Dodaj do ulubionych

Jak zrobić zupę buraczkową

IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 09:40
żeby miała kolorek i smak?? Piec buraki czy gotować, oddzielnie czy już w
zupie?
Edytor zaawansowany
  • 16.09.04, 09:52
  • Gość: sari IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 16.09.04, 10:06
    u nas na Warmii funkcjonuje nazwa zupa buraczkowa, jest to zupa z tartymi
    burakami,fasolą i ziemniakami.Barszcz to "sama woda",tylko do picia.
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 16.09.04, 16:40
    A jak ty pijesz barszcz ukraiński?
    Mówisz o barszczu czystym.
  • Gość: sari IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 08:31
    nie jadam barszczu ukraińskiego ;))
  • 17.09.04, 08:34
    O ile mnie pamięć nie myli to właśnie zupa z buraków, z fasolą i ziemniakami
    nazywa sie barszcz ukraiński.
    --
    Lepiej grzeszyć i żałować za grzechy,
    niż później żałować, że się nie grzeszyło.
  • 17.09.04, 09:21
    no właśnie - a "czysty" - "sama woda" - to barszcz po prostu; bo barszcz to
    zupa z buraków, ale sie zakreciłam, zakręcona dzisiaj jestem
  • Gość: sari IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 17.09.04, 10:09
    No patrzcie,całe życie jadłam zupę buraczkową, a teraz się okazało, że to był
    barszcz ukraiński!
  • Gość: senin IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 16.09.04, 10:13
    nie odpowiem Ci wprost - ja gotuje pokrojone, ale kolor jest raczej ohydny.
    Wlasciwy "buraczkowy" kolor osiaga sie po zakwaszeniu. Ja zakwaszam octem. Nie
    wiem czy sie da cytryna.
    dodaje tez cukru
  • 16.09.04, 10:17
    Piecze się lub gotuje w łupinach buraki na jarzynę, do barszczu gotuje się je
    obrane i drobno pokrojone, żeby oddały smak i kolor. Utrwala się kolor kwasem
    (cytryna, ocet) - jeśli szukasz przepisu na barszcz ukraiński (taki z
    farfoclami) to kilka razy już je opisywano. Ja robię tylko czysty, więc Ci nie
    pomogę.
    --
    Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
  • 16.09.04, 10:46
    Ja barszcz zakwaszam kwaśnymi jabłkami, dodaję je pod koniec gotowania.

    A zupę burakową jadłam w tym roku u koleżanki, ona wszystkie jarzyny pokroiła w
    kostkę (dużo buraków, marchewka, pietruszka, fasolka szparagowa), ząbek
    czosnku, i to wszystko gotowała na małym ogniu, pod koniec dodała ziemniaki
    pokrojone w kostkę.
  • 16.09.04, 11:45
    Ja robię tak:
    W jednym garze gotuję buraki w łupinach (wcześniej wyszorowane) do ich miękkości

    W drugim garze gotuje się wywar mięsno (np. na żeberkach) warzywny (marchewka,
    pietruszka, seler, pora) z przyprawami - pieprz (w całości) liść laurowy, ziele
    angielskie, sól.

    Kiedy buraki są już dosyć miękkie odlewam wodę i buraki studzę, następnie
    obieram i trę ma tarce o dużych okach lub w talarki.
    Buraczki ostrożnie łączę z wywarem i doprawiam octem (ostatnio był to ocet
    rodzynkowy) majerankiem, lekko słodzę (czasami dodaję zakwas buraczany -
    kupiony w sklepie)dodaję czosnek (1 - 2 ząbki) - popkrojony lub nie
    Ew. zabielam śmietanką (niekoniecznie)

    Podaję różnie, czasami są to ziemniaki pire (jakkolwiek się to pisze) -
    ugotowane osobno (nie w zupie), polane tłuszczykiem z podsmażoną cebulką i
    skwarkami (podane na osobnym talerzyku)

    Czasami są to ziemniaki ugotowane w zupie a czasami jest to makaron


  • 16.09.04, 16:22
    Kolor buraka zalezy od buraka, sa takie buraki ktore w przekroju nie maja
    takich jasniejszych slojow. Polecam smaczna zupa buraczkowa - krem z burakow
    (byl kiedys w Gazecie Wyb.), nie ma farfocli, kolorek (po odpowiednim
    potraktowaniu) tez calkiem niezly, no i jak na takie pospolite warzywo wyglada
    i smakuje wykwintnie.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.04, 17:26
    Ja robie tak jak Brunosch. Osobno pieke lub gotuje buraki i wrzucam je pod
    koniec do reszty warzyw i od razu daje kwasku cytrynowego. Kolor zawsze jest
    przepiekny!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.