• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Sos koperkowy do ryby... Dodaj do ulubionych

  • IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 13.04.02, 17:26
    Jak zrobic sos koperkowy do ryby pieczonej? Do tej pory kupowałam gotowy sos
    koperkowy w Geant i polewałam np. filety z pstrąga, a następnie zapiekałam.
    Pycha! Chciałabym jednak sama zrobić taki sos. Czy ktoś zna przepis?
    Edytor zaawansowany
    • 15.04.02, 09:05
      Kostkę rosołową lub wywar z mięsa - np. rosół zagotować - wrzucić posiekany
      koperek - zagotować powtórnie - i troszke pogotować, aby wydobyć smak z koperku
      do wywaru
      następnie zaciągnąć śmietaną a odrobiną mąki i znów zagotować
      i to już wszystko
      myślę, że będzie smakowało
      pozdrawiam
      • Gość: ola IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 15.04.02, 11:59
        ja mam problem z sosami w zapiekanych rybach - ostatnio robiłam szkl smetany i
        1 jajko i wyszła jajecznica , kiedyś znów smietana i maka i wyszła taka
        gulacha - co zrobić zeby się te sosy nie ścinały
        • 16.04.02, 07:37
          Dajesz po prostu za dużo mąki, a jak dodajesz smietanę, to daruj sobie jajko,
          to się - sama widzisz - w sosach ze sobą kłóci, albo smietana, albo samo
          żółtko, ale wtedy nie powinno sie zagotować, bo sie zetnie i będzie jajecznica.
          Generalnie ja daje na 1 szklanke smietant 1 płaską lyżeczke mąki, ale raczej
          staram sie bez mąki, sama śmietana, bo po co robic sos bardziej jeszcze
          kaloryczny, sama śmietanka - i już jest lekki, pyszny sos.
          Pozdrawiam.
          • Gość: senin IP: *.prem.tmns.net.au 16.04.02, 09:32
            A jeszcze lepiej, zapraw to mlekiem kokosowym. Jesli zas kkoniecznie chcesz, by
            sos byl gesty to dodaj lyzeczke maki ziemniaczanej/kukurydzianej rozbeltanej w
            100 g wody.
    • Gość: kluba1 IP: *.we.client2.attbi.com 17.04.02, 19:13
      Zrobic zasmazke z masla i niewielkiej ilosci maki, rozprowadzic albo kostka
      rybna , albo odrobina mleka , dodac mieszajac slodkiej smietany, sol, pieprz
      (bialy), troche soku z cytryny, ODROBINE CUKRU!!, posiekany koperek.Smietana
      zgestnieje . Nie przegotowywac, przygotowac tuz przed podaniem, nie wkladac do
      pieca, nie polewac ryb oscistych - bardzo dobry jest w tym sosie rekin.
      Smacznego !!!
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.