• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego

Babka / placek ziemniaczany z piekarnika Dodaj do ulubionych

  • 27.09.04, 10:09

    Czy mogę prosić o SPRAWDZONY przepis na takie coś?
    Dotychczas robiłam taki placek ziemniaczany z piekarnika co mi niestety
    bardzo obsychał i wcale nie był dobry- taki gumowy jakiś się robił.
    A mam straszną ochotę na piekarnikowy placek (bo te tradycyjne to za tłuste
    jakieś i zawsze mi się rozpadają).
    Zaawansowany formularz
    • 27.09.04, 10:15
      To jest tradycyjna potrawa gorali beskidzkich, bardzo popularna w okolicach
      Istebnej, Koniakowa i Jaworzynki i nazywa sie kubuś lub kubusz. Niestety nie
      mam przy sobie przepsu z dokladnymi proporcjami, przesle po poludniu chetnie
      • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 11:02
        czy chodzi o cos takiego?????????

        sama dostalam ten przepis od znajomych internetowych:

        ucierasz na drobnych oczkach kartofle,
        wmieszasz do tego podsmazony boczek lub kielbache z cebulka,
        dodajesz jajko,sol pieprz,ziola wedle uznania,
        troszke maki,dokladnie mieszasz ,do brytwnny wlewasz i pieczesz...
      • Gość: kohol IP: *.crowley.pl 27.09.04, 11:06
        Ha ha, przyjedź do Białegostoku, to kazdy Ci powie, że babka ziemniaczana
        (kugelis) to tradycyjna potrawa kresowa :D
        • 27.09.04, 11:58
          ... i neapolitanska / nie tylko /: "gattò di patate".
          • Gość: bazylka IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 28.09.04, 11:47
            kurpiowski rejbak (jakkolwiek się to pisze ;-)
        • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 12:38
          **kohol
          ja wole tam pojechac i posmakowac orginalu,
          a nie tylko poskuchac o tradycjach:-)))))
        • 29.09.04, 12:16
          kohol:)))

          no własnie... bylam ostatnio w domu i zapomnialam wyblagac mame zeby mi zrobila...

          mniaaam
          jest jeszcze kiszka ziemniaczana - nie probowalam, ale wydaje mi sie ze babka
          lepsza jest;)
          --
          "Marysiu! Przecież mówiłem Marysi!!! Pięć kilogramów cukru do siatki i do domu,
          do domuuuuuuu!!!!!!!"

          Filmy ciekawe i nieciekawe;))
    • Gość: pomme IP: *.proxy.aol.com 27.09.04, 14:17
      ja robie dokladnie tak jak opisala to tess ale dodatkowo obkladam boki formy
      (czy prodiza)plasterkami boczku i na to wylewam ciasto. zapobiega to zbytniemu
      obsuszaniu babki przy przy pieczeniu.
      my bardzo lubimy z sosem miesnym typu gulasz lub po zbojecku, smacznego
      • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 21:00
        a ciekay tips podalas,
        nastepnym razem wyloze/obloze boki bekonem
        juz czuje zapach i smak....hmmm...:))
    • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 27.09.04, 15:16
      Zainspirowana wątkiem dzisiaj robię. Ale trochę inną wersję, bo z mięsem
      surowym mielonym jako jadną z warstw. Już nie mogę się doczekać. A potem
      zjadamy ze śmietaną. Mniam...
    • Gość: Ewa IP: *.bytom.compnet.com.pl 27.09.04, 20:58
      a jak długo piec w piekarniku??????????????
      • Gość: Tess IP: *.telia.com 27.09.04, 21:01
        ..godzinka,ponad godzine,
        zalezy od pieca....
    • 27.09.04, 21:17
      Babka kartoflana, podobnie jak moja rodzina pochodzi z Litwy. Składniki takie
      jak do placków - tarte ziemniaki, cebula (nie dodajemy czosnku!), sól, pieprz,
      bardzo dużo majeranku, jajka (3-4). Po wyrobieniu masy dodaje się dużo (bardzo
      dużo) tłuszczu - stopiona słoninka, a jeszcze lepiej boczek surowy, ale
      zesmażony (chudy, pokrojony). Trzeba dodać też mąkę (dwie łyżki) i kaszę manną
      ( pół szklanki) na dwa kilo ziemniaków. Całość piecze się długo - nawet do dwu
      godzin (najlepiej w piecu po pieczeniu chleba :))). Nie można dodawać zbyt
      wielu aromatycznych przypraw - najważniejsze są majeranek, pieprz i cebula. A
      na drugi dzień, odsmażana na maśle.
      • 27.09.04, 23:06
        Podaje przepis na beskidzki kubuś: 2,5 kg ziemniakow, 1/2l mlwka, 1 cebula,
        sol, pieprz, natka.
        Wykonanie: ziemniaki zetrzec na tarce, odcisnac przez plocienny worek, sok
        odlac, najpierw z odstanego zebrac skrobie. Polaczyc skrobie z masa
        ziemniaczana, zaparzyc mase wrzacym mlekiem. Cebule zetrzec na tarce, polaczyc
        z zaparzona masa, dodac przyprawy. Wysmarowac gleboka blache smalcem, przelozyc
        do niej mase, piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 35-40 minut. Podawac polane
        gesta smietana lub maslem.
    • 27.09.04, 23:26
    • Gość: Anna IP: *.ilm.warszawa.sint.pl 28.09.04, 12:17
      Ja też piekę starte surowe ziemniaki zmieszane ze zmieloną surową cebulą,
      czasem zamiast boczku dodaję ulubioną kiełbasę pokrojoną w kostkę, bez
      mąki.Dużo pieprzu, sól, zioła do wyboru - ja wolę bez i do natłuszczonego
      naczynia żaroodpornego z pokrywką - wtedy nie wysycha, na wierzch - paseczki
      słoniny. Gotowe kiedy się spiecze góra i boczki. Najlepsze na drugi dzień
      odsmażane. A nazywamy to KUKLA.
      • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.09.04, 12:26
        Przepyszne jest tez, jezeli do startych ziemniakow z cebulka i przyprawami doda
        sie surowej kaszy gryczanej (10 dgk na kilo ziemniakow), a boki oblozy boczkiem.
    • 28.09.04, 13:43
      Dziękuję za wszystkie inspiracje. Skorzystałam luźno z wielu - dodałam boczek i
      majeranek i upiekłam.... mhmmmmm ale pachniało...Wielki kawał wyżarłam jak
      jeszcze było gorące. Najgorsze jest to że mój maleńki synek w pogardzie mając
      świeżutki rosołek z kurki wyżarł równie wielki kawałek placka. Mam nadzieję że
      go brzuszek nie będzie bolał. Ale jadł z takim apetytem że hej :-)
      Jeszcze raz dzięki
      --
      ♥♥♥Moje dziatki na fotkach :-)♥♥♥ czyli
      MAKS i BUTY
      • Gość: Tess IP: *.telia.com 28.09.04, 14:01
        jakby dodac to calosci
        grzybki podsmazane z cebulka...mniam,mniammmm....
        probowal ktos tej inspiracji ??????????????????????
    • Gość: Pichciarz IP: *.proxy.aol.com 28.09.04, 16:47
      A jakim sosikiem by to polać?
      Grzybowy
      Pomidorowy
      Cebulowy
      ...
    • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 20:03
      U mnie w domu babę piekło się na większe uroczystości, ponieważ była to potrawa
      mało znana i bardzo smaczna. Do utartych ziemniaków ok 5 kg dodawało się gorący
      boczek wędzony ok 1/2 kg podsmażany z cebulą im więcej cebuli tym lepiej-minimum
      pół kilo, sól, i wrzące mleko około pół litra, trochę mąki. Ja dodaję
      zmielone:listek laurowy i trochę ziela amgielskiego. Nie dodawało się majeranku
      ani pieprzu, tylko 2 jajka. Konsystencja jak na placki ziemniaczane. U nas
      piekło się na 2 blachach. Najsmaczniejsza była skórka z baby. Następnego dnia
      smażyło się na oliwie lub smalcu na chrupiąco. Wędlina, mięsa zostawały na
      stole. Baba szła jak woda. Coś mi się wydaje,że na spotkanie rodzinne w piątek
      będzie baba.
    • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.09.04, 20:21
      U nas w domu robiło się babę na większe uroczystości. Około 5 kg ziemniaków
      startych w malakserze, odlana woda z ziemniaków. Podsmażone ok 1/2 kg boczku
      wędzonego z co najmniej 1/2 kg cebuli- im więcej cebuli tym lepiej. Podsmażyć na
      złoto.Wlać do masy ziemniaczanej.Wymieszać.Wlać do tego ok 1/2 litra wrzącego
      mleka. Rozmieszać, posolić, dodać 2 jajka i trochę mąki. Ja dodaję zmielony
      listek laurowy i ziele angielskie-nie dodaję majeranku. Konsystencja taka jak na
      placki ziemniaczane. Piecze się na 2 blachach. Najsmaczniejsza z baby jest
      przypieczona skórka. Następnego dnia o ile zostanie podsmaża się na smalcu lub
      oliwie na chrupiąco. Wszystkie inne dania mogą iść w kąt. Baba jest zjadana na
      zapas. Coś mi się wydaje,że namówię mamę na upieczenie tego smakołyku na piątek-
      na spotkanie rodzinne.
    • 28.09.04, 20:36
      A u mnie klapa pod względem małżonka he he. Powiedział ze placek smakuje jak
      stara podeszwa :-( ale zeżarł pół blachy i musiał dzielić się z nieletnim (15
      mies.) synem który na cały głos wołał "AMMM AMMM". Synkowi smakowało jak mało
      kiedy. Więc klapa połowiczna :-)
      Może zły boczek dałam? Bo mu ten boczek smakowo nie pasował? A może za mało
      cebuli??
      Na pewno wkrótce spróbuję znowu bo mi naprawdę posmakowało.
      --
      ♥♥♥Moje dziatki na fotkach :-)♥♥♥ czyli
      MAKS i BUTY
      • Gość: Mycha IP: *.zefa.pl 29.09.04, 09:43
        mam pytanie czy ziemniaki trzeba odcisnac lub odlac wode???

        i co z mlekiem raz jest w przepisach raz nie... jak siw odleje ziemniaki to
        wtedy mleko a jak sie nie odleje to bez mleka? dobrze kombinuje?
        • Gość: magdalena IP: *.dip.t-dialin.net 29.09.04, 11:18
          Ja nie dodaję ani mleka, ani jajek i nie odciskam ziemnkaków. Taka masa o ile
          się za długo nie piecze, nie wychodzi kamiennie twarda ani gumowa. Dodam, że ja
          nie przepadam za babką odsmażaną, która już jest zdecydowanie za twarda i bywa
          wiórowata. Jak dla mnie to tylko świeża z pieca i nie przepieczona.
          Ostatnio dodałam surową startą cebulę, ale lubię też z podsmażaną. Częściej
          robię bez boczku, chociaż z - też mi smakuje. A ostatnio hitem jest przekładana
          mięsem mielonym. Wychodzi coś podobnego w smaku do kartaczy (to z
          Białegostoku :))
          • Gość: kojka IP: *.kom / *.kom-net.pl 29.09.04, 13:51
            mozna na taki placek poukładać kulki z mielonego jak nakotlety,wygląda bardzo
            dekoracyjnie:)
            albo na 1kg utartych kartofli dodać 10dag kaszy gryczanej suchej.
    • 29.09.04, 21:52
      Dzisiaj Makłowicz robił:
      Kilo surowych ziemniakow, pół kilo utartych, szklanka kaszy manny, 0,3 kg
      podgardla ( usmażyć skwareczki), cebula, sól, pieprz, trochę oleju, 4 jajka.
      Wszystko wymieszac i wylac na blachę, piec okolo 20 - 30 minut w 200 stopniach.
      Jak sie nadzieje tym farszem jelito, to powstaje kiszka ziemniaczana.
      Pozdrawiam!
      --
      Kto się podzieli sygnaturką?

      Eksperymentalne ForumZuziorum
  • Powiadamiaj o nowych wpisach

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.