KUCHNIA ŚLĄSKA- znacie przepisy? Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Tak jak w temacie - szukam przepisow na dania kuchni śląskiej, te tradycyjne
    i te troszke zmodyfikowane.
    I co to jest rolada ślaska?!
    Uprzedzam ze w kwesti gotowania "zielona" jestem :)
    dzis sie ucieszylam bo znalazlam na katowickiej stronie gazety - link do
    slaskiej kuchni ale cholerka wyswietla sie blad strony:(:(:(
    takze czekam na pomoc internautow:):):)
    i pozdrawiam
    • Podczepiam się, można?... :)
      Właśnie miałam zamieścić wątek z prośbą o przepis na roladę śląską,
      również "łopatologicznie".
      Tego smaku się nie zapomina...
      --
      "Denn du bist, was du isst"
    • forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15578787
      tutaj masz o "modrej kapuscie"
      --
      ---------\\- -//---------
      ---------( @ @ )---------
      ----o00o-- (_)--o00o-----
    • kluski slaskie+rolada+modro kapusta-pycha zarcie,jak cos to sluze przepisami
      mieszkam na slasku i czasem gotuje slaskie potrawy
      pozdrawiam

      inka
      • Gość: lookme IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 13:02
        to jak bys mogl podac przepis na rolade :)
        bo na linku o slaskich przepisach jest inaczej niz w linku do watku z gaz
        wyborczej
        tylko dokladny przepis!!! co ile i ile gotowac:):):)):)
        dzieki sliczne!!!

        ps. wogole ostatnio cos mnie napadlo z tym slaskiem:):):) z gwara kuchnia i
        zwyczajami (nie wiem czemu:):):)

        pozdrawiam jako gorol z warszawy:)
        • no ja tez chetnie przeczytalabym o roladzie (linki mi sie nie otweraja
          niestety:(
          • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 22.09.04, 16:32
            wklejam przepis:

            Rolada wolowa slaska


            Skladniki:

            Mieso wolowe pieczeniowe 50 dag.

            Boczek wedzony 5 dag.

            Cebula mala 1 szt.

            Musztarda 1 lyzka

            4 lyzki surowego ryzu

            Smalec 5 dag.

            Sol,pieprz naturalny mielony,maka pszenna,smietana





            Przepis:

            Mieso oplukac pod biezaca zimna woda,pokroic w plastry 4 szt.rozbic mlotkiem od
            miesa zwilzonym zimna woda,natrzec sola,opruszyc pieprzem,posmarowac kazdy plat
            musztarda.Cebule i boczek wedzony pokrajane w plastry ulozyc na miesie, razem z
            lyzka ryzu.MOzna tez wlozyc do rolady cwiartke ogorka kiszonego lub
            konserwowego. Mieso zwinac i spiac szpilka do rolad lub obwiazac nitka.Na
            dobrze rozgrzanym tluszczu w niewielkim rondlu szybko i mocno obrumienic rolady
            z obu stron,podlac woda lub wywarem z miesa i dusic do miekkosci.Gdy mieso
            bedzie juz miekkie nalezy je wyjac,ulozyc w cieplym miejscu,a sos zagescic
            zawiesina z maki pszennej i wody po czym zagotowac.Po zagotowaniu sos mozna
            wzbogacic zahartowana smietana i przyprawic do smaku.Cieple rolady wraz z sosem
            podawac do klusek lub ziemniakow i salatki z czerwonej kapusty.

            Przepis z netu zmodyfikowalam, tak ze jest tak jak u mnie w domu!





            • Gość: Ula IP: 81.210.69.* 22.09.04, 16:37
              Wy żyjecie na Śląsku?!?! Od kiedy rolady robi się z ryżem?! Według mojego
              przepisu, już bardzo długo używanego, do roladki "wkładamy": kiszony ogórek,
              musztardę, boczek, cebulę, do smaku sól i pieprz. Potem mięso zawijamy i
              obwiązujemy nićmi. Wszystko dusimy.
              • U nas do zrazów dodaje się skórkę razowca. Może na tej zasadzie dodaje się ryż.
                --
                ser to nie jest filadelfijski szlifierz!
              • Gość: Thea IP: *.arcor-ip.net 25.09.04, 23:42
                Od kiedy do rolady slaskiej dodaje sie ogorek kiszony?
                Platy miesa smaruje sie musztarda, boczek wedzony zemlec w maszynce do mielenia
                miesa, wymieszac z drobno pokrojona cebulka w kostke, przyprawic pikantnie
                pieprzem i sola, rozsmarowan na placie miesa, zawinac, possmazyc i potem dusic.
                Sos zagescic maka z odrobina musztardy, dodac kwasna smietane.
                To jest prawdziwa slaska rolada.
            • nigdy nie slyszalam o dodaniu ryzu do rolady a jestem Slazaczka z dziada
              pradziada, ale còz zawsze jakies drobne rozbieznosci sa w przepisach. sprawdze
              w domu bo mam ksiazke "kuchnia slaska" (kupilam jak bylam w Polsce na swieta) i
              przeczytalam od deski do deski, ale nie wydaje mi sie zeby tam bylo o ryzu.
              --
              ---------\\- -//---------
              ---------( @ @ )---------
              ----o00o-- (_)--o00o-----
              • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 22.09.04, 16:50
                Normalnie sie chyba nie dodaje, ale moj ojciec, Slazak echt dodawal i bylo to
                dobre, dlatego napisalam, ze przepis zmodyfikowalam.
                Niektorzy dodaja przecier pomidorowy do srodka, mnie to nie pasi.
              • mieszkam od niedawna na Sląsku i moje refleksje na temat tej kuchni w skrócie:
                -rolady to właściwie to samo, co w reszcie Polski zrazy,
                -modro kapusta, to czerwona kapusta niczym nie różniąca się od tej, którą
                jadało się w moim domu,
                więc nie rozumiem dlaczego to niby takie typowo śląskie potrawy.
                -klusek śląskich nie jadałam dopóki nie spróbowałam ich w "śląskim
                wydaniu".Teraz bardzo je lubię.To co znałam pod tą nazwą i to, co tutaj się
                jada, to dwa różne rodzaje klusek(na korzyść prawdziwie śląskich),
                -makówki-robi się je na Wigilię(taka mamałyga-herbatniki/biszkopty z masą jak
                do makowca)-pycha!!!
                -moczka(też na Wigilię)-dla mnie niejadalne-bardzo słodkie,mdli mnie po dwóch
                łyżkach, ale podobno jak ktoś to je od urodzenia, to dla niego to przysmak,
                -wodzionka-zupa z czosnku, suchego chleba i wody-jakoś nie mogę się przełamać
                żeby to spróbować.
                -lubię też gołąbki w tutejszym wydaniu-z ryżem(u mnie robi się z samym mięsem).
                To na tyle.Moim zdaniem kuchnia śląska zrobiła się teraz modna, mnie owszem,
                smakuje, tylko często odnoszę wrażenie, że coś jest uważane za typowo śląskie
                danie, a tymczasem ma tylko inną nazwę...
                • Gość: stella IP: *.dip0.t-ipconnect.de 22.09.04, 19:20
                  ja przyczepie sie do makowek ;)) Makowki robi sie z bulki i maku a nie
                  herbatnikow czy biszkoptow.
                  • nie jestem znawcą:)) makówek, tylko ich smakoszem. A co do zawartości-pewnie
                    zależy to od regionu-w rodzinie męża robi się je jak napisałam.Może to wersja
                    de luxe?:))
                    • Przepis z ryzem jest na pewno slaski: boczek w paseczki, garsc surowego ryzu,
                      cebula w piorka, musztarda, sol i duzo grubo mielonego pieprzu. I sos z
                      duszonej rolady podprawiony smietana. To jest przepis pszczynski, nasza babcia
                      i jej siostry po I wojnie sluzyly u dworu, to jest przepis a'la Pless. Chyba
                      nie ma watpliwosci, ze to kwintesencja Slaska. I w tych okolicach tak robia. A
                      wersja z ogorkiem i kielbasa to sa peerelowskie receptury slaskiej rolady,
                      wymyslone przez dietetykow jak bryzol z pieczaekami. Ale przyjelo sie.
                • S1korupko, a moja przyjaciółka ze Stanów się po wodzionce oblizywała! Tak! W
                  tych Stanach Zadowolonych, w wielkim mieście, gdzie można spróbować każdej
                  chyba kuchni świata, zrobiona przeze mnie wodzionka smakowała świetnie! I to
                  nie, że z kurtuazji moja przyjaciółka powiedziała, że smakuje. Musiałam potem
                  robić jeszcze raz! Dobrze zrobiona wodzionka nie jest zła! Radzę się przełamać
                  i spróbować! :)))

                  A moczkę można zrobić tak, że nie będzie za słodka. Też w Stanach robiłam ją
                  kilkakrotnie (nieprzesłodzoną, bo mnie samej taka przesłodzona nie smakuje) i
                  jest tam teraz uważana za superdeser!

                  S1korupko, a kluski "czarne" jadłaś? "czorne kluski"?
    • Przyznam szczerze,ze dla mnie ryz w roladach to tez cos nowego,ale moze co
      miasto to inny przepis:)Na Slasku mieszkalam pol zycia:)Co do makowek to bulke
      ewentualnie sucharkami mozna zastapic-nie biszkoptami:)
      --
      la donna e mobile :)
      • To z biszkoptami w makowkach to pewnie tez wariacja rodzinno- miejska.
        A co do rozwazan na temat, ze kapuste modra i rolady je sie pod ta sama
        postacia w innych regionach Polski, to jest to jak najbardziej mozliwe, a nawet
        wskazane. Aczkolwiek to danie w tej kombinacji wywodzi sie wlasnie stamtad.
        Przypuszczam, ze mozna zjesc pizze o podobnym smaku i w Neapolu i w Los
        Angeles, ale nikt nie bedzie twierdzil, ze pizza to potrawa kalifornijska.
    • na rolady przepis juz macie.moze ktos sprobuje wodzionki??pyszna
      zupa,prosta,tania i latwa do zrobienia
      u mnie w domu po pewnych modyfikacjach (z oryginalu) robi sie tak:
      bulion wolowy do tego z dwie lyzki smalcu,wycisniety czosnek,pieprz i grzanki z
      chleba.
      pozdrawiam
      • Gość: Hela IP: *.bb.online.no 23.09.04, 22:00
        Makowki to slaska potrawa wigilijna, dla mnie zawsze apogeum calej kolacji
        wigilijnej.
        Podaje przepis i polecam jak najgorecej, nie musi byc na Wigilie!

        Makowki na mleku.



        Skladniki:

        1 dluga bulka lub chalka

        Mak 50 dag.

        Mleko 1 litr.

        Maslo 1 lyzka.

        miod 5-6 lyzek.

        Cukier waniliowy 1 paczka.

        2 plaskie lyzki kakao

        Orzechy wloskie luskane 10 dag.

        Migdaly 5 dag.

        Rodzynki 10 dag.

        Wiorki kokosowe 3 dag.

        Mozna tez dodac inne bakalie, wedlug uznania



        Przepis:

        Mak sparzyc goraca woda wieczorem i pozostawic na noc.Rano odcedzic i zemlec 2
        razy w maszynce do mielenia maku lub w maszynce do miesa z gestym sitkiem.Mleko
        zagotowac z maslem,miodem i cukrem waniliowym,dodac zmielony mak i kakao.Gdy
        bedzie za geste mozna dodac przygotowana wode.Gotowac na wolnym ogniu 10-15
        minut,ciagle mieszajac.Migdaly sparzyc,obrac i pokroic w paski,orzechy
        posiekac. Wszystkie bakalie wraz z rodzynkami wrzucic do gotujacego sie
        maku,odstawic z ognia.

        Przygotowac salaterki albo jedna duza.Chalke lub bulke pokroic w plastry
        zwilzyc lekko w mleku i ukladac warstwami mak i bulke.Kolejne warstwy bulki
        zalewac makiem. Gorna warstwe maku udekorowac polowkami orzechow i posypac
        kokosem. U nas dekoruje sie tez czastkami mandarynek.




        • Gość: kucharka z przypad IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 23:11
          Mieso na platy do zawijanie to poledwica wolowa lub schab , bo szybko sie
          smaza. Nadzienie : mieso wolowe mielone plus wieprzowe tez mielone [w
          rownych czesciach oraz boczek surowy wedzony okolo 10 dkg[zaostrza smak
          nadzienia] , przyprawic sola , pieprzem , no czym kto lubi. Mieso rozbic na
          płaty , posmarowac musztarda , polozyc nadzienie i zawinac , spinajac szpilkami
          lub wykalaczkami. Obsmazyc na masle z dodatkiem oleju na malym ogniu , a
          nastepnie podlac woda i dusic do miekkosci . Wyjac rolady , dodac kremowke ,
          zrobic sos.
    • Gość: ampolion IP: *.proxy.aol.com 23.09.04, 23:26
    • Gość: wookie IP: 81.15.227.* 24.09.04, 08:44
      no wlasnie i z czym je jecie, jakis sosik, omasta?
      • 1.kluski slaskie biale:
        1 kg ziemniakow ugotowac, przecisnac przez praske, zrobic gorke na stolnicy lub
        ulozyc rowno w granku, tak , aby mozna bylo odmierzyc dokladnie 1/4 objetosci -
        tyle trzeba dodac maki ziemniaczanej. Dodac 1 jajo cale, wymieszac na gladka
        mase, formowac kluski. Wrzucac na gotowana wode i gotowac do wyplyniecia.
        2.kluski slaskie czarne:
        1,5 kg ziemniakow. Polowe ugotowac i przetrzec przez praske, polowe zetrzec na
        tarce, przelozyc do lnianego woreczka, odsaczyc plyn, poczekac az na dnie
        osadzi sie skrobia, odlac plyn, skrobie dodac do ziemniakow. Polaczyc obie
        czesci (gotowane powinny byc gorace!), wymieszac, uformowac kluski, gotowac
        troche dluzej niz biale.
        3.galuszki ziemniaczane:
        0,5 kg ziemniakow surowych zetrzec na tarce. Przecedzic, zlac plyn, dodac
        pozostala skrobie. 1 sredni ziemniak ugotowany przetrzec przez praske , dodac
        do startych ziemniakow, dodac 2-3 lyzki maki pszennej. Wymieszac wszystko.
        Formowac kluski lyzka i wrzucac do wrzacej wody (gałuszki chybane) lub formowac
        w palcach (kluski chylane).
        Smacznego
    • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 26.09.04, 08:18
      Jest bardzo dużo przepisów kuchni śląskiej na stronie
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/0,54680.html

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.