Dodaj do ulubionych

Pyzy z miesem - jak sie robi?

23.09.04, 14:18
Mam chec na takie prawdziwe pyzy ziemniaczane z miesem, polane tluszczykiem,
myyy...
Tylko, niestety, nie mam pojecia jak je zrobić. Moze ktos zyczliwy poda mi
dokladny przepis. W kluskach jestem raczkujaca, ale ostatnio pelna zapalu.
Edytor zaawansowany
  • Gość: aga IP: *.kamienna-gora.sdi.tpnet.pl 23.09.04, 15:49
    pyzy robi się tak:
    idzię do supermarketu, kupuje pyzy z mięsem z nordisa, torebkę przecina nożem i
    wrzuca do osolonego wrzątku, jak wypłyną wyciąga i polewa podsmażoną na maśle
    cebulką
    szybko tanio a jak na gotowy wyrów niezwykle smacznie

    ps. nie pracuję w nordisie ani nie mam udziałow w tej firmie - a szkoda :)))
  • 23.09.04, 16:04
    Tak umiem, ale juz mnie to nie satysfakcjonuje.
    Chce sama zrobic. I mam nadzieje, ze beda duzo lepsze i duzo tansze. No i
    miesko z rosolu bedzie mozna wykorzystac.
  • 24.09.04, 10:11
    Podciagam do gory.
    Moze jednak ktos pomoze...
  • 24.09.04, 10:57
    Mogę podać jedynie przepis nie sprawdzony...
    Ale jeśli miałabyś chęć wypróbować, to proszę:
    1 kg ziemniaków surowych
    4 ziemniaki ugotowane
    75 dkg ugotowanego mięsa wołowego lub mieszanego - np. z rosołu
    2 cebule
    jajko
    majeranek
    olej
    pieprz
    sól
    Ziemniaki obrac, zetrzeć na drobnej tarce i odcisnąć sok do naczynia. Odstawić
    na kilka minut aż na dnie naczynia osiądzie krochmal. Zlać wodę znad krochmalu
    i dodać go do starych ziemniaków.
    Ugotowane ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę, połączyć z surowymi,
    posolć i wyrobić.
    Cebule bardzo drobno pokroić, podsmażyć na oleju. Mięso zmielić.
    Dodać do mięsa usmażoną cebulę, surowe jajo, przyprawić majerankiem, solą i
    pieprzem.
    Ciasto rozwałkować na grubosć ok. 1 cm, pokroić w kwadraty o boku ok. 10 cm. Na
    każdy placek nałożyć łyżkę nadzienia, zawinąć. Ugotować w osolonej wodzie.
    Podawać z sosem ze śmietany wymieszanej z podsmażoną cebulką na słoninie lub
    boczku.
  • 04.01.17, 11:17
    Dzięki za to odkopanie. Nigdy nie jedliśmy, może zrobię w najbliższą sobotę, a na piątek zaplanuję rosół.
    W sumie, jeśliby skorzystać z jakiegoś robota, danie może nie będzie aż tak strasznie czasochłonne. Cebula i potem farsz w malakserze, ziemniaki gotowane z wczorajszego obiadu, surowe starte robotem, zagniecenie ciasta również robotem, natomiast nakładanie farszu można sobie ułatwić za pomocą małej gałkownicy. Zostaje najgorsze, czyli lepienie...
  • 04.01.17, 20:07
    damdalen napisała:

    > najgorsze, czyli lepienie...<

    Lepienie wcale nie jest najgorsze. Lepi się bardzo dobrze i dość szybko.
    Często robię takie pyzy tylko z farszem jak do ruskich.
  • Gość: miki202 IP: *.dynamic.chello.pl 05.01.17, 07:44
    Na farsz pokrojona w kostkę karkówka. Podsmażona wcześniej, oczywiście. Jak szaleć, to szaleć, kalorii to wszystko ma tyle, że lepiej nie liczyć.
  • 05.01.17, 09:03
    Ja robię ciasto z samych gotowanych ziemniaków, farsz bardzo dobry jest też z przesmażonych z cebulą pieczarek lub innych grzybów. Polane skwarkami jeśli ktoś może.
  • 05.01.17, 19:54
    aqua48 napisała:

    > Ja robię ciasto z samych gotowanych ziemniaków, farsz bardzo dobry jest też z p
    > rzesmażonych z cebulą pieczarek lub innych grzybów. Polane skwarkami jeśli ktoś
    > może.

    Aqua napisz swój przepis, ja chętnie wypróbuję. Lubimy wszelkie kluski :D
  • 06.01.17, 10:56
    Ciasto takie jak na knedle (ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki - ok 1 kg, mąka - tyle ile ciasto zabierze, aby było zwarte, całe jajko), zagniatam, robię wałeczek, kroję na grube plastry, do środka wkładam łyżeczkę farszu z drobno pokrojonych i przesmażonych z posiekaną cebulą grzybów z dodatkiem soli i pieprzu. Zalepiam, robię kulkę i gotuję kluski we wrzącej osolonej wodzie. Po ugotowaniu podaję ze skwarkami, albo polane roztopionym masłem, i z surówką
  • 06.01.17, 19:48
    aqua48 napisała:

    > Ciasto takie jak na knedle (ugotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki - ok
    > 1 kg, mąka - tyle ile ciasto zabierze, aby było zwarte, całe jajko), zagniatam
    > , robię wałeczek, kroję na grube plastry, do środka wkładam łyżeczkę farszu z d
    > robno pokrojonych i przesmażonych z posiekaną cebulą grzybów z dodatkiem soli i
    > pieprzu. Zalepiam, robię kulkę i gotuję kluski we wrzącej osolonej wodzie. Po
    > ugotowaniu podaję ze skwarkami, albo polane roztopionym masłem, i z surówką

    Fajnie, tak jak na kopytka. Aqua stokrotne dzięki :-)
  • 06.01.17, 11:43
    ciasto jak na knedle kupuje, na dwie porcje szybko, nie orginal, smaczny

    --
    "leben und leben lassen"

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.