• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • Zdecydowawszy się - kupiłem świeży imbir.
    W domu poskrobałem go z lekka zębami - ostry, szczypie w jęzor i aromatyczny.
    Fajny jest, ale do czego? Pani kramarka zachęcała "zetrzeć na tarce do
    herbaty". No i fajnie, ale ile i czy trzeć, czy w cieńkie plastry kroić, żeby
    można je potem było wyłowić z kubka.
    No i ile dodawać do mięsa, żeby dosmaczyć, a nie schrzanić (zimbirzyć) z
    kretesem?
    --
    ser to nie jest filadelfijski szlifierz!
    • staly zestaw marynat sos sojowy, czosnek, miod, imbir, oliwa, kolendra (ale zmielone nasiona) - do wieprzowiny np.
      Mua żonka niegdyś zrobiła sobie herbatę imbirową (jakąs tam egzotyczną). starła cierpliwie ze 2 łyżeczki, przygotowała cały czajnik i .....
      sama wszystko wypiła probujac sie przekonac ze nie jest takie złe.
      BYLO POTWORNIE ostre

      --
      "Wszystkim kucharzom wiadomo, że najlepszymi przewodnikami są składniki, którymi w danej chwili się dysponuje. Wiele z tego co robimy, jest zbyt proste, żeby to podac jako przepis"
      • Gość: Cynamoon IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.04, 09:08
        Do herbaty trzeba mniej, tak z cwierc lyzeczki ;-)
        Ewentualnie jezeli chce sie osiagnac efekt leczniczy (swietne na przeziebienie)
        Ja biore duza szczypte na szkalnke wrzatku plus miod i sok z cytryny. Pyszne i
        skuteczne.
        Oraz mozna tak
        www.pesto.art.pl/
        Poniewaz nie da sie (albo ja nie umiem) zrobic dokladnego linku
        wsrod przepisow musisz kliknac w herbatke imbirowa (na szczescie sa
        alfabetycznie)

        btw, ona tam wyglada jak roslo z natka pietruszki ;-)
    • Imbir dodaję do dusznia i smażenia mięs (wołowina najczęściej). Jeśli tylko
      smazę, to dodaję do marynaty. Jeśli duszę, to po obsmażeniu imbir dopiero
      wrzucam.
      Zazwyczaj kroję go w zapałki, oczywiście uprzednio obieram ze skórki ;)
      --
      "Z każdych pięciu funtów, dolarów, franków czy marek, jakie wydajesz na wino,
      przynajmniej jeden to cena samego zapachu, tego eterycznego i cudownego
      przeżycia, którego doświadczasz zanim weźmiesz wino do ust."
      • marghot napisała:

        > Zazwyczaj kroję go w zapałki, oczywiście uprzednio obieram ze skórki ;)

        A widzisz! Ważne - nie sądziłem, że się go obiera.
        --
        Samobójcy są czasami bardzo wybredni. Wiem coś o tym.
        • Gość: finka IP: *.acn.waw.pl 06.10.04, 23:21
          idealnie mozna to zrobic poslugujac sie mala lyzeczka do herbaty...a gdyby
          miala zaostrzony lekko czubek ;) ideal!

          i skrobiesz...w kazdy zakamarek dotrzesz!

          do herbaty jak na poczatek zapoznawania sie z imbirem mozna dac plastry
    • Gość: szopen IP: 204.79.89.* 29.09.04, 09:05
      Imbir dodaje do mies, oprocz poprawy smaku ulatwia travienie szczegolnie
      tlustych mias.
      Dodaje sie do ryb, prawie obowiazkowo, jak Chinczycy twierdza powoduje zanik
      przykrego rybiego zapaszku, pozostaje ten dobry.
      Dodawac w ilosci tak gdzies jak orzech wloski na kg.
      Ja nie scieram na tarce, obieram, nastepnie kroje na cieniutkie plasterki w
      poprzek wlokien, nastepnie kilka tych plasterkow klade jeden na drugim i
      jeszcze raz kroje w waskie paski.
    • Gość: RED IP: 193.0.117.* 29.09.04, 09:06
      jabłka / truskawki / rabarbar / śliwki - duszone z imbirem na kruche ciasto

      cienkimi plastereczkami 1cmx1cm szpikowałam kiedyś karkówkę wraz ze śliwkami
      suszonymi (mniam)

      a wogle to Szwajcarzy mają deserową czekoladę z kandyzowanym imbirem (już o
      niej kiedyś pisałam) - no niebo w gębie!

    • Gość: szopen IP: 204.79.89.* 29.09.04, 09:07

      Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

      Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

      lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Okazje.info.pl

Bestsellery

  • Kategorie tematyczne
  • Najnowsze wątki
  • Więcej forów
  • Więcej wątków na ten temat
  • Tagi
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.