Dodaj do ulubionych

pieczen wieprzowa?

21.09.04, 21:31
Mam kilogramowy kawal wieprzowiny w zamrazalniku.
Niedugo bede musiala cos z tym zrobic, albo wyrzucic.
Myslalam o jakiejs pieczeni, ale nie ma zadnego doswiadczenia w tej materii.
Co nalezy zrobic by upiec aromatyczna, krucha pieczen? A moze jakies inne
sugestie?


--
Zyj i pozwol zyc
Obserwuj wątek
    • Gość: Tess Re: pieczen wieprzowa? IP: *.telia.com 21.09.04, 22:13
      mnie sie nigdy nie udalo upiec soczystej
      wieprzowej pieczeni,
      wychodzi mi za such,moze za dlugo ja w garze trzymam....

      robie gulasz jak kupie taki kawalek,
      podsmazasz kawaleczki miesa,
      dodajesz przyprawy jakie lubisz,
      podsmazona cebule,mozna i papryki dodac....

      zycze powodzenia....
      • asica74 Re: pieczen wieprzowa? 22.09.04, 00:34
        dzieki, tez o tym myslalam, ale juz tyke razy to robilam... poza tym to taki
        wlasnie kawal, co nadaje sie na soczysta pieczen... tylko jak to zrobic?

        Pamietam, ze kiedys u mojej cioci byla taka niedzielna czerwono brazowa
        pieczen, pachniala chyba jalowcem, etc a przy jedzieniu rozplywala sie w
        ustach...

        dam znac jak mi sie uda cos dobrego:-)
        --
        Zyj i pozwol zyc
    • alex113 Re: pieczen wieprzowa? 22.09.04, 03:43
      Ja robie tak: pieczen nabijam nozem i w kazda dziure wkladam kawalek czosnku
      (1/2 zabka jak duze) nacieram to troche papryka, sola, pieprzem, tymiankiem i
      wkladam do roztworu wody z octem (niezbyt mocny) wstawiam przez noc do lodowki.
      Nastepnego dnia najpierw obrumieniam z kazdej strony (zeby sie "soki"
      zasklepily) a potem wrzucam do zeliwnego garnka z przykrywka, dolewam troche
      wywaru z kury i wsadzam do piekarnika.
      Jest tez wesja kiedy do garnka z miesem (sol, pieprz, papryka) wrzucam slodka
      cebule, jablka i sliwki suszone (ewentualnie troche majeranku)

      --
      Czasem trzeba sie posmiac ..... zeby nie zwariowac
    • giezik Re: pieczen wieprzowa? 22.09.04, 07:45
      jesli nie jest za późno:
      musztarde wymieszaj z solą i pieprzem (po łyżeczce na ok. kg powinno wystarczyć) Natrzyj mięso i zostaw na 2 godziny (ew. na całą noc, ale to już za późno)
      W brytfance rozgrzej smalec - w tym wypadku jednak smalec, niż olej, czy oliwe) i na silnym ogniu opiecz mięso (chodzi o to, by soki "zatrzymały sie w środku"). POdlej odrobiną wody.
      Duś po przykryciem w piekarniku jakąś godzinę, a pozniej jeszcze ze 30-40 min bez przykrycia (uwazaj by podlewac wodą, jesli wyparuje, zeby sie mieso nie przypaliło)

      Do tego taki ciekawy sos - zetrzyj skókę z pomarańczy (na zapałki), połącz z wyciśnietym sokiem z tejże i na małym ogniu chwile podduć. Dodaj do tego konfiturę z dzikiej róży (mały słoiczek) i dopraw sokiem z cytryny, koniakiem (ew. brandy) i pieprzem. POdgrzej żeby zgęstniało.
      Dobrze, gdy ten sos jest szybko podany

      --
      "Najprostsza zasada: jedz to, co ci smakuje. W nieco
      bardziej rozwiniętej postaci brzmi ona: jedz to, co ci smakuje, lecz niech to będzie dobre"
    • dodwig2 Re: pieczen wieprzowa? 22.09.04, 08:18
      Ja nauczyła się od mojej Babci, że mięso nie należy mrozić "suche", tzn.
      najpierw trzeba je - ja to nazywam "namacerować" w różnych marynatach - jakie
      kto lubi - a dopiero później zamrozić, i rzeczywiście kiedy mroziłam mięsko
      takie prosto ze sklepu wychodziło suche i jakieś takie "bezpłciowe", a teraz to
      całkiem inne

      Moja taką żelazna marynatą jest -
      pół szklamki oleju, do tego 2 - 3 ząbki czosnku, kilka kropel sosou tabasco ,
      trochę soli, trochę pieprzu - to wszystko wymieszać i tym zalać mięsiwo
      potrzymać w tym ok. 12 godzin (np. na noc) i potem piec w brytfannie albo
      zamrozić.
    • asica74 Re: pieczen wieprzowa? 22.09.04, 23:33
      kochani! rozczulilam sie niemal do lez po przeczytaniu tych waszych sugestii!!
      Juz wiem, ze wami nie umre jako ktos kto nie umie piec pieczeni wieprzowej!
      Ciesze sie bardzo i chyba wyprobuje kazda z wesji! (albowiem kawal jest tak
      duzy, ze nic nie zaszkodzi jezeli go przekroje na dwie czesci!)

      dzieki przepiekne! klaniam sie do stop!

      ps. jak juz upieke, to dam znac jak wyszlo!
      --
      Zyj i pozwol zyc

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka