Kuchnia niemiecka Dodaj do ulubionych

  • drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Przypadla mi rola przygotowania niemieckiego dania na takie 'europejskie
    party' najlepiej zeby bylo to jakies ciasto. Macie jakies fajne przepisy?
    Dzieki
    • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.04, 12:27
      tort wiśniowy? albo ciasto ze śliwkami, akurat jest sezon i Niemcy się tym
      zajadają.
    • Gość: piri IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:07
      Najbardziej niemiecka wydaje mi sie kartoffeln salad czyli ziemniaki z
      majonezem, konserwowym ogorkiem i cebula.
      • Gość: Stokrotka Polna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:33
        ooo wlasnie, ale jak sie ja robi? czy mozliwe jest w ogole zrobienie prawdziwej
        Kartofellnsalat w Polsce?
        • Tak, jak najbardziej:

          2 kg zmieniakow gotowane w lupinkach, obrane, pokrojone w plasterki (po ostudzeniu)
          3-4 jablka obrane, pokrojone w kostke
          2 cebule, pokrojone w kostke
          5-6 duzych ogorkow konserwowych, pokrojone w kostke

          Wszystko mieszac, solic, dodac pieprz, pol lyzeczki cukru, troche tej wody ze
          sloika z ogorkow konserwowych i zostawic np. na noc. Rano doprawic i dodac
          majonez (ja dodaje nieduzo).

          Podalam ilosc choc nie mam pewnosci, bo robie na oko. Dla mnie musi byc duzo jablka.

          Ale to nie niemieckie ciasto. Nie wiem, jakie jest typowo niemieckie ciasto, bo
          duzo tego jest rowniez w Polsce.
          Nie widzialam w Polsce ciasta pod nazwa 'Stolle' i 'Kalter Hund', choc sa jakies
          przyblizone odpowiedniki.
          Wydaje mi sie, ze np. szarlotke sie je rowniez w Niemczech, tak samo jak ciasto
          drozdzowe ze sliwkami.

          K.
          • Gość: Stokrotka Polna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 10:06
            wielkie dzieki w imieniu wszystkich smakoszy niemieckiej kuchni :) zaraz ide
            wyprobowac przepis na zywo

        • --
          "Der Unterschied zwischen existieren
          und leben liegt im Gebrauch der Freizeit."

          (ktoś powiedział a mnie się podoba)
    • www.rysch.com/kuchnia/kuchpl.htm
      --
      Od przybytku głowa nie boli.
    • Gość: zorientowana IP: 213.17.230.* 27.09.04, 09:11
      Stanowczo popieram ciasto ze śliwkami typu węgierki. Powinno być na kruchym
      cieście (jakby tarta). Śliwki (połówki) poukładane jakby niemal na stojąco tzn.
      po położeniu pierwszego szeregu (skórką w dół ale owal niemal w pionie)
      następny szereg układamy zaczepiając połówki częściowo o poprzednie śliwki
      częściowo na cieście.
      Ostatnio jadłam w sierpniu. Zawsze wspominam ze smakiem mimo, że nie lubię
      słodyczy.
    • Gość: Jesienny pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:15
    • Gość: bynight IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.04, 19:04
      Dawno temu Niemiec spytal sie mnie czy lubie te salatke. Ja jeszcze wtedy nie
      widzialam co to jest, a On zdziwiony "Jak to ? przeciez pol Europy mowi na nas
      kräuter" Nie wiem czy to prawda, ale prawda jest ze salatka jest bardzo w DE
      popularna.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.