Dodaj do ulubionych

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

IP: 192.39.188.* 09.09.04, 15:24
Czy macie jakiś sposób?
Edytor zaawansowany
  • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 09.09.04, 15:58
    Nikt nie zna żadnego sposobu? Nie wierzę!
  • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 09.09.04, 16:01
    Owszem jest, trzeba do miazgi ziemniaczanej dodać soku z cytryny.
    Maria
  • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 09.09.04, 16:06
    Też o tym myślałam, ale czy nie będą kwaśne?
  • Gość: Maria IP: 213.199.253.* 09.09.04, 16:11
    Na pewno nie. Tylko nie trzeba przesadzać z ilością soku. Jak robię placki na
    dwie osoby, to do miazgi dodaję 1 łyżkę soku z cytryny.
    Maria
  • Gość: Vil IP: 213.42.2.* 09.09.04, 16:17
    Ja dodaje ZAWSZE lyzeczke sody tak jak moja babcia i nigdy nie ciemnieja,
    ladnie rosna i sa takie pulchniutkie
  • Gość: Andrzej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.09.04, 16:18
    "To se ne da" jak mówił stary Czech ! Kwasek owszem (ale powoduje zakwaszenie i
    przy okazji niszczy smak) ale to raczej działa przy owocach (bo chodzi
    zatrzymanie utleniania składników owoców i ewentualnie warzyw które powodują
    zmianę koloru, nadmieniam że jestem chemikiem i "domowym kuchtą") !
  • 09.09.04, 16:28
    Szybko robić.
    To chyba jedyny sposób.
    Sprawdza się.
  • 09.09.04, 16:33
    Moja babcia wlewała do startych ziemniaków wrzącego mleka.
    Zawsze były delikatne i całkiem nie ciemne.

    Pozdrawiam
    kwiatuszek
  • Gość: tekisk IP: *.bielsko.dialog.net.pl 09.09.04, 17:03
    staram się ,jak najszybciej je usmażyć ( na trzech patelniach jednocześnie )
    i często mieszam .
  • Gość: renia68 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:19
    Do masy trzeba dodać kwaśnej śmietany gwarantuję że nie ściemnieją.Pozdrowionka
  • Gość: ania-m IP: *.ds14.agh.edu.pl 09.09.04, 20:21
    Ja dodaję lyzeczkę proszku do pieczenia - nie ciemnieją i są pyszne. Kiedys mi
    zabrtakło proszku, i zalałam wrzącym mlekiem (niedużo!!) - tez były dobre.
    Słyszałam tez o sposobie z dodawaniem startej drobniutko marchewki, ale nie
    próbowałam tego.
  • Gość: kucharka z przypad IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 09.09.04, 22:56
    zmien rodzaj ziemniakow)
  • 09.09.04, 23:09
    A co w tym zlego, że ciemnieją? Jeśli one w ogóle ciemnieją,
    bo ja takiego zjawiska nie zaobserwowałam. IMHO ciemnieje tylko
    surowiec na placki, jeśli będzie za długo stał od starcia ziemniaków
    do smażenia.
  • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 09.09.04, 23:58
    Moze jesc po ciemku zeby nie bylo widac, ze sciemnialo?
  • 10.09.04, 00:02
    jedyna słuszna rada. ewentualnie zamknąc oczy na czas konsumpcji.
  • Gość: Renata IP: 192.39.188.* 10.09.04, 10:22
    Kwaśna śmietana, wrzące mleko, soda, proszek do pieczenia. Dzięki za pomysły.
    Poeksperymentuję.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.