Dodaj do ulubionych

co jeszcze z cukinii?

07.08.16, 19:13
byly z grila,
byly a'la placki
byle a'la leczo
byly jako quiche
w omlecie
w minestrone
w sosie pomidorowym


zostalo mi dwie garscie mini, takie jak podwojny kciuk

musi byc bez smietany - dodatek innych produktow mlecznych lub glutenowych potrafie zastapic
--
co bylo to bylo
co moze byc jest
a bedzie to co bedzie
Obserwuj wątek
      • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 07.08.16, 22:38
        Kwestia gustu - zrobiłam i była dobra ale nie porywająca, cieszę się jednak, że przetestowałam, mam do wypróbowania mnóstwo wychwalanych przepisów z forum. O wiele smaczniejszym (dla nas) sposobem na zużycie cukinii jest placek Pyńka :-)

        --
        Chaotyczna neutralna.
          • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 07.08.16, 22:51
            kiwaczek69 napisała:

            > Daj linka:)

            A chętnie, przepis jest na wielu blogach, np u Jadzi - grubajadzia.blogspot.ie/2011/06/cukiniowy-placek-pynka.html - polecam szczerze, jeśli się skusisz daj proszę znać, czy smakowało :-)


            --
            Chaotyczna neutralna.
              • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 00:47
                roseanne napisała:

                > robie bez bulki tartej/grysiku i cukinie posiekana
                > czasami z dodatkiem szynki lub bekonu i zjadam na zimno
                >
                > bez koperku

                Przypomniałam sobie, że robiłam kiedyś te bułeczki - www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/placki/z_warzywami/przepis.html - smakowały nam, i roladki z plastrów zgrillowanej cukinii z twarożkiem z ziołami (przepis z głowy, ot, plastry cukinii zrolowane z czymś). No i są coraz słynniejsze w necie i rewelacyjne w smaku pieczone pierogi Sakurako, z nimi i cukinią też bym pokombinowała.
                :-)

                --
                Chaotyczna neutralna.
                • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:01
                  roladki z cukinii lub baklazana z grilla z twarozkiem lub feta robilam

                  pieczonych pierozkow bezglutenowcy nie potrafie - nie trzymaja sie, zwykle gotowane sa trudne - ciato nigy nie wychodzi elastyczne i latwe do formowania (co gluten to gluten)




                  --
                  co bylo to bylo
                  co moze byc jest
                  a bedzie to co bedzie
              • posenerka Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 13:03
                To jak robisz? Same jajka jako zagęstnik?

                Bo placek w smaku jest rewelacyjny, właśnie dzisiaj zrobiłam. Ale niestety konsystencja za mało zwarta, chcę dodać więcej jaj i grysiku.

                Albo faktycznie same jaja ale wtedy wyjdzie taki zwykły omlet?

                Wierzch posypałam kruszonką z parmezanu i orzechów.

                Wyszło prawdziwe cudo. :)
    • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:06
      zupe sprobuje,
      surowki mi nie wolno

      jeszcze, jeszcze - sezo w pelni, a to bardzo tanie i zdrowe warzywko - odkwasza i nieskokaloryczne

      --
      co bylo to bylo
      co moze byc jest
      a bedzie to co bedzie
      • squirk Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:30
        A grillowane plastry cukinii wrzucone w oliwę z czosnkiem i ziołami? No i cukinia konserwowana, świetna jest, i marynowana w plasterkach do kanapek, jak ogórki. Też bardzo cukinię lubię, zawsze mam ją w domu (poważnie, nawet poszłam się upewnić - jest :-)). Czekam na powrót do sklepów odmiany Tondo Chiaro di Nizze, świetna do faszerowania, nie rozpada się. :-)

        --
        Chaotyczna neutralna.
        • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 01:35
          odmiana kuleczkowata u mnie tylko do dostania na rynku farmerskim, a i to z rzadka - w najblizszym czasie nie moge sie wybrac

          lubie tez duszona w plastrach,
          smazonoa na chrupko
          nadziewana ryzem ( samym, z soczewica , lub miesem)

          --
          co bylo to bylo
          co moze byc jest
          a bedzie to co bedzie
          • znana.jako.ggigus Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 09:11
            Patisony masz? Nadziewane grzybami.
            Ja b. lubie cukinie na grecki sposob: kroisz w cienkie plastry, lekko solisz i za pare minut obtaczasz w mace, na chwile do zimnej wody i chlup na patelnie.
            Tak jadam cukinie razem z gora warzyw, smazonym baklazanem i chlebem arabskim. Calosc polana sosem winegret z musztarda i ziolami
            Ale taka cukinia fajnie tez smakuje do surowek. Ostatnio zrobilam tzw. surowke azjatycka, do sosu winegret dodalam olej sezamowy i jako baze zrobilam makaron ryzowy. Plus warzywa, jakie mialam i ta cukinia i sos, podkrecony olejem. B smaczne wg mnie:)

            --
            ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
                    • nieskorzanka Re: co jeszcze z cukinii? 11.08.16, 18:34
                      2 cukinie
                      1 duża cebula
                      2 marchewki
                      3 jajka
                      1/2 szklanki bułki tartej
                      10-15dkg startego sera żółtego
                      sól
                      pieprz czarny mielony
                      4 łyżki oleju
                      2 łyżki posiekanej natki pietruszki
                      czosnek
                      Sposób przygotowania
                      1. pasztet z cukinii - krok 1
                      Marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach, cukinię również (solimy ją nieco i pozostawiamy chwilę na sicie do odciekniecia) Cukinię i marchewkę przekładamy do miski. Cebulę siekamy i podduszamy na oleju, dodajemy do warzyw wraz z jajkami, bułką tartą, natką pietruszki, serem i przyprawami.
                      2. pasztet z cukinii - krok 2
                      Wyrabiamy masę, którą przekładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez około 70-80 minut.

                      --
                      Moje wiejskie klimaty i nie tylko...

                      www.garnek.pl/zuzanka
                      • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 11.08.16, 19:07
                        proste i latwe do pozastepowania skladniki, dzieki

                        do wyprobowana, jak tylko przestanie byc 35C
                        podobno dzis w Mtl ostatni dzien fali upalow

                        --
                        co bylo to bylo
                        co moze byc jest
                        a bedzie to co bedzie
        • damdalen Re: co jeszcze z cukinii? 15.08.16, 19:22
          squirk napisała:

          > odmiany Tondo Chiaro di Nizze,
          > świetna do faszerowania, nie rozpada się. :-)
          >
          Dzięki za nazwę odmiany. W przyszłym sezonie posieję ją w ogródku.

          Co jeszcze robię z cukinii?
          - tartę z cukinią i ricottą, doprawioną tymiankiem
          - "lazanię cukiniową": zamiast makaronu cukinia w podłużne plastry
          - "tagliatelle" podobnie
          - wspomnienie z dzieciństwa, czyli plastry cukinii panierowane w gęstym cieście naleśnikowym (chętnie na piwie) i bułce tartej, smażone
          - "chipsy" z piekarnika: cukinię pokroić w dość cienkie plastry, zanurzyć w rozbełtanym jajku, obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z parmezanem i ziołami, upiec w gorącym piekarniku
    • olivkah Re: co jeszcze z cukinii? 08.08.16, 13:03
      Robiłam niedawno takie pieczone placuszki z cukinii a la tortilla. Nie mogę znaleźć przepisu, ale i tak się go w ogóle nie trzymałam i wyszły dobre. Trzeba zetrzeć na tarce, dobrze odcisnąć, dodać jajko i w przepisie były jakieś mąki, których nie miałam, więc dodałam trochę zmiksowanej babki płesznik i nasion chia. Rozsmarować cienkie placki na blaszce wyłożonej papierem i upiec. Wyszły elastyczne i można je było nadziać jakimś gotowym farszem. Może kogoś zainspiruje.
    • jaedziaz Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 18:00
      Bigos z cukinii. Cukinię trę na dużych oczkach, odcedzam jak puści wodę, i dodaję do uduszonej kiełbasy, boczku, cebuli. Do tego garść majeranku, pieprz i przecier pomidorowy.
    • zezol23 Re: co jeszcze z cukinii? 12.08.16, 21:21
      my bardzo lubimy z makaronem, właśnie jutro robię, lekko podsmażam z dwóch stron plasterki czosnku na oliwie, dodaję bazylię, oregano, dodaję pokrojoną w kawałki cukinię, potem jak jest prawie miękka dodaję sól, pieprz, i kawałki pikantnej kiełbasy, lub też jakieś resztki mięs, na koniec dodaję do tego makaron, pychota
    • nobullshit Re: co jeszcze z cukinii? 13.08.16, 01:09
      Keks z cukinią:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138333052,138333052,0,2.html?v=2
      Zupa pomidorowa z cukinią:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,67845738,67845738.html
      Cukiniowe placki irańskie:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,151620723,152756273.html
      Różne różności:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83611556,83611556.html
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,65093717,65093717.html
      Cukinia faszerowana w sosie Mornay:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,79130990,79130990.html
      I w ogóle, poszukaj w Galerii.

      --
      Wydawnictwa i ich obyczaje
      • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 13.08.16, 02:13
        ze tez mi to do glowy nie przyszlo by przekopac galerie :)
        cuknia rzedzic bedzie i slusznie przez kilka najblizszych tygodni

        ta zimowa sprowadzana to juz nie ten smak, nie ta konsystencja

        --
        co bylo to bylo
        co moze byc jest
        a bedzie to co bedzie
        • Gość: ergo Re: co jeszcze z cukinii? IP: *.kaskada.net 14.08.16, 11:25
          Witam. Trafiłem na to forum, bo szukałem przepisów na cukinię, którą w nadmiarze dostaliśmy od teściowej.
          Żona planowała zrobić leczo, którego nie cierpię i postanowiłem znaleźć jakieś alternatywne przepisy. Nie wiedziałem, że tyle tego. Bardzo dobry wątek.
          Wczoraj zrobiłem cukinię z sezamem z tego przepisu, wyszła smaczna przystawka, cytryny dałem więcej.
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,83611556,83612406.html
          A jutro żona obiecała zrobić tartę, bo za wypieki się nie biorę
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,81106206,81824895.html
          I jeszcze mam pytanie. Jakich przypraw używacie do cukinii? Bo dla mnie jest trochę mdła.
          • roseanne Re: co jeszcze z cukinii? 14.08.16, 15:55
            sol , pieprz
            i ziola , w lazeznosci co mi wlasnie wyrosnie - liscie swiezej szalwii, bazylia, tymianek, oregano,
            olej sezamowy i sos rybny czasami
            zdecydowanie oliwa, nie olej


            nie przepadam za dodawaniem natki pietruszki do cukini, jakos tak

            --
            co bylo to bylo
            co moze byc jest
            a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka