Dodaj do ulubionych

pieczen wieprzowa?

21.09.04, 21:31
Mam kilogramowy kawal wieprzowiny w zamrazalniku.
Niedugo bede musiala cos z tym zrobic, albo wyrzucic.
Myslalam o jakiejs pieczeni, ale nie ma zadnego doswiadczenia w tej materii.
Co nalezy zrobic by upiec aromatyczna, krucha pieczen? A moze jakies inne
sugestie?


--
Zyj i pozwol zyc
Edytor zaawansowany
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 21.09.04, 22:13
    mnie sie nigdy nie udalo upiec soczystej
    wieprzowej pieczeni,
    wychodzi mi za such,moze za dlugo ja w garze trzymam....

    robie gulasz jak kupie taki kawalek,
    podsmazasz kawaleczki miesa,
    dodajesz przyprawy jakie lubisz,
    podsmazona cebule,mozna i papryki dodac....

    zycze powodzenia....
  • asica74 22.09.04, 00:34
    dzieki, tez o tym myslalam, ale juz tyke razy to robilam... poza tym to taki
    wlasnie kawal, co nadaje sie na soczysta pieczen... tylko jak to zrobic?

    Pamietam, ze kiedys u mojej cioci byla taka niedzielna czerwono brazowa
    pieczen, pachniala chyba jalowcem, etc a przy jedzieniu rozplywala sie w
    ustach...

    dam znac jak mi sie uda cos dobrego:-)
    --
    Zyj i pozwol zyc
  • alex113 22.09.04, 03:43
    Ja robie tak: pieczen nabijam nozem i w kazda dziure wkladam kawalek czosnku
    (1/2 zabka jak duze) nacieram to troche papryka, sola, pieprzem, tymiankiem i
    wkladam do roztworu wody z octem (niezbyt mocny) wstawiam przez noc do lodowki.
    Nastepnego dnia najpierw obrumieniam z kazdej strony (zeby sie "soki"
    zasklepily) a potem wrzucam do zeliwnego garnka z przykrywka, dolewam troche
    wywaru z kury i wsadzam do piekarnika.
    Jest tez wesja kiedy do garnka z miesem (sol, pieprz, papryka) wrzucam slodka
    cebule, jablka i sliwki suszone (ewentualnie troche majeranku)

    --
    Czasem trzeba sie posmiac ..... zeby nie zwariowac
  • giezik 22.09.04, 07:45
    jesli nie jest za późno:
    musztarde wymieszaj z solą i pieprzem (po łyżeczce na ok. kg powinno wystarczyć) Natrzyj mięso i zostaw na 2 godziny (ew. na całą noc, ale to już za późno)
    W brytfance rozgrzej smalec - w tym wypadku jednak smalec, niż olej, czy oliwe) i na silnym ogniu opiecz mięso (chodzi o to, by soki "zatrzymały sie w środku"). POdlej odrobiną wody.
    Duś po przykryciem w piekarniku jakąś godzinę, a pozniej jeszcze ze 30-40 min bez przykrycia (uwazaj by podlewac wodą, jesli wyparuje, zeby sie mieso nie przypaliło)

    Do tego taki ciekawy sos - zetrzyj skókę z pomarańczy (na zapałki), połącz z wyciśnietym sokiem z tejże i na małym ogniu chwile podduć. Dodaj do tego konfiturę z dzikiej róży (mały słoiczek) i dopraw sokiem z cytryny, koniakiem (ew. brandy) i pieprzem. POdgrzej żeby zgęstniało.
    Dobrze, gdy ten sos jest szybko podany

    --
    "Najprostsza zasada: jedz to, co ci smakuje. W nieco
    bardziej rozwiniętej postaci brzmi ona: jedz to, co ci smakuje, lecz niech to będzie dobre"
  • dodwig2 22.09.04, 08:18
    Ja nauczyła się od mojej Babci, że mięso nie należy mrozić "suche", tzn.
    najpierw trzeba je - ja to nazywam "namacerować" w różnych marynatach - jakie
    kto lubi - a dopiero później zamrozić, i rzeczywiście kiedy mroziłam mięsko
    takie prosto ze sklepu wychodziło suche i jakieś takie "bezpłciowe", a teraz to
    całkiem inne

    Moja taką żelazna marynatą jest -
    pół szklamki oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku, kilka kropel sosou tabasco ,
    trochę soli, trochę pieprzu - to wszystko wymieszać i tym zalać mięsiwo
    potrzymać w tym ok. 12 godzin (np. na noc) i potem piec w brytfannie albo
    zamrozić.
  • asica74 22.09.04, 23:33
    kochani! rozczulilam sie niemal do lez po przeczytaniu tych waszych sugestii!!
    Juz wiem, ze wami nie umre jako ktos kto nie umie piec pieczeni wieprzowej!
    Ciesze sie bardzo i chyba wyprobuje kazda z wesji! (albowiem kawal jest tak
    duzy, ze nic nie zaszkodzi jezeli go przekroje na dwie czesci!)

    dzieki przepiekne! klaniam sie do stop!

    ps. jak juz upieke, to dam znac jak wyszlo!
    --
    Zyj i pozwol zyc

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.