• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
Dodaj do ulubionych

Pyzy z miesem - jak sie robi?

  • 23.09.04, 14:18
    Mam chec na takie prawdziwe pyzy ziemniaczane z miesem, polane tluszczykiem,
    myyy...
    Tylko, niestety, nie mam pojecia jak je zrobić. Moze ktos zyczliwy poda mi
    dokladny przepis. W kluskach jestem raczkujaca, ale ostatnio pelna zapalu.
    Edytor zaawansowany
    • Gość: aga IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 15:49
      pyzy robi się tak:
      idzię do supermarketu, kupuje pyzy z mięsem z nordisa, torebkę przecina nożem i
      wrzuca do osolonego wrzątku, jak wypłyną wyciąga i polewa podsmażoną na maśle
      cebulką
      szybko tanio a jak na gotowy wyrów niezwykle smacznie

      ps. nie pracuję w nordisie ani nie mam udziałow w tej firmie - a szkoda :)))
      • 23.09.04, 16:04
        Tak umiem, ale juz mnie to nie satysfakcjonuje.
        Chce sama zrobic. I mam nadzieje, ze beda duzo lepsze i duzo tansze. No i
        miesko z rosolu bedzie mozna wykorzystac.
    • 24.09.04, 10:11
      Podciagam do gory.
      Moze jednak ktos pomoze...
      • 24.09.04, 10:57
        Mogę podać jedynie przepis nie sprawdzony...
        Ale jeśli miałabyś chęć wypróbować, to proszę:
        1 kg ziemniaków surowych
        4 ziemniaki ugotowane
        75 dkg ugotowanego mięsa wołowego lub mieszanego - np. z rosołu
        2 cebule
        jajko
        majeranek
        olej
        pieprz
        sól
        Ziemniaki obrac, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok do naczynia. Odstawić
        na kilka minut aż na dnie naczynia osiądzie krochmal. Zlać wodę znad krochmalu
        i dodać go do starych ziemniaków.
        Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z surowymi,
        posolć i wyrobić.
        Cebule bardzo drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Mięso zmielić.
        Dodać do mięsa usmażoną cebulę, surowe jajo, przyprawić majerankiem, solą i
        pieprzem.
        Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 1 cm, pokroić w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na
        każdy placek nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Ugotować w osolonej wodzie.
        Podawać z sosem ze śmietany wymieszanej z podsmażoną cebulką na słoninie lub
        boczku.
    • 04.01.17, 11:17
      Dzięki za to odkopanie. Nigdy nie jedliśmy, może zrobię w najbliższą sobotę, a na piątek zaplanuję rosół.
      W sumie, jeśliby skorzystać z jakiegoś robota, danie może nie będzie aż tak strasznie czasochłonne. Cebula i potem farsz w malakserze, ziemniaki gotowane z wczorajszego obiadu, surowe starte robotem, zagniecenie ciasta również robotem, natomiast nakładanie farszu można sobie ułatwić za pomocą małej gałkownicy. Zostaje najgorsze, czyli lepienie...
      • 04.01.17, 20:07
        damdalen napisała:

        > najgorsze, czyli lepienie...<

        Lepienie wcale nie jest najgorsze. Lepi się bardzo dobrze i dość szybko.
        Często robię takie pyzy tylko z farszem jak do ruskich.
        • Gość: miki202 IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.17, 07:44
          Na farsz pokrojona w kostkę karkówka. Podsmażona wcześniej, oczywiście. Jak szaleć, to szaleć, kalorii to wszystko ma tyle, że lepiej nie liczyć.
          • 05.01.17, 09:03
            Ja robię ciasto z samych gotowanych ziemniaków, farsz bardzo dobry jest też z przesmażonych z cebulą pieczarek lub innych grzybów. Polane skwarkami jeśli ktoś może.
            • 05.01.17, 19:54
              aqua48 napisała:

              > Ja robię ciasto z samych gotowanych ziemniaków, farsz bardzo dobry jest też z p
              > rzesmażonych z cebulą pieczarek lub innych grzybów. Polane skwarkami jeśli ktoś
              > może.

              Aqua napisz swój przepis, ja chętnie wypróbuję. Lubimy wszelkie kluski :D
              • 06.01.17, 10:56
                Ciasto takie jak na knedle (ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki - ok 1 kg, mąka - tyle ile ciasto zabierze, aby było zwarte, całe jajko), zagniatam, robię wałeczek, kroję na grube plastry, do środka wkładam łyżeczkę farszu z drobno pokrojonych i przesmażonych z posiekaną cebulą grzybów z dodatkiem soli i pieprzu. Zalepiam, robię kulkę i gotuję kluski we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu podaję ze skwarkami, albo polane roztopionym masłem, i z surówką
                • 06.01.17, 19:48
                  aqua48 napisała:

                  > Ciasto takie jak na knedle (ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki - ok
                  > 1 kg, mąka - tyle ile ciasto zabierze, aby było zwarte, całe jajko), zagniatam
                  > , robię wałeczek, kroję na grube plastry, do środka wkładam łyżeczkę farszu z d
                  > robno pokrojonych i przesmażonych z posiekaną cebulą grzybów z dodatkiem soli i
                  > pieprzu. Zalepiam, robię kulkę i gotuję kluski we wrzącej osolonej wodzie. Po
                  > ugotowaniu podaję ze skwarkami, albo polane roztopionym masłem, i z surówką

                  Fajnie, tak jak na kopytka. Aqua stokrotne dzięki :-)
            • 06.01.17, 11:43
              ciasto jak na knedle kupuje, na dwie porcje szybko, nie orginal, smaczny

              --
              "leben und leben lassen"
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.