Dodaj do ulubionych

Ratunku! Przyjęcie urodzinowe i wymagania gości

12.01.17, 14:26
Poratujcie proszę, bo guglam guglam i ani trochę nie jestem mądrzejsza.

Wyprawiam urodziny dziecka i niestety, wśród zaproszonych są alergicy, wegetarianie i o zgrozo, nawet weganie!

Zaproszonych: 12 dorosłych oraz 6 dwulatków.
Format: zimny bufet, czyli każdy podchodzi do stołu i ładuje na talerz, co chce.

Potrzebne mi są sprawdzone przepisy, bo nie mam czasu testować i próbować - przyjęcie już w sobotę. Będę miała kilka godzin rano na przygotowanie specjałów, jednocześnie zajmując się rozwydrzonym dwulatkiem - czytaj: mniej czasu niż się wydaje ;)

Ciasto - proszę o przepis: obojętnie jakie, nie musi to być tort ani nie musi być okrągłe, ale:
- nie drożdżowe, bo z drożdżami pieczenie mi nie wychodzi
- obowiązkowo nie może zawierać nabiału (alergia na białko mleka). Może zawierać masło roślinne.
- idealnie nie zawiera jaj, ale jeśli musi, to trudno, jeden alergik obejdzie się bez ciasta.
- idealnie da się w nie wsadzić 2 świeczki ;)

Przekąski - planuję poniższe, ale potrzebuję więcej sugestii, bo inaczej skończy się na chipsach i chrupkach...

- paluszki chlebowe z hummusem + papryka, ogórek i marchew do chrupania
- pieczone buraki i słodkie ziemniaki podane z rukwią wodną (watercress) i kozim serem; plus osobny wegański talerz bez sera
- sałatka z quinoa + rukola + owoce granatu + jabłko + feta (osobny talerz bez fety) + rodzynki + drobno posiekane przechy

- może coś specjalnego dla dzieci?
Moje dziecko wsuwa wszystko, ale inne mają te nieszczęsne alergie oraz wydziwiają nad talerzami i ledwo coś skubną... Zrobiłabym domową pizzę, ale po pierwsze, piekarnik będzie okupowany przez ciasto oraz pieczone warzywa, po drugie na pizzę wypadałoby położyć ser, a to się kłóci z wymaganiami dietetycznymi ;)

Dzięki za wszystkie sugestie!










--
It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
Edytor zaawansowany
  • 12.01.17, 15:04
    Skoro będą weganie, to chcesz zrobić wszystko tylko wegańskie? Jakaś totalna poprawność polityczna?
    Brakuje czegoś dla normalnie jedzących. Zrób jeszcze coś z ryby i z mięsa. I ewentualnie oznacz symbolami potrawy: co wege, co wega i co niekoszerne ;)
  • 12.01.17, 15:32
    Spoko. To są fajne ludziska i w zgodzie żyją, i wszyscy chętnie wegańskiego spróbują ;)

    Na wege i niewege nie będę niczego dzieliła, bo roboty i tak mam aż nadto przy rozszalałym dwulatku i dwudziestce gości w mieszkaniu. Zresztą to ani obiad, ani kolacja, tylko pomiędzy i bardziej chodzi o towarzyskie zajęcie czymś gęby niż się najedzenie.
    Ale że wszyscy to smakosze, wolę coś ciekawszego na stół wyłożyć niż chipsy.

    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 12.01.17, 15:33
    No i nieno, to co z fetą i kozim serem to nie wegańskie przecie, tylko wegetariańskie ;)

    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 12.01.17, 15:50
    Ciasto - proponuję bananowiec, niestety ma jaja, ale skoro to do przełknięcia to rób, bo proste. I da się upiec w dowolnym formacie oraz wetknąć weń świeczki bez problemu.
    Zrobiłabym jeszcze sałatkę owocową dla wegan z owocami świeżymi oraz suszonymi w dużej misce do nabierania. I rybę w galarecie w małych miseczkach - możesz ciasto i galaretkę przygotować dzień przed.
  • 12.01.17, 16:18
    Sałatka owocowa - bomba! Dzięki ;)

    Bananowiec - tak myślałam właśnie żeby pójść w tego typu ciasto. Dziękuję!


    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 12.01.17, 17:01
    zajrzyj do marty na jadlonomie. tam masz weganskie ciasta, nawet zjadliwe.
    i cala mase innych fajnych propozycji bez nabialu i jajek.
    ja bym w ta ostra zime jednak jakies danie na cieplo na tym bufecie postawila. no chyba, ze u ciebie akurat nie ma zimy :)
    za 10 dni robie duzy catering na impreze pracowa, dokladnie bedzie to wielkie party z cala masa placacych gosci w duzym klubie, ale wszyscy z nas ktorzy beda przy nim pracowali zjedza przedtem wspolny posilek.
    na ok 20 osob (w wiekszosci nieuposledzonych jedzeniowo - 3 wegetarian lacto ovo, jeden miesozerca ze straszna nietolerancja laktozy) robie:
    - wieeelki gar weganskiego eintopfu z kultowej ksiazki veganomicon, bo jest przepyszny
    przepis jest nawet w galerii potraw fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,107245232,107245749.html
    - chleb z serem (plus jeden maly z wersja vege dla bezlaktozowca )
    www.recipetineats.com/cheese-garlic-crack-bread-pull-apart-bread/
    - wyluzowane nogi kurze zamarynowane w cytrynie czosnku i harissie z pieca z jakimis dipami 1 ostry, 1 lagodny
    - ciasto z calymi jablkami nadzianymi marcepanem upieczone na vege margarynie. akurat nie moge znalezc przepisu z ktorego korzystalam, ale z grubsza sa to cale jablka nadziane marcepanem wetkniete w ciasto ucierane (na pewno jest wersja bezjajeczna takiego ciasta).
    proste, efektowne i niedrogie.
    - jeszcze jedno ciasto - albo czekoladowe, albo cos odjechanego typu lawenda- cytryna z polenta food52.com/recipes/28841-lemon-lavender-polenta-cake
    to jedyna rzecz ktorej nie wyprobowalam. za reszte recze, ze swietna
    a na koniec imprezy
    - chleb plaski typu pita kupny z jakims roslinnym smarowidlem z ktorego zrobie kanapki i podam nad ranem.
    -

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 12.01.17, 17:35
    Na wszystkie ciasta z Jadłonomii patrzyłam, niestety mnie nie przekonały. Na wyciągu z ciecierzycy jednak piec nie będę, zbytnia ze mnie tradycjonalistka.

    Szukałam czegoś na Moich Wypiekach, ale tam z kolei mało jest opcji wege i są nieposegregowane w taki sposób, więc nie bardzo było jak szukać.

    Ser bezlaktozowy odpada, bo dwójka ma uczulenie na białko krowie, nie laktozę :/

    Ciacho na margarynie da radę ;)

    Na ciepło nic nie podam, bo po prostu nie mam czasu, żeby w kuchni siedzieć albo się martwić, który dwulatek mi jakieś curry na dywanie rozciapie;) W sumie swoje buraki chyba też muszę odwołać dokładnie z tego powodu...

    Ciepło będzie - po pierwsze, nie ma u nas prawdziwej zimy, po drugie mamy ciepłe mieszkanie, po trzecie wszędzie dywany - jak mi zejdzie 20 ludzia do mieszkania, to raczej nie będę wiedziała, które okna otwierać, żeby nie było za ciepło :)

    Ech, urwanie głowy z taką klientelą.



    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 12.01.17, 18:17
    ciasto pomiorowe z jadlonomii pieklam sama i jest na swiezo nawet ok. co z jajkami przepiorczymi? one podobno sa ok dla alergikow. sa rowniez sery kozie, gwarantowanie bez bialka krowiego ;)
    ten pull appart bread mozesz zrobic w wersji vege z margaryna bezmleczna, ziolami i czosnkiem. u mnie w D sa niezle weganskie substytuty sera, ale imo samo ziolowo-czonkowe maslo bedzie dobre.
    te salatki ktore zamierzasz zrobic chyba nie sa atrakcyjne dla dzieci.
    ja juz bym raczej powsadzala wszystko na patyki. znaczy salatki wytrawne i owocowe. poza tym postawilabym bardziej na "smieciowe" urodzinowe jedzenie. np pizze do samodzielnego skomponowania, cos zawijanego w gotowe ciasto francuskie, kawalki ciasta , marshmallow i owocow na patyczkach. jakies kupne lody (so b. dobre vege) ktore goscie moga sobie samodzielnie zmieszac z wybranymi dodatkami itp itd.
    quinoe, buraki, rukiew wodna i inne cuda wykopalabym z menu. znaczy rozumiem, ze dorosli sa w przewadze, ale w koncu impreza jest na czesc dziecka i jego kolegow :)

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 12.01.17, 18:30
    > ciasto pomiorowe z jadlonomii pieklam sama i jest na swiezo nawet ok.

    Widzisz, "nawet ok" mnie nie satysfakcjonuje ;)

    Na patyki nie powsadzam, bo to jednak dwulatki, oczy sobie tymi patykami powydłubują :D
    A ten pull apart bread - wolę dać pitę albo kupną ciabattę. Nie mam innych rąk do pomocy i jak się zacznę bawić w pieczenie, to cała sobota mi przepadnie.

    Z doświadczenia wiem, że pieczone buraki i słodkie ziemniaki (upieczone w kostkach) dzieciaki uwielbiają! Wszystkie młode się tym zawsze zapychają, bo to słodkie, słone i lekko tłuste zarazem.

    Ta sałatka z quinoa też może przejść, co najwyżej dzieciaki sobie rukolę na bok odłożą - bo zów sałatka ma orzechy, jabłko, granata, rodzynki i lekko słodki dressing...

    I właśnie na super pomysł wpadłam - wrapy zrobię! Każdy sobie położy na wrapa co chce i będzie git :)


    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 31.01.17, 21:23
    Jest też coś takiego jak razowiec na bananach, ciasto baaaadzo łatwe do zrobienia, sprawdź przepis na puszka.pl wegańskie. Ja to kiedyś robiłam z mąki żytniej na żur i też wyszło. i , guacamole plus pomidorowy ostry i nie np.
    Tortillas plus dipy to też bez problemu da się zrobić w wersji wegańskiej dla wszystkich. Kuleczki chałwowe.
  • 12.01.17, 18:13
    Może pasztet warzywny? Można zrobić i 2 dni wcześniej. Piekę do znudzenia soczewicowy A. Kręglickiej, ale jeszcze mi się nie znudził :-). I może jeszcze jakieś smarowidła - babaganoush (też można wcześniej zrobić), guacamole? Może sałatka typu ziemniaczana z pesto albo ryżowa z zielonym groszkiem? Też może poczekać w lodówce.
  • 12.01.17, 18:59
    Dla dzieci ze słodkich przekąsek:
    - kulki Raffaello z kaszy jaglanej ugotowanej na mleku kokosowym - bardzo polecam
    - ciastka muesli z bananem: rozgniecione dojrzałe banany wymieszane z muesli, można dosłodzić, nałożone gałkownicą na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i upieczone - bardzo szybkie, ale dobre tylko przez dobę

    Ciężko o sensowny tort wegański, do tego dostosowany do dziecięcych upodobań.
    - beznabiałowy, ale z jajkami: biszkopt przełożony masą daktylowo-pomarańczową (namoczone daktyle zmiksowane z ugotowaną pomarańczą), nasączony sokiem pomarańczowym
    - kupne blaty bezowe (ale tu też jajka) przełożone ubitą śmietanką kokosową i dżemem
    - tarta w roli tortu: spód kruchy na oleju kokosowym bez jajek, wypełniona śmietanką kokosową/musem mango i świeżymi owocami
    - tarta limonkowa z awokado, tylko nie wiem czy dzieciom będzie smakować... www.thetimes.co.uk/tto/life/food/recipes/article4330133.ece
    - wegańskie banoffee
  • 12.01.17, 19:38
    Zrobiłabym:
    * jakąś sałatkę z pesto (choćby i z bezglutowego makaronu, nei pamietam, czy gościsz jakiegoś bezgluta) - pesto można zrobić dzień wcześniej i zakonserowować oliwą, oczywiście bez sera. Makaron w pesto plus cząstki pomidorków koktajlowych. Dzieciom pesto, jak zauważyłam, zazwyczaj bardzo wchodzi.

    *albo pan-azjatycki makaron - nudle z orzeszkami ziemnymi i sezamem (plus odrobina octu), do tego paski marchewki i czegoś zielonego - papryki albo ogórka. Tylko oczywiście alergik może mieć z tym problem.

    *jakieś wegańskie kofty/falafele/mini-burgery czy coś w tym stylu, do podania z czymkolwiek. Małym nakładem pracy da się zrobić parę rodzajów plus parę rodzajów sosów (np chutneyów). Możesz je przygotować dzień wcześniej; dobre na ciepło (podgrzewasz kotleciki w piecu) albo na zimno, czyli zero roboty w dniu zero :)
    Podane z wbitymi mini-widelczykami np, zamiast patyków.

    *pieczone słodkie ziemniaki też uważam za świetny pomysł. Z tym, ze nie w kostkę, ale w kształcie grubszych frytek - małe łapki sobie z tym lepiej poradzą, noi dla dzieci frytka to brzmi dumnie :). Z posypką wegańską (choćby ziołową) i nie-wegańską (np serową). Wiem, że nie chcesz dzielić, ale słodkie ziemniaki z parmezanem są fajne, a to akurat łatwo podzielić - dwie miski i po robocie. Imo można zamienić bataty na pieczone frytki z marchewki - smak jest bardzo podobny. Upiekłabym jeszcze ze dwa kalafiory, tez z czymkolwiek albo do podania z dipem. Bo pieczony jest pyszny.

    *buraczano-ciecierzycowy humus - kolor zjadliwie różowy, smak wyborny. Jak to jeszcze posypiesz czarnuszką, to w ogóle szał.

    *sałatka z pomelo, bo akurat jest szczyt sezony na pomelo, więc czemu nie. Pomelo, jak to cytrus, pasuje do niemal wszystkiego, inspiracji w necie mnóstwo - ja zazwyczaj robię przegląd lodówki po prostu.
    * wegańskich ciast w angielskojęzycznym necie jak naplute, do wyboru do koloru, nie ma co kombinować. Także w wersji raw, czyli mniej roboty (jakieś np miksy masła orzechowego, czekolady bez mleka, bakalii, bananów czy czego tam.


    --
    a moja mama zawsze mi powtarzala: 'maksiu, badz grzecznym kotkiem, bo odrodzisz sie czlowiekiem'
  • 12.01.17, 22:50
    Ja bym się za bardzo nie przejmowała dwulatkami, kręci je zabawa, nie żarcie, i jeśli tylko coś skubną, nie umrą.
    Imho powinnaś skorzystać w podpowiedzi powyżej i zrobić coś bardziej konkretnego dla dorosłych. Ja po takim przyjęciu podjechałabym - głodna - na najbliższą stację benzynową. Więcej węglowodanów! I naprawdę, coś z mięsa dla tych, którzy je jedzą, bez terroru wege.

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 13.01.17, 00:29
    ja bym drugi raz nie skorzystał z zaproszenia na takie przyjęcie ;)
  • 13.01.17, 01:50
    o matko i to urodziny 2latka ? Wez sie w garsc i zrob kawe i rozne ziolka i soki dla doroslych .
    Swieczki w kawalek parmezana ,pozniej pokroisz.. Dla maluchow pizza z sosem pomidorowym i frytki...
  • 13.01.17, 10:36
    > Wez sie w garsc i zrob kawe i rozne ziolka i soki dla doroslych .

    Haha. To jest raczej przyjęcie dla nas, rodziców, że przetrwaliśmy te dwa lata życia malucha. Dzieci są tutaj elementem, który ma się zająć sobą i dać nam, rodzicom, poplotkować :)
    Kawa, owszem, plus kilka butelek wina i zimne piwo :)

    > Swieczki w kawalek parmezana ,pozniej pokroisz..

    No widzisz, a ja wolę ciacho ;)

    > Dla maluchow pizza z sosem pomidorowym i frytki...

    Eee. Przecież pisałam, że mam smakoszy na liście :P




    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 13.01.17, 11:10
    Dzięki wszystkim za świetne sugestie!

    Plan wygląda więc tak:

    Ciacho dyniowe z rodzynkami (zasugerowałam się tym bananowcem i wymyśliłam coś podobnego, gzie nie trzeba masła)

    Przekąski

    - wrapy kukurydziane i cała masa różnych dodatków do wyboru do koloru:
    wcześniej zamarynowany kurczak, kolorowe warzywa, coś fasolowego, zielone liście, i sosy: jogurtowy + guacamole + jeszcze jakiś

    - sałatka owocowa z pomelo (super pomysł z pomelo!)

    - frytki ze słodkich ziemniaków (dzięki za pomysł, lepsze to niż pieczone buraki!)

    - paluszki chlebowe z hummusem

    - jakaś miska z gotowymi przekąsakami (jeszcze nie wiem, czy pójdę w słone krakersy czy suszone owoce)

    - rozważam jeszcze sałatkę z makaronem albo tuńczykiem, coś, co można wcześniej przygotować.


    Wystarczy tego, bo impreza to drzwi otwarte tylko między 15-18:00, a jak znam dzieciaki, większość przyjdzie po 16:00, bo młode lubią w dzień długo spać ;)












    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 13.01.17, 11:18
    * - rozważam jeszcze sałatkę z makaronem albo tuńczykiem, coś, co można wcześniej przygotować.

    Zmieniłam zdanie - zrobię gar wegańskiego chilli z dynią, do podania z pitą i dipami:
    cookieandkate.com/2012/butternut-squash-chipotle-chili-with-avocado/

    Będzie coś na gorąco ;)

    --
    It's important for me to create trends and not to follow them. I know that sounds arrogant, but I'm afraid of competition so it's vital I know what my competitors are doing so that I can do something else. (Alain Ducasse)
  • 13.01.17, 19:10
    Fajnie. Teraz mogłabym wpaść. :)

    --
    Wydawnictwa i ich obyczaje
  • 01.02.17, 11:17
    ja do dziś mam kilka konfliktów na ostrzu noża bo dzieci vege sięgnęły po galretkę i pałki z zagrodowego kurczaka w ananasie... to oczywiście moja wina że wystawiłam truciznę i ich dzieci poznały smak i zaczęły podjadać śmieciowe jedzenie....
  • 01.02.17, 11:22
    sfornarina napisał(a):

    > Poratujcie proszę, bo guglam guglam i ani trochę nie jestem mądrzejsza.

    podobnie, gdzie problem?

    --
    "leben und leben lassen"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.