Dodaj do ulubionych

Babka / placek ziemniaczany z piekarnika

27.09.04, 10:09

Czy mogę prosić o SPRAWDZONY przepis na takie coś?
Dotychczas robiłam taki placek ziemniaczany z piekarnika co mi niestety
bardzo obsychał i wcale nie był dobry- taki gumowy jakiś się robił.
A mam straszną ochotę na piekarnikowy placek (bo te tradycyjne to za tłuste
jakieś i zawsze mi się rozpadają).
Edytor zaawansowany
  • 27.09.04, 10:15
    To jest tradycyjna potrawa gorali beskidzkich, bardzo popularna w okolicach
    Istebnej, Koniakowa i Jaworzynki i nazywa sie kubuś lub kubusz. Niestety nie
    mam przy sobie przepsu z dokladnymi proporcjami, przesle po poludniu chetnie
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 11:02
    czy chodzi o cos takiego?????????

    sama dostalam ten przepis od znajomych internetowych:

    ucierasz na drobnych oczkach kartofle,
    wmieszasz do tego podsmazony boczek lub kielbache z cebulka,
    dodajesz jajko,sol pieprz,ziola wedle uznania,
    troszke maki,dokladnie mieszasz ,do brytwnny wlewasz i pieczesz...
  • Gość: kohol IP: *.crowley.pl 27.09.04, 11:06
    Ha ha, przyjedź do Białegostoku, to kazdy Ci powie, że babka ziemniaczana
    (kugelis) to tradycyjna potrawa kresowa :D
  • 27.09.04, 11:58
    ... i neapolitanska / nie tylko /: "gattò di patate".
  • Gość: bazylka IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 28.09.04, 11:47
    kurpiowski rejbak (jakkolwiek się to pisze ;-)
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 12:38
    **kohol
    ja wole tam pojechac i posmakowac orginalu,
    a nie tylko poskuchac o tradycjach:-)))))
  • 29.09.04, 12:16
    kohol:)))

    no własnie... bylam ostatnio w domu i zapomnialam wyblagac mame zeby mi zrobila...

    mniaaam
    jest jeszcze kiszka ziemniaczana - nie probowalam, ale wydaje mi sie ze babka
    lepsza jest;)
    --
    "Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
    do domuuuuuuu!!!!!!!"

    Filmy ciekawe i nieciekawe;))
  • Gość: pomme IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 14:17
    ja robie dokladnie tak jak opisala to tess ale dodatkowo obkladam boki formy
    (czy prodiza)plasterkami boczku i na to wylewam ciasto. zapobiega to zbytniemu
    obsuszaniu babki przy przy pieczeniu.
    my bardzo lubimy z sosem miesnym typu gulasz lub po zbojecku, smacznego
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 21:00
    a ciekay tips podalas,
    nastepnym razem wyloze/obloze boki bekonem
    juz czuje zapach i smak....hmmm...:))
  • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.04, 15:16
    Zainspirowana wątkiem dzisiaj robię. Ale trochę inną wersję, bo z mięsem
    surowym mielonym jako jadną z warstw. Już nie mogę się doczekać. A potem
    zjadamy ze śmietaną. Mniam...
  • Gość: Ewa IP: *.bytom.compnet.com.pl 27.09.04, 20:58
    a jak długo piec w piekarniku??????????????
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 21:01
    ..godzinka,ponad godzine,
    zalezy od pieca....
  • 27.09.04, 21:17
    Babka kartoflana, podobnie jak moja rodzina pochodzi z Litwy. Składniki takie
    jak do placków - tarte ziemniaki, cebula (nie dodajemy czosnku!), sól, pieprz,
    bardzo dużo majeranku, jajka (3-4). Po wyrobieniu masy dodaje się dużo (bardzo
    dużo) tłuszczu - stopiona słoninka, a jeszcze lepiej boczek surowy, ale
    zesmażony (chudy, pokrojony). Trzeba dodać też mąkę (dwie łyżki) i kaszę manną
    ( pół szklanki) na dwa kilo ziemniaków. Całość piecze się długo - nawet do dwu
    godzin (najlepiej w piecu po pieczeniu chleba :))). Nie można dodawać zbyt
    wielu aromatycznych przypraw - najważniejsze są majeranek, pieprz i cebula. A
    na drugi dzień, odsmażana na maśle.
  • 27.09.04, 23:06
    Podaje przepis na beskidzki kubuś: 2,5 kg ziemniakow, 1/2l mlwka, 1 cebula,
    sol, pieprz, natka.
    Wykonanie: ziemniaki zetrzec na tarce, odcisnac przez plocienny worek, sok
    odlac, najpierw z odstanego zebrac skrobie. Polaczyc skrobie z masa
    ziemniaczana, zaparzyc mase wrzacym mlekiem. Cebule zetrzec na tarce, polaczyc
    z zaparzona masa, dodac przyprawy. Wysmarowac gleboka blache smalcem, przelozyc
    do niej mase, piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 35-40 minut. Podawac polane
    gesta smietana lub maslem.
  • Gość: Anna IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.09.04, 12:17
    Ja też piekę starte surowe ziemniaki zmieszane ze zmieloną surową cebulą,
    czasem zamiast boczku dodaję ulubioną kiełbasę pokrojoną w kostkę, bez
    mąki.Dużo pieprzu, sól, zioła do wyboru - ja wolę bez i do natłuszczonego
    naczynia żaroodpornego z pokrywką - wtedy nie wysycha, na wierzch - paseczki
    słoniny. Gotowe kiedy się spiecze góra i boczki. Najlepsze na drugi dzień
    odsmażane. A nazywamy to KUKLA.
  • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:26
    Przepyszne jest tez, jezeli do startych ziemniakow z cebulka i przyprawami doda
    sie surowej kaszy gryczanej (10 dgk na kilo ziemniakow), a boki oblozy boczkiem.
  • 28.09.04, 13:43
    Dziękuję za wszystkie inspiracje. Skorzystałam luźno z wielu - dodałam boczek i
    majeranek i upiekłam.... mhmmmmm ale pachniało...Wielki kawał wyżarłam jak
    jeszcze było gorące. Najgorsze jest to że mój maleńki synek w pogardzie mając
    świeżutki rosołek z kurki wyżarł równie wielki kawałek placka. Mam nadzieję że
    go brzuszek nie będzie bolał. Ale jadł z takim apetytem że hej :-)
    Jeszcze raz dzięki
    --
    ♥♥♥Moje dziatki na fotkach :-)♥♥♥ czyli
    MAKS i BUTY
  • Gość: Tess IP: *.telia.com 28.09.04, 14:01
    jakby dodac to calosci
    grzybki podsmazane z cebulka...mniam,mniammmm....
    probowal ktos tej inspiracji ??????????????????????
  • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 28.09.04, 16:47
    A jakim sosikiem by to polać?
    Grzybowy
    Pomidorowy
    Cebulowy
    ...
  • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 20:03
    U mnie w domu babę piekło się na większe uroczystości, ponieważ była to potrawa
    mało znana i bardzo smaczna. Do utartych ziemniaków ok 5 kg dodawało się gorący
    boczek wędzony ok 1/2 kg podsmażany z cebulą im więcej cebuli tym lepiej-minimum
    pół kilo, sól, i wrzące mleko około pół litra, trochę mąki. Ja dodaję
    zmielone:listek laurowy i trochę ziela amgielskiego. Nie dodawało się majeranku
    ani pieprzu, tylko 2 jajka. Konsystencja jak na placki ziemniaczane. U nas
    piekło się na 2 blachach. Najsmaczniejsza była skórka z baby. Następnego dnia
    smażyło się na oliwie lub smalcu na chrupiąco. Wędlina, mięsa zostawały na
    stole. Baba szła jak woda. Coś mi się wydaje,że na spotkanie rodzinne w piątek
    będzie baba.
  • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 20:21
    U nas w domu robiło się babę na większe uroczystości. Około 5 kg ziemniaków
    startych w malakserze, odlana woda z ziemniaków. Podsmażone ok 1/2 kg boczku
    wędzonego z co najmniej 1/2 kg cebuli- im więcej cebuli tym lepiej. Podsmażyć na
    złoto.Wlać do masy ziemniaczanej.Wymieszać.Wlać do tego ok 1/2 litra wrzącego
    mleka. Rozmieszać, posolić, dodać 2 jajka i trochę mąki. Ja dodaję zmielony
    listek laurowy i ziele angielskie-nie dodaję majeranku. Konsystencja taka jak na
    placki ziemniaczane. Piecze się na 2 blachach. Najsmaczniejsza z baby jest
    przypieczona skórka. Następnego dnia o ile zostanie podsmaża się na smalcu lub
    oliwie na chrupiąco. Wszystkie inne dania mogą iść w kąt. Baba jest zjadana na
    zapas. Coś mi się wydaje,że namówię mamę na upieczenie tego smakołyku na piątek-
    na spotkanie rodzinne.
  • 28.09.04, 20:36
    A u mnie klapa pod względem małżonka he he. Powiedział ze placek smakuje jak
    stara podeszwa :-( ale zeżarł pół blachy i musiał dzielić się z nieletnim (15
    mies.) synem który na cały głos wołał "AMMM AMMM". Synkowi smakowało jak mało
    kiedy. Więc klapa połowiczna :-)
    Może zły boczek dałam? Bo mu ten boczek smakowo nie pasował? A może za mało
    cebuli??
    Na pewno wkrótce spróbuję znowu bo mi naprawdę posmakowało.
    --
    ♥♥♥Moje dziatki na fotkach :-)♥♥♥ czyli
    MAKS i BUTY
  • Gość: Mycha IP: *.zefa.pl 29.09.04, 09:43
    mam pytanie czy ziemniaki trzeba odcisnac lub odlac wode???

    i co z mlekiem raz jest w przepisach raz nie... jak siw odleje ziemniaki to
    wtedy mleko a jak sie nie odleje to bez mleka? dobrze kombinuje?
  • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.04, 11:18
    Ja nie dodaję ani mleka, ani jajek i nie odciskam ziemnkaków. Taka masa o ile
    się za długo nie piecze, nie wychodzi kamiennie twarda ani gumowa. Dodam, że ja
    nie przepadam za babką odsmażaną, która już jest zdecydowanie za twarda i bywa
    wiórowata. Jak dla mnie to tylko świeża z pieca i nie przepieczona.
    Ostatnio dodałam surową startą cebulę, ale lubię też z podsmażaną. Częściej
    robię bez boczku, chociaż z - też mi smakuje. A ostatnio hitem jest przekładana
    mięsem mielonym. Wychodzi coś podobnego w smaku do kartaczy (to z
    Białegostoku :))
  • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.09.04, 13:51
    mozna na taki placek poukładać kulki z mielonego jak nakotlety,wygląda bardzo
    dekoracyjnie:)
    albo na 1kg utartych kartofli dodać 10dag kaszy gryczanej suchej.
  • 29.09.04, 21:52
    Dzisiaj Makłowicz robił:
    Kilo surowych ziemniakow, pół kilo utartych, szklanka kaszy manny, 0,3 kg
    podgardla ( usmażyć skwareczki), cebula, sól, pieprz, trochę oleju, 4 jajka.
    Wszystko wymieszac i wylac na blachę, piec okolo 20 - 30 minut w 200 stopniach.
    Jak sie nadzieje tym farszem jelito, to powstaje kiszka ziemniaczana.
    Pozdrawiam!
    --
    Kto się podzieli sygnaturką?

    Eksperymentalne ForumZuziorum

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.