Dodaj do ulubionych

Do ziemniaków w mundurkach, co podac?

17.09.04, 10:42
Chciałabym zrobić na obiad ziemniaczki w mundurkach!Może z sosem czosnkowym i
jakieś mięso lub coś wegetariańskiego + SURÓWKA. Jak Wy gotujecie ziemniaki z
solą, czy na solicie juz na talerzu? Jaka sałatka do tego najbardziej pasuje??
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
Edytor zaawansowany
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 17.09.04, 11:02
    ja lubie do takich kartofelkow
    wymoczony sledzik z cebulka w smietanie kwasnej
    lub w oleju....

    robie nieraz salatke z krewetek + szparagi + koper
    wymieszane z majonezem i bita smietana
  • marghot 17.09.04, 11:09
    Ja podobnie lubię śledzika w śmietanie, z cebulką. Można też zaserwować np.
    kalafior z wody, jakiś sos czosnkowy; kefirek lub maslankę; fasolke szparagową.

    Mięso jakoś nie bardzo mi pasuje (byc może dlatego że nigdy nie jadłam).
    --
    "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
    przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
    przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
  • monia_77 17.09.04, 11:23
    Moze to bardzo standardowe ale ja bardzo lubie ziemniaki w mundurkach obficie
    posypane koprem + schab saute + mizeria. No lubie po prostu;-)
  • default 17.09.04, 11:39
    Tzatziki albo twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką. Ziemniaczka naciąć i
    włożyć kawałeczek masła, posolić.
    --
    "Tylko jedna istota posiada broń, która nie wyrosła z jej ciała; dlatego też
    wrodzone, właściwe temu gatunkowi sposoby zachowania się nie przygotowały
    wystarczająco mocnych hamulców przed użyciem owej broni."
  • landsbergk 17.09.04, 12:10
    Tak wlasnie jadlam wczoraj - z twarozkiem ze smietana i szczypiorkiem i do tego
    maslo solone. Mniam!
  • barba50 17.09.04, 12:09
    Pytasz co podać do ziemniaków w mundurkach, ale ja podpowiem jak gotuję
    ziemniaki. Wspaniale udają się gotowane na parze. Wybrać ziemniaki jednakowej
    wielkości /raczej średnie/, dokładnie umyć. Do wody w dolnym garnku można
    wsypać niewielką ilość przypraw /ja sypie np. suszoną pietruszkę/, nie solić!
    Zobaczysz, że będą gotowe do jedzenia.

    B.
  • siostraheli 17.09.04, 12:12
    Bardzo pasuja do lososia pieczonego lub na parze i do tego jakis dip czosnkowy
    albo kaparowy.
  • aga_piet 17.09.04, 17:31
    Hihihi. Jak widzisz DO WSZYSTKEGO. My tak polubiliśmy w mundurkach lub pieczone
    (+ masło i sól obowiązkowo) że właściwie bardzo rzadko robię takie zwykłe z
    wody. To są dla nas zwykłe.
    Ale najpyszniejsze chyba z cacykami...
    albo z rybą...
    i w śmietanie śledziemmmmmmm...
    --
    Nie ma ze smalcem! Z dżemem jest puree!
  • poleczka2 17.09.04, 23:04
    Ja robię duże ziemniaki w mundurkach i do tego podaję sałatkę (ogórek, pomidor,
    papryka, rzodkiew, na przykład, taką my lubimy). Solę solą jak wkładam do
    piekarnika ale nie taką bardzo drobno zmieloną tylko w większe grudki. Potem
    pyry rozłupuję na dwie połowy i nakładam nadzienie: ser tarty, tuńczyk z
    kukurydzą z puszki w majonezie, jajko na twardo zmielone w majonezem, fasola
    baked beans w sosie pomidorowym.
    --
    mama Olusia (12.05.2002) i Niespodzianki (24.09.2004)
  • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 17.09.04, 23:11
    Cos czosnkowego z baklazana sie nada wspaniale. Podaje ziemniaki w mundurkach ,
    najczesciej pieczone do kefty grillowanej, tj miesa mielonego mocno
    przyprawionego i ugrillowanego w postaci paluszkow. Do tego rzeczone pidry z
    baklazana, salatka z ciecierzycy z duza iloscia czosnku, tzatzik i marynowana
    papryka z grilla. Uczta murowana!
    Podziekowania dla Tess za przepis na wspaniala salatke z krewetek z koperkiem.
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 17.09.04, 23:45
    :-))))))))))))))))..smacznego;)
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 17.09.04, 23:51
    Ja z zasady gotuję je w mundurkach na parze. Są nawet takie "parowniki" do
    mikrofali, gotują się wtedy błyskawicznie. Ale mundurek ściągam przed jedzeniem.
  • Gość: Camille IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 18.09.04, 02:14
    Wy mowicie o gotowaniu, a dla mnie ziemniaki w mundurkach oznaczaja ziemniaki
    upieczone w calosci, ze skorka. Czy mowimy o tym samym?
    W kazdym razie ja do swoich ziemniakow serwuje zimny sos zlozony z chudej
    smietany, posiekanej drobno slodkiej cebuli, szczypty soli i duzej ilosci
    slodkiej, sproszkowanej papryki/sos ma byc czerwony!/ Wymieszac i wstawic na
    chwile do lodowki.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 08:57
    Jadlam kiedys w zydowskiej knajpce ziemniaki w mundurkach faszerowane jakas
    pasta z lososia a drugie z tunczyka. Obydwie pasty byly lekkie i kleiste, byc
    moze byl w nich zolty ser ale reszta skladnikow jest dla mnie owiana
    tajemnica ;-)
    Byly wspaniale!
  • siostraheli 18.09.04, 09:20
    zasadniczo to jednak gotowane sa w mundurkach, ale to wlasciwie wszystko jedno
    czy mundurek gotowany czy pieczony.
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 18.09.04, 11:13
    pieczony kartofel w ognisku
    smakuje zupelnie inaczej,jak gotowany.
    mundurek wyglada rowniez inaczej....(taki smak dziecinstwa mi sie przypomnial)

    w mirofali rowniez je przyzadzam,
    nacinam kartoflaka nie do konca
    i wkladam w naciecie kawaleczki liscia laurowego
    cieniutki plasterki czosku,
    sole,pieprze,skrapiam oliwa
    i w miseczce wypelnionej woda wkladam do mikrofali...
    do tego rozne "wariacje" majonezowo/smietanowe/szynkowe/krewetkowe/jajkowe itd..

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka