam. IMHO ciemnieje tylko
      surowiec na placki, jeśli będzie za długo stał od starcia ziemniaków
      do smażenia.
      • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 09.09.04, 23:58
        Moze jesc po ciemku zeby nie bylo widac, ze sciemnialo?
        • 10.09.04, 00:02
          jedyna słuszna rada. ewentualnie zamknąc oczy na czas konsumpcji.
          • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 10.09.04, 10:22
            Kwaśna śmietana, wrzące mleko, soda, proszek do pieczenia. Dzięki za pomysły.
            Poeksperymentuję.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.