• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

bułeczki rosną, kiedy śpisz Dodaj do ulubionych

  • IP: 195.28.179.* 22.09.04, 14:17
    A ja mam przepis z kuchni skandynawskiej. Bułeczki, które rosną gdy śpisz.
    2,5 dag masła
    szklanka mleka
    2,5 dag drożdży
    0,5 łyżeczki soli
    1 jajko
    0,5 kg mąki
    mleko do posmarowania
    Wieczorem przygotowac ciasto: rozpuścić masło, ostudzić(wszystkie składniki
    muszą mieć temp. pokojową). Rozetrzeć drożdże w odrobinie mleka, dodać sól,
    jajko, resztę mleka, masło i mąkę. Wyrobić gładkie ciasto. Wyłożyć na
    posypaną mąką stolnicę i uformować 12 okrągłych bułeczek. Ułożyć na
    posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Wstawić na noc na dolną półkę
    lodówki. Rano rozgrzać piecyk do temp.250C, posmarować bułeczki mlekiem i
    piec około 5 minut.
    Jestem świeżą "forumowiczką", więc jak coś takiego juz było - wybaczcie!
    Edytor zaawansowany
    • Gość: alienor IP: *.crowley.pl 22.09.04, 15:41
      Ale super! To dziala? drozdze na noc do lodowki? i piec tylko 5 min? Wyprobuje,
      moze nawet dzisiaj.
      • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 14:25
        Przepis wypróbowany, więc mogę gwarantować, że w lodówce podrosną i że po
        pięciu minutach serwujesz gorące bułeczki. Powodzenia!
        • Gość: Asia IP: *.upc-g.chello.nl 23.09.04, 14:45
          Zrobilam dzisiaj buleczki :) Smaczne, cieple, szybko sie robi. Sa tylko troche
          zbite, ale wczoraj ciasto mialam twardawe, moze moglam troche wiecej mleka dac.
          No i robilam z suchymi drozdzami.
          W lodowce niebardzo rosly, ale zato w piecu ladnie wyrosly :)
    • 22.09.04, 19:58
      wrzucę te bułeczki na moje forum Chleb domowej roboty
      zapraszam,
      l.
      --
      Chleb domowej roboty
      • Gość: Nobullshit IP: *.spray.net.pl / *.spray.net.pl 22.09.04, 21:51
        A propos Twojego forum, dzięki za zaproszenie, które przyszło onegdaj.
        Ja narazie niepiekąca jestem, ale moze się kiedyś odważę :)

        Niech Ci pięknie rośnie
      • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 11:16
        Oczywiście, że nie mam nic przeciwko temu - nawet bardzo się cieszę, że przepis
        się przyda:-)))
    • Gość: piekarz IP: 12.21.160.* 22.09.04, 20:38
      domyslam sie ze chodzi o make pszenna, czy tak ?
    • Gość: Alicja IP: *.chello.pl 22.09.04, 21:33
      Yfciu, 2,5 dag drożdży, to przecież 25 kostek po 10 gram (bo chyba po tyle
      sprzedają w sklepie, a nawet jeśli w paczuszkach po 20 gram, to musiałabyś ich
      dać 12,5 sztuk!). Może 25 g?
      Pozdrawiam.
      • 22.09.04, 21:56
        w sklepie sprzedją kostki drożdży po 10 dag.
        pozdr
      • Gość: Churros IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.04, 21:57
        Gość portalu: Alicja napisał(a):

        > Yfciu, 2,5 dag drożdży, to przecież 25 kostek po 10 gram (bo chyba po tyle
        > sprzedają w sklepie, a nawet jeśli w paczuszkach po 20 gram, to musiałabyś ich
        > dać 12,5 sztuk!). Może 25 g?
        > Pozdrawiam.

        2,5 dkg drożdzy to 1/4 kostki. Opakowania zawierają 10 dkg, nie gr :)
      • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 23.09.04, 11:19
        Te większe paczuszki drożdży w slepie mają nie 10g, ale 100g czyli 10dag. 2,5
        dag drożdży z przepiu to 1/4 paczuszki.
    • 22.09.04, 22:35
      tyle samo co drożdży? czy powinno być 10 razy więcej 25 dag... ???

      --
      Chleb domowej roboty
      • 30.09.04, 18:03
        To ja tez sie pytam, zamierzam upiec i nie chce klapy :)
        --
        Kto się podzieli sygnaturką?

        Eksperymentalne ForumZuziorum
        • 01.10.04, 07:38
          w sprawie jednostek
          1000 g (gram) = 100 dg (dekagram) =1 kg (kilogram)
          100 g (gram) = 10 dg (dekagram) = 0,1 kg (kilogram)
          10 g (gram) = 1 dg (dekagram) = 0,01 kg (kilogram)

          2,5 dkg = 25 g = 1/4 kostki 100g drożdży (kostki wielkości pudełka zapałek)
          • 01.10.04, 07:40
            przepraszam nie dopisało się wyżej
            2,5 dkg masła to około 1/10 kostki na moje to za mało
            • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 01.10.04, 08:40
              Masła NA PEWNO dajemy 2,5 dag. Może i mało, ale taki jest przepis. To bułeczki,
              a nie kruche ciasto:-) Powodzenia!
    • 03.10.04, 21:01
      ... trzeba dodać??? Wyjaśniona została sprawa masła, ale te drożdże.... Proszę
      napiszcie, bo mam w domu duże ciśnienie na ciepłe bułeczki na śniadanie, a do
      najbliższego sklepu dość daleko.

      --

      src="lilypie.com/baby1/050205/0/16/0/+1" alt="Lilypie Baby Birthday"
      border="0" /></a>
      • 04.10.04, 10:04
        Robiac chleb w maszynie daje 12,5 g drozdzy / swiezych / na 500 g maki. Mysle,
        ze do bulek tez wystarczy, ale moze ktos mnie sprostuje.
      • 04.10.04, 10:22
        przeciez wyraznie napisane, ze 2,5 dag=25 g, czyli cwierc kostki, ktora
        sprzedaja zazwyczaj w polskich sklepach (kostka ma 10 dag=100g)
        --
        ...czas na male conieco...
      • Gość: yfcia IP: 195.28.179.* 04.10.04, 11:09
        NAPRAWDĘ wystarcza 2,5 dag drożdży, czyli ćwierć dziesięciodekowej paczuszki,
        które zwykle są sprzedawane w naszych sklepach:-)
        • Gość: littlemy IP: *.com.pl 04.10.04, 11:17
          zrobilam na niedzielne snaidanko i byly rewelacyjne!!! niestety, moj piekarnik
          szwankuje wiuec pieklam troche dluzej, ale i tak byly przepyszne :) dzieki za
          przepis - tro jak na razie najlepsze buleczki, jakie robilam :)
    • Gość: niunia IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 27.02.05, 22:02
      czy te buleczki nadaja sie do nadziewania np. na slodko?
      • 28.02.05, 10:02
        Nie próbowałam, więc nie wiem. Pozostaje ci zaryzykować :)
        • 28.02.05, 10:33
          A mi te bułki nie wyrosły i po upieczeniu wyszły małe twarde kulki.Nie wiem co
          zrobiłam źle.
          --
          Klub Mam Pracujących
    • 25.04.05, 06:22
      bardzo dziękuję za ten przepis - pyyyyyyycha
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=23147924SzeLLka
      --
      artystką bywam... jedynie tuż po wschodzie słońca...
    • Gość: bozenna7 IP: *.ise.pw.edu.pl 25.04.05, 10:13
      Jak myślicie, czy uda się upiec w prodiżu? W domku letniskowym nie mam piecyka,
      ale mam duuużo czasu i prodiż.
      • 25.04.05, 11:49
        Wydaje mi się, że w prodiżu nie osiągniesz tak wysokiej temperatury, jaka jest
        potrzebna do bułek i chlebów różnego rodzaju.
        • 30.04.05, 12:53
          Dzięki za dobry pomysł i prosty przepis. Nigdy nie wiedziałam co robić z
          drożdżami które zostają po pizzy. Przeważnie lądowały w śmieciach, a tym razem
          wylądowały w piekarniku! Po 8 minutach 250 stopni dalej były blade, ale jak
          włączyłam termoobieg na 3 minutki i 200 stopni, od razu się zarumieniły!
          Ale jakiś dodatek im potrzebny, muszę pomyśleć nad nadzieniem. Może już ktoś
          próbował?
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.