Dodaj do ulubionych

babka cynamonowa - kto zna przepis?

27.09.04, 13:27
Nostalgia za krajem chyba mnie dopadla...
Przypominala mi sie wlasnie przepyszna babka cynamonowa, ktora czesto
kupowalam w cukierni w warszawskim Mariotcie jakies 10 lat temu. Moze jest
tam sprzedawana do dzis, nie wiem i na razie nie sprawdze :)
Moze ktos pamieta jej smak lub ma przepis na podobna? to bylo chyba ciasto
drozdzowe, ale bardzo leciutkie i puchate z duuza iloscia cynamonu i platkow
migdalowych, o ile pamietam.

Chodza tez za mna od jakiegos czasu ciastka cynamonowe (chyba drozdzowki?),
ktore jadlam w Stanach. Niestety tez nie pamietam nazwy, ale pewna jestem, ze
amerykanska Polonia wie o co chodzi.

Zdecydowanie wzrosl mi apetyt na cynamon, a to ponoc objaw stresu ;) na razie
racze sie wiec kawa z cynamonem, ale te ciasta spedzaja mi juz sen z powiek...

pozdrawiam :)

Obserwuj wątek
    • Gość: yfcia Re: babka cynamonowa - kto zna przepis? IP: 195.28.179.* 28.09.04, 10:50
      Ja znalazłam przepis na babkę w książce "Kucharka litewska" sprzed bez mała stu
      lat. Przepis więc nie na nasze czasy, ale....
      BABKA LEKKA
      3 szklanki śmietanki
      1 i 1/2 - 1 i 3/4 litra mąki
      soli
      10 deka drożdży
      20 żółtek
      15 białek
      4 deka gorzkich migdałów
      trochę cynamonu
      1 i 1/2 szklanki masła
      40 deka cukru
      szczypta kordymonii
      masła i sucharka na formę
      Trzy szklanki ciepłej śmietanki, 1 i 1/2 litra suchej mąki, jeśli niesucha, to
      1 i 3/4 litra, 10 deka drożdży wybić i niech trochę podejdzie, dwadziecia
      żółtek z cukrem wybić do białości, wlać do ciasta i mocno wałkiem wycierać,
      wsypać cynamonu i trochę utłuczonych gorzkich migdałów, masło sklarowane, pianę
      z piętnastu białek, szczyptę kordymonii i wycierać mocno w makotrze. Zrobić
      formę z papieru, tłusto wysmarować, włożyć do rondla, zalać ciasto, a skoro
      podejdzie, do pieca wstawić.
      :-D
    • Gość: littlemy Re: babka cynamonowa - kto zna przepis? IP: *.com.pl 28.09.04, 10:58
      ja znalazlam jeszce taki:
      Babka cynamonowa
      Przygotuj: 2 szklanki mąki,
      około 1/2 szklanki cukru.
      3/4 kostki masła lub margaryny,
      5 jajek, trochę mleka
      2 płaskie łyżeczki proszku
      do pieczenia, l torebka mielonego
      cynamonu, tłuszcz i bułka tarta
      do przygotowania formy

      Mąkę przesiej przez sitko i wymieszaj z proszkiem do pieczenia oraz mielonym
      cynamonem. Oddziel żółtka jaj od białek. Z białek ubij sztywną pianę. W drugim
      naczyniu utrzyj miękkie masło z cukrem. Ucierając, dodawaj po l żółtku, a
      następnie mąkę. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, dolej nieco mleka lub wody
      mineralnej nie-gazowanej. Na koniec wymieszaj delikatnie z pianą z białek.
      Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą lub kaszą manną. W
      przygotowanej formie umieść ciasto, wyrównaj powierzchnię. Piecz około 45—50
      minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Gotową babkę wyjmij, ostudź.
      Podawaj polukrowaną
    • bodri Re: babka cynamonowa - kto zna przepis? 28.09.04, 14:01
      kiranna napisała:
      >
      > Zdecydowanie wzrosl mi apetyt na cynamon, a to ponoc objaw stresu ;)

      No to współczuję,Kiranno :(
      Z tym stresem to by się zgadzało, niestety. - Moje dziecko pożerało cynamon w
      okresie od połowy klasy maturalnej do połowy I roku studiów. Na tę właśnie
      okoliczność zbierałam przepisy na jedzonko z cynamonem.
      Wklejam Ci tutaj tylko przepisy MniaMowiczów, bo one teraz mniej dostępne...

      Placek cynamonowy do kawy
      Puszyste ciasto z bardzo intensywnie cynamownowa kruszonka
      składniki
      1 szklanka cukru
      1/2 kostki masla
      2 jajka
      1 szklanka kwasnej smietany
      1 lyzeczka ekstraktu z wanilli
      1 2/3 szklanki maki
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      1/2 lyzeczki sody oczyszczonej
      szczypta soli

      Kruszonka:
      3/4 szklanki brazowego cukru
      3 lyzki maki
      2 lyzeczki cynamonu
      4 lyzki masla
      1/2 szklanki posiekanych orzechow wloskich
      sposób przygotowania
      Kruszonka: Dokladnie wymieszac cukier z maka i cynamonem. Dodac maslo i
      posiekac, az utworza sie okruszki, dodac posiekane orzechy. Ciasto: Utrzec
      maslo z cukrem na puszysta mase, dodac jajka - po jednym, dobrze ubijajac.
      Dodac smietane i wanilie. Make przesiac z proszkiem, soda i sola, dodac do masy
      i dobrze polaczyc. Polowe masy wylozyc do posmarowanej maslem formy (20x20cm),
      na mase rozsypac polowe kruszonki i lekko wymieszac koncem noza. Wylozyc reszte
      masy i posypac pozostala kruszonka. Piec w temperaturze 180ºC okolo 40 minut,
      dla pewnosci sprawdzic patyczkiem - wbity w sam srodek ciasta powinien byc
      suchy.

      Cynamonowe zawijance
      ...czyli slimaczki cynamonowe troche inaczej. Ciasto wyrabia sie i formuje
      wieczorem, a piec mozna rano, tak, zeby byly gotowe do porannej kawy
      składniki
      1 szklanka mleka
      2 duze jajka
      1/2 szklanki cukru
      5-6 lyzek masla
      1/4 lyzeczki soli
      4 szklanki maki
      2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

      Nadzienie:
      2 lyzki roztopionego masla
      1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
      1-2 lyzki cynamonu
      sposób przygotowania
      Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka
      maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze
      wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic
      do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac
      rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade,
      pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem
      formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna
      oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie.
      Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia
      wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do
      temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200ºC. Po upieczeniu
      mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.

      dodatkowe informacje
      Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu
      zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do
      ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub
      rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki,
      orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic slodsze lub
      mniej slodkie w zaleznosci od smaku

      Pyszne Ciasto Śliwkowe Pachnące Cynamonem
      Smakowite ciasto o cynamonowej nutce. Pyszne zarówno na gorąco jak i po
      wystudzeniu.
      składniki
      1 kostka margaryny
      1 szklanka cukru
      3 łyżki mleka
      4 całe jajka
      ½ szklanki maki ziemniaczanej
      1 i 1/2 maki pszennej
      3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      olejek migdałowy (około ½ buteleczki lub gdy esencja to kilka kropli)
      cynamon
      około 1 kg śliwek węgierek

      tłuszcz do wysmarowania formy
      bułka tarta do wysypania formy
      sposób przygotowania
      Margarynę rozpuścić w garnuszku, dodać cukier i 3 łyżki mleka. Miesząc
      poczekać, aż cukier się rozpuści. Wystudzić, a następnie wylać do miski.
      Stopniowo dodawać 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, proszek do
      pieczenia, aromat migdałowy i wyrabiać mikserem na gładką masę. Wylać na blachę
      wysmarowana tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Na ciasto ułożyć połówki śliwek
      bez pestek i posypać cynamonem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180C około 45
      minut. Na koniec sprawdzić delikatnie nakłuwając cieniutkim patyczkiem stopień
      wypieczenia. Jeżeli patyczek po nakłuciu pozostaje czysty, ciasto jest gotowe.

      Pozdrawiam i życzę wszystkiego miłego, co zmieniłoby Twoje upodobania
      smakowe ;)
      • pauli7 do bodri 09.10.04, 11:57
        a ja mam jeszcze pytanko do twojego przepisu na ciasto sliwkowe - czy moga byc
        mrozone wegierki? czy beda puszczac za duzo wody?
        pozdrowionka
        Pauli
        --
        Na ogol wszystkiemu sie umiem oprzec - z wyjatkiem pokusy.
    • monika.maly Re: babka cynamonowa - kto zna przepis? 09.10.04, 12:20
      Babka cymonowa
      utrzeć 250g masła lub margaryny z 250g cukru, 1 opakowaniem cukru waniliowego, 4 jajka , 1 łyżeczaką cynamonu, 4 kroplami aromatu cytrynowego, stopniowo dodawać 250g mąki wymieszanej z 3 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia.Dodać 250 g rodzynek, 125 g mielonych migdałów , wymieszać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. Piec w temp. 160-170 st. ok 75 minut.
    • pat80 Re: babka cynamonowa - kto zna przepis? 04.03.05, 22:00
      (heh az mi sie rece zatrzesly;)

      wiec jeszcze raz DZIEKUJE za watek !!
      nie wiem czego to objaw - jesli stresu to jak najbardziej
      pasuje
      ale ostatnio cynamon za mna chodzi
      laduje w prawie kazdym daniu
      (do neski nie wsypujcie ...;)
      w sumie to mocno ostatnio nawet ograniczylam wachlarz
      dan do tych do ktorych mozna dac cynamon
      mniam mniam
      ale bedzie jutro pachnialo cudnie
      i to jest wlasnie piekne zakonczenie ciezkiego dnia
      pozdrawiam

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka