Dodaj do ulubionych

bułeczki rosną, kiedy śpisz

IP: 195.28.179.* 22.09.04, 14:17
A ja mam przepis z kuchni skandynawskiej. Bułeczki, które rosną gdy śpisz.
2,5 dag masła
szklanka mleka
2,5 dag drożdży
0,5 łyżeczki soli
1 jajko
0,5 kg mąki
mleko do posmarowania
Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
piec około 5 minut.
Jestem świeżą "forumowiczką", więc jak coś takiego juz było - wybaczcie!
Edytor zaawansowany
  • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 22.09.04, 15:41
    Ale super! To dziala? drozdze na noc do lodowki? i piec tylko 5 min? Wyprobuje,
    moze nawet dzisiaj.
  • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 14:25
    Przepis wypróbowany, więc mogę gwarantować, że w lodówce podrosną i że po
    pięciu minutach serwujesz gorące bułeczki. Powodzenia!
  • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 14:45
    Zrobilam dzisiaj buleczki :) Smaczne, cieple, szybko sie robi. Sa tylko troche
    zbite, ale wczoraj ciasto mialam twardawe, moze moglam troche wiecej mleka dac.
    No i robilam z suchymi drozdzami.
    W lodowce niebardzo rosly, ale zato w piecu ladnie wyrosly :)
  • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.09.04, 21:51
    A propos Twojego forum, dzięki za zaproszenie, które przyszło onegdaj.
    Ja narazie niepiekąca jestem, ale moze się kiedyś odważę :)

    Niech Ci pięknie rośnie
  • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 11:16
    Oczywiście, że nie mam nic przeciwko temu - nawet bardzo się cieszę, że przepis
    się przyda:-)))
  • Gość: piekarz IP: 12.21.160.* 22.09.04, 20:38
    domyslam sie ze chodzi o make pszenna, czy tak ?
  • Gość: Alicja IP: *.chello.pl 22.09.04, 21:33
    Yfciu, 2,5 dag drożdży, to przecież 25 kostek po 10 gram (bo chyba po tyle
    sprzedają w sklepie, a nawet jeśli w paczuszkach po 20 gram, to musiałabyś ich
    dać 12,5 sztuk!). Może 25 g?
    Pozdrawiam.
  • 22.09.04, 21:56
    w sklepie sprzedją kostki drożdży po 10 dag.
    pozdr
  • Gość: Churros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 21:57
    Gość portalu: Alicja napisał(a):

    > Yfciu, 2,5 dag drożdży, to przecież 25 kostek po 10 gram (bo chyba po tyle
    > sprzedają w sklepie, a nawet jeśli w paczuszkach po 20 gram, to musiałabyś ich
    > dać 12,5 sztuk!). Może 25 g?
    > Pozdrawiam.

    2,5 dkg drożdzy to 1/4 kostki. Opakowania zawierają 10 dkg, nie gr :)
  • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 11:19
    Te większe paczuszki drożdży w slepie mają nie 10g, ale 100g czyli 10dag. 2,5
    dag drożdży z przepiu to 1/4 paczuszki.
  • 22.09.04, 22:35
    tyle samo co drożdży? czy powinno być 10 razy więcej 25 dag... ???

    --
    Chleb domowej roboty
  • 30.09.04, 18:03
    To ja tez sie pytam, zamierzam upiec i nie chce klapy :)
    --
    Kto się podzieli sygnaturką?

    Eksperymentalne ForumZuziorum
  • 01.10.04, 07:38
    w sprawie jednostek
    1000 g (gram) = 100 dg (dekagram) =1 kg (kilogram)
    100 g (gram) = 10 dg (dekagram) = 0,1 kg (kilogram)
    10 g (gram) = 1 dg (dekagram) = 0,01 kg (kilogram)

    2,5 dkg = 25 g = 1/4 kostki 100g drożdży (kostki wielkości pudełka zapałek)
  • 01.10.04, 07:40
    przepraszam nie dopisało się wyżej
    2,5 dkg masła to około 1/10 kostki na moje to za mało
  • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 01.10.04, 08:40
    Masła NA PEWNO dajemy 2,5 dag. Może i mało, ale taki jest przepis. To bułeczki,
    a nie kruche ciasto:-) Powodzenia!
  • 03.10.04, 21:01
    ... trzeba dodać??? Wyjaśniona została sprawa masła, ale te drożdże.... Proszę
    napiszcie, bo mam w domu duże ciśnienie na ciepłe bułeczki na śniadanie, a do
    najbliższego sklepu dość daleko.

    --

    src="lilypie.com/baby1/050205/0/16/0/+1" alt="Lilypie Baby Birthday"
    border="0" /></a>
  • 04.10.04, 10:04
    Robiac chleb w maszynie daje 12,5 g drozdzy / swiezych / na 500 g maki. Mysle,
    ze do bulek tez wystarczy, ale moze ktos mnie sprostuje.
  • 04.10.04, 10:22
    przeciez wyraznie napisane, ze 2,5 dag=25 g, czyli cwierc kostki, ktora
    sprzedaja zazwyczaj w polskich sklepach (kostka ma 10 dag=100g)
    --
    ...czas na male conieco...
  • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 04.10.04, 11:09
    NAPRAWDĘ wystarcza 2,5 dag drożdży, czyli ćwierć dziesięciodekowej paczuszki,
    które zwykle są sprzedawane w naszych sklepach:-)
  • Gość: littlemy IP: *.com.pl 04.10.04, 11:17
    zrobilam na niedzielne snaidanko i byly rewelacyjne!!! niestety, moj piekarnik
    szwankuje wiuec pieklam troche dluzej, ale i tak byly przepyszne :) dzieki za
    przepis - tro jak na razie najlepsze buleczki, jakie robilam :)
  • Gość: niunia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.02.05, 22:02
    czy te buleczki nadaja sie do nadziewania np. na slodko?
  • 28.02.05, 10:02
    Nie próbowałam, więc nie wiem. Pozostaje ci zaryzykować :)
  • 28.02.05, 10:33
    A mi te bułki nie wyrosły i po upieczeniu wyszły małe twarde kulki.Nie wiem co
    zrobiłam źle.
    --
    Klub Mam Pracujących
  • Gość: bozenna7 IP: *.ise.pw.edu.pl 25.04.05, 10:13
    Jak myślicie, czy uda się upiec w prodiżu? W domku letniskowym nie mam piecyka,
    ale mam duuużo czasu i prodiż.
  • 25.04.05, 11:49
    Wydaje mi się, że w prodiżu nie osiągniesz tak wysokiej temperatury, jaka jest
    potrzebna do bułek i chlebów różnego rodzaju.
  • 30.04.05, 12:53
    Dzięki za dobry pomysł i prosty przepis. Nigdy nie wiedziałam co robić z
    drożdżami które zostają po pizzy. Przeważnie lądowały w śmieciach, a tym razem
    wylądowały w piekarniku! Po 8 minutach 250 stopni dalej były blade, ale jak
    włączyłam termoobieg na 3 minutki i 200 stopni, od razu się zarumieniły!
    Ale jakiś dodatek im potrzebny, muszę pomyśleć nad nadzieniem. Może już ktoś
    próbował?

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.