• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Pyzy z miesem - jak sie robi? Dodaj do ulubionych

  • 23.09.04, 14:18
    Mam chec na takie prawdziwe pyzy ziemniaczane z miesem, polane tluszczykiem,
    myyy...
    Tylko, niestety, nie mam pojecia jak je zrobić. Moze ktos zyczliwy poda mi
    dokladny przepis. W kluskach jestem raczkujaca, ale ostatnio pelna zapalu.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: aga IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 15:49
      pyzy robi się tak:
      idzię do supermarketu, kupuje pyzy z mięsem z nordisa, torebkę przecina nożem i
      wrzuca do osolonego wrzątku, jak wypłyną wyciąga i polewa podsmażoną na maśle
      cebulką
      szybko tanio a jak na gotowy wyrów niezwykle smacznie

      ps. nie pracuję w nordisie ani nie mam udziałow w tej firmie - a szkoda :)))
      • 23.09.04, 16:04
        Tak umiem, ale juz mnie to nie satysfakcjonuje.
        Chce sama zrobic. I mam nadzieje, ze beda duzo lepsze i duzo tansze. No i
        miesko z rosolu bedzie mozna wykorzystac.
    • 24.09.04, 10:11
      Podciagam do gory.
      Moze jednak ktos pomoze...
      • 24.09.04, 10:57
        Mogę podać jedynie przepis nie sprawdzony...
        Ale jeśli miałabyś chęć wypróbować, to proszę:
        1 kg ziemniaków surowych
        4 ziemniaki ugotowane
        75 dkg ugotowanego mięsa wołowego lub mieszanego - np. z rosołu
        2 cebule
        jajko
        majeranek
        olej
        pieprz
        sól
        Ziemniaki obrac, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok do naczynia. Odstawić
        na kilka minut aż na dnie naczynia osiądzie krochmal. Zlać wodę znad krochmalu
        i dodać go do starych ziemniaków.
        Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z surowymi,
        posolć i wyrobić.
        Cebule bardzo drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Mięso zmielić.
        Dodać do mięsa usmażoną cebulę, surowe jajo, przyprawić majerankiem, solą i
        pieprzem.
        Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 1 cm, pokroić w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na
        każdy placek nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Ugotować w osolonej wodzie.
        Podawać z sosem ze śmietany wymieszanej z podsmażoną cebulką na słoninie lub
        boczku.
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.