Dodaj do ulubionych

Kuchnia niemiecka

26.09.04, 12:06
Przypadla mi rola przygotowania niemieckiego dania na takie 'europejskie
party' najlepiej zeby bylo to jakies ciasto. Macie jakies fajne przepisy?
Dzieki
Edytor zaawansowany
  • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 26.09.04, 12:27
    tort wiśniowy? albo ciasto ze śliwkami, akurat jest sezon i Niemcy się tym
    zajadają.
  • Gość: piri IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.09.04, 16:07
    Najbardziej niemiecka wydaje mi sie kartoffeln salad czyli ziemniaki z
    majonezem, konserwowym ogorkiem i cebula.
  • Gość: Stokrotka Polna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.04, 18:33
    ooo wlasnie, ale jak sie ja robi? czy mozliwe jest w ogole zrobienie prawdziwej
    Kartofellnsalat w Polsce?
  • 27.09.04, 08:37
    Tak, jak najbardziej:

    2 kg zmieniakow gotowane w lupinkach, obrane, pokrojone w plasterki (po ostudzeniu)
    3-4 jablka obrane, pokrojone w kostke
    2 cebule, pokrojone w kostke
    5-6 duzych ogorkow konserwowych, pokrojone w kostke

    Wszystko mieszac, solic, dodac pieprz, pol lyzeczki cukru, troche tej wody ze
    sloika z ogorkow konserwowych i zostawic np. na noc. Rano doprawic i dodac
    majonez (ja dodaje nieduzo).

    Podalam ilosc choc nie mam pewnosci, bo robie na oko. Dla mnie musi byc duzo jablka.

    Ale to nie niemieckie ciasto. Nie wiem, jakie jest typowo niemieckie ciasto, bo
    duzo tego jest rowniez w Polsce.
    Nie widzialam w Polsce ciasta pod nazwa 'Stolle' i 'Kalter Hund', choc sa jakies
    przyblizone odpowiedniki.
    Wydaje mi sie, ze np. szarlotke sie je rowniez w Niemczech, tak samo jak ciasto
    drozdzowe ze sliwkami.

    K.
  • Gość: Stokrotka Polna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 10:06
    wielkie dzieki w imieniu wszystkich smakoszy niemieckiej kuchni :) zaraz ide
    wyprobowac przepis na zywo
  • 27.09.04, 08:55

    --
    "Der Unterschied zwischen existieren
    und leben liegt im Gebrauch der Freizeit."

    (ktoś powiedział a mnie się podoba)
  • Gość: zorientowana IP: 213.17.230.* 27.09.04, 09:11
    Stanowczo popieram ciasto ze śliwkami typu węgierki. Powinno być na kruchym
    cieście (jakby tarta). Śliwki (połówki) poukładane jakby niemal na stojąco tzn.
    po położeniu pierwszego szeregu (skórką w dół ale owal niemal w pionie)
    następny szereg układamy zaczepiając połówki częściowo o poprzednie śliwki
    częściowo na cieście.
    Ostatnio jadłam w sierpniu. Zawsze wspominam ze smakiem mimo, że nie lubię
    słodyczy.
  • Gość: Jesienny pan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.09.04, 17:15
  • Gość: bynight IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.04, 19:04
    Dawno temu Niemiec spytal sie mnie czy lubie te salatke. Ja jeszcze wtedy nie
    widzialam co to jest, a On zdziwiony "Jak to ? przeciez pol Europy mowi na nas
    kräuter" Nie wiem czy to prawda, ale prawda jest ze salatka jest bardzo w DE
    popularna.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.