Dodaj do ulubionych

Sos koperkowy do ryby...

IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:26
Jak zrobic sos koperkowy do ryby pieczonej? Do tej pory kupowałam gotowy sos
koperkowy w Geant i polewałam np. filety z pstrąga, a następnie zapiekałam.
Pycha! Chciałabym jednak sama zrobić taki sos. Czy ktoś zna przepis?
Edytor zaawansowany
  • 15.04.02, 09:05
    Kostkę rosołową lub wywar z mięsa - np. rosół zagotować - wrzucić posiekany
    koperek - zagotować powtórnie - i troszke pogotować, aby wydobyć smak z koperku
    do wywaru
    następnie zaciągnąć śmietaną a odrobiną mąki i znów zagotować
    i to już wszystko
    myślę, że będzie smakowało
    pozdrawiam
  • Gość: ola IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 11:59
    ja mam problem z sosami w zapiekanych rybach - ostatnio robiłam szkl smetany i
    1 jajko i wyszła jajecznica , kiedyś znów smietana i maka i wyszła taka
    gulacha - co zrobić zeby się te sosy nie ścinały
  • 16.04.02, 07:37
    Dajesz po prostu za dużo mąki, a jak dodajesz smietanę, to daruj sobie jajko,
    to się - sama widzisz - w sosach ze sobą kłóci, albo smietana, albo samo
    żółtko, ale wtedy nie powinno sie zagotować, bo sie zetnie i będzie jajecznica.
    Generalnie ja daje na 1 szklanke smietant 1 płaską lyżeczke mąki, ale raczej
    staram sie bez mąki, sama śmietana, bo po co robic sos bardziej jeszcze
    kaloryczny, sama śmietanka - i już jest lekki, pyszny sos.
    Pozdrawiam.
  • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 16.04.02, 09:32
    A jeszcze lepiej, zapraw to mlekiem kokosowym. Jesli zas kkoniecznie chcesz, by
    sos byl gesty to dodaj lyzeczke maki ziemniaczanej/kukurydzianej rozbeltanej w
    100 g wody.
  • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 19:13
    Zrobic zasmazke z masla i niewielkiej ilosci maki, rozprowadzic albo kostka
    rybna , albo odrobina mleka , dodac mieszajac slodkiej smietany, sol, pieprz
    (bialy), troche soku z cytryny, ODROBINE CUKRU!!, posiekany koperek.Smietana
    zgestnieje . Nie przegotowywac, przygotowac tuz przed podaniem, nie wkladac do
    pieca, nie polewac ryb oscistych - bardzo dobry jest w tym sosie rekin.
    Smacznego !!!

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.