Dodaj do ulubionych

Tofu jedwabiste (silken tofu)

21.01.17, 15:36
Witam.
Można w Polsce dorwać tofu jedwabiste (chyba tak to się tłumaczy, silken tofu po angielsku)?
Jeśli nie to czy jest jakiś zamiennik? Ma to być użyte do koktajlu owocowego, smoothie.
Edytor zaawansowany
  • 21.01.17, 15:54
    Jeśli chcesz sobie zepsuć smoothie, to dorwij. Tofu smakuje dokładnie niczym, rozwodni tylko smak owoców, zupełnie niepotrzebnie.

    Jak szukasz, gdzie co kupić, to szukaj w sieci. Albo określ okolice, w których mieszkasz, inaczej to nie ma sensu.

    --
    Żona pierze, gotuje, sprząta, robi zakupy i opiekuje się dziećmi, mąż wbija gwoździe, pilnuje domostwa przed niedźwiedziami i zombie oraz zdobywa żywność na polowaniu.
  • 21.01.17, 18:39
    Szczerze to nie wiem jak to smakuje. To ma porównywalny smak do zwykłych twarożków?
  • 21.01.17, 19:26
    Smakuje jak dokładnie nic, koło nabialu nawet nie stało. Silken tofu ma do tego bardzo delikatną konsystencję. Zwykły dojrzały banan będzie lepszy - konsystencję nada podobną, ale nie odbierze smaku.

    --
    cute but psycho. things even out
  • 21.01.17, 20:27
    lich555 napisał(a):

    > Szczerze to nie wiem jak to smakuje. To ma porównywalny smak do zwykłych twaroż
    > ków?

    Nie. Twarożek smakuje jak twarożek. Tofu jak... lignina?
  • 21.01.17, 22:42
    Tylko, że to jest warzywne smoothie i niezbyt banan tam pasuje. Macie może jakieś inne pomysły? Taki serek mascarpone byłby zły?
  • 21.01.17, 23:21
    co chcesz zyskac dodajac tofu?
    dodatek bialkowy, poprawic smak zagescic teksture?
    dodac kalorii?


    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 22.01.17, 11:54
    lich555 napisał(a):

    > Tylko, że to jest warzywne smoothie i niezbyt banan tam pasuje. Macie może jaki
    > eś inne pomysły? Taki serek mascarpone byłby zły?

    Owocowy koktail to warzywne smoothie?
  • 22.01.17, 14:48
    Silken tofu ma lekki smak. Nie jadłaś nigdy ligniny, lingnina ma mocny smak. W dodatku ciężko się ją gryzie.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 23.01.17, 12:07
    Kto o zdrowych zmysłach i w wieku powyżej 3 lat miałby jeść drewno?
  • 23.01.17, 19:32
    nie wiem. Ale skoro ktoś nie wie (nie pamięTa) jak smakuje lignina, to NIECH TEGO NIE PISZE.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 23.01.17, 21:04
    Tylko lignina jako taka nie ma smaku.
  • 23.01.17, 21:21
    Ale ma inną konsystencję. Surowe mięso też nie ma smaku, o ile dobrze pamiętam. Jakaś kurczęca gicz na surowo nie jest symfonią smaku.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 24.01.17, 16:44
    znana.jako.ggigus napisała:

    > Ale ma inną konsystencję. Surowe mięso też nie ma smaku, o ile dobrze pamiętam.
    > Jakaś kurczęca gicz na surowo nie jest symfonią smaku.

    Źle pamiętasz, surowe mięso ma bardzo wyraźny smak i sporo osób je uwielbia choćby w postaci tatara. A taka wędzona kurza noga jest pyszna.

  • 24.01.17, 18:06
    Akurat wędzone produkty swój aromat zawdzięczają m.in. gwajakolowi, który jest fenolem powstającym w wyniku pirolizy... ligniny. ;)
  • 24.01.17, 18:11
    krysia20000 napisał(a):

    > Akurat wędzone produkty swój aromat zawdzięczają m.in. gwajakolowi, który jest
    > fenolem powstającym w wyniku pirolizy... ligniny. ;)

    O matko, czyli jednak lignina górą! Tak podejrzewałam. Na szczęście nie mam pojęcia co to jest piroliza, umiem jedynie robić piruety.
  • 24.01.17, 19:36
    Nic nie bój, choć z ligniny pozyskuje się także wanilinę, to sama lignina smaku ani zapachu nie posiada. Żadne też zwierzę nie umie jej strawić i tylko kilka wyspecjalizowanych mikroorganizmów odpowiedzialnych jest za jej degradację. Tak więc gadanie o jej mocnym smaku i trudności w gryzieniu, to trochę jak Ron Obvious porywający się na pożarcie Katedry w Chichester....... :)
  • 25.01.17, 09:04
    > Nic nie bój, choć z ligniny pozyskuje się także wanilinę,
    > to sama lignina smaku ani zapachu nie posiada.

    Mówisz o ligninie w znaczeniu nr 1, które poza chemikami i biologami mało kto zna nawet ze słyszenia, o bezpośrednim kontakcie z wyizolowaną substancją jako taką nie wspominając - czyli składnik drewna o dość rozbudowanej strukturze:
    pl.wikipedia.org/wiki/Lignina
    A w poście o żuciu ligniny chodzi bez wątpienia o rzecz bardziej znaną - watę celulozową, czyli materiał higieniczny potocznie zwany właśnie ligniną:
    static5.i-apteka.pl/pol_pl_LIGNINA-Wata-celulozowa-150g-51561_1.jpg
    --
    Robótkowe ADHD
  • 25.01.17, 12:35
    Tak, mówię o ligninie w znaczeniu lignina. Celuloza też nie posiada smaku ani zapachu.
  • 24.01.17, 19:49
    Tatar jest PRZYPRAWIONY. To Ty nie wiesz, co jesz. A wędzona noga kurczaka to NIE JEST surowe mięso.
    Nigdy nie jadłam surowego, nieprzyprawionego mięsa, ale znam wielu, co jedli i mąwią, że niedobre. Ale bez przypraw, cebuli. Bo inaczej nie wiesz, o czym piszesz:)

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 24.01.17, 19:51
    Wyjażśniam że słowo gicz użyłam ironicznie. Bo gicz to właściwie:
    «część goleni cielęcej; też potrawa z tej części»
    Ani słowa o wędzeniu

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 25.01.17, 09:23
    znana.jako.ggigus napisała:

    > Tatar jest PRZYPRAWIONY.

    Nie kochanie. Tatara podaje się wraz z przyprawami i każdy go doprawia według własnego smaku :) Jeśli się tak lubi możne zjeść samo mięso. Albo np. wyłącznie z surowym żółtkiem, które smaku mu też nie doda ino o jedwabistą konsystencję zadba.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 25.01.17, 10:45
    mam wątpliwości, czy w naszym kręgu kulturowym spotka się kogoś, kto zje kawałek polędwicy jeszcze przed zmieleniem czy posiekaniem.
    P.S. Tatara podaje się z dodatkami a przyprawy stoją zazwyczaj w knajpie na stoliku.
  • 25.01.17, 13:59
    Tatat to mielone, surowe mieso z zotlkiem, przyprawami i cebula np.

    wikipedia
    Befsztyk tatarski lub tatar – potrawa (zazwyczaj jako przystawka) przyrządzana ze skrobanego, mielonego lub drobno siekanego mięsa[1][2] wołowego, żółtek jaj, cebuli, oleju i przypraw (soli, pieprzu oraz opcjonalnie Maggi[3]). Nieobowiązkowymi dodatkami są grzyby marynowane, ogórki (kiszone lub konserwowe) lub sardynki w oleju. Mięso przeznaczone na befsztyk tatarski powinno być chude – najlepiej nadaje się do tego polędwica[4] – a także miękkie i świeże. Tatara spożywa się na surowo, bez obróbki termicznej[5

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 02.02.17, 21:55
    Podoba mi się pomysł, by weganka omawiała ze znawstwem smak/brak smaku surowego mięsa;D
  • 02.02.17, 22:16
    Skoro mięsożercy chętnie i obszernie wpxowiadają się na temat weganizmu, kosztów, smaku tofu, to czemu weganie nie mogą na temat mięsa?

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 25.01.17, 09:26
    znana.jako.ggigus napisała:

    > Nigdy nie jadłam surowego, nieprzyprawionego mięsa, ale znam wielu, co jedli i
    > mąwią, że niedobre.

    A ja jadłam i lubię, choćby surowy boczek. Pyszny jest co tu dużo mówić. Za to nie lubię tofu, dla mnie jest paskudne i kompletnie bez smaku.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 25.01.17, 10:40
    popijam świeża krwią, na sucho nie przejdzie.
  • 25.01.17, 11:22
    Gość portalu: x napisał(a):

    > popijam świeża krwią, na sucho nie przejdzie.

    Ja krew zjadam w postaci kaszanki.
  • 25.01.17, 12:37
    Tylko surowy boczek nie bardzo jest surowy, bo poddaje się go procesowi peklowania.
  • 25.01.17, 13:08
    krysia20000 napisał(a):

    > Tylko surowy boczek nie bardzo jest surowy, bo poddaje się go procesowi peklowa
    > nia.

    Zgoda, ale czy peklowane mięso nie jest nadal surowe? Wg mnie jest. Podobnie wędzone, choć tu można by dodatkowo rozważać czy było wędzone na zimno czy na ciepło.
  • 25.01.17, 13:28
    Nie, nie jest, choć komerycjnie peklowane mięsa określa się w Pl mianem 'surowych'. Na mojej wsi wyraźnie rozróznia się 'raw' od 'cured', albo 'processed'. Obróbka żywności nie zaczyna się i nie kończy wyłącznie na jej termicznym przeobrażeniu.

    Co się zaś tyczy właściwości organoleptycznych, to w procesie peklowania dochodzi do osmotycznego wyciągnięcia wody z mięsa, co poza jego konserwacją prowadzi także do koncentracji smaku, zatem nic dziwnego, że peklowany boczek smakuje. Surowa wieprzowina będzie mniej wyrazistsza, co nie znaczy, że smaku bez soli, pieprzu i przypraw nie ma w ogóle i odróżnić ją można od wołowiny, jagnięciny czy kurczaka wyłącznie po wyglądzie.
  • 25.01.17, 13:35
    krysia20000 napisał(a):

    > Surowa wieprzowina będzie mniej wyrazistsza, co nie znaczy, że smaku bez soli,
    > pieprzu i przypraw nie ma w ogóle i odróżnić ją można od wołowiny, jagnięciny c
    > zy kurczaka wyłącznie po wyglądzie.

    Otóż to, poza tym dodatek soli czy pieprzu nie powoduje, ze przestaje być mięsem surowym.
  • 25.01.17, 13:59
    Nie jest, poprzez wedzenie nadaje sie smak i Aromat. Jak i np. w przypadku wedzonego Tofu:)

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 22.01.17, 14:47
    Nieprawda, tofu nie rozbije smaku.
    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 22.01.17, 14:51
    Było swego czasu w Lidlu. może u Chińczyka dostaniesz.
    Kupowane w Pl silken tofu przeze mnie miało długą datę przydatności do spożycia, więc bym nie polecała., bo i konsystencja była inna Ja kupuję u Chińczyka w Niemczech silken tofu z przydatnością góra miesiąc.
    UWAGA!!! jeśli stosujesz tofu, to aby zbić smak soi, musisz dodać kwas - sok z limonki, cytryny lub ocet. Najlepiej nieklarowany.

    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.
  • 30.01.17, 10:39
    Może podaj, jakie są pozostałe składniki. W ciemno trudno stwierdzić, co pasuje. Może najsensowniej byłoby zrezygnować z tego tofu lub dobrze zblendować zwykłe.
    Osobiście tofu też nie lubię, chyba że wędzone do wege fasolki po bretońsku.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 30.01.17, 15:50
    Ta, warto by poznać ten tajemniczy przepis, który raz jest smoothie warzywnym, a raz - owocowym. :/

    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 02.02.17, 17:40
    Oj tam, człowiek się pomylić nie może. Współczuję ludziom, którzy mają problemy z takimi błahostkami :P Ale trudno, nie moja sprawa.
    Wchodzi tam 2 szklanki szpinaku, 1 jabłko, 1/2 szklanki omawianego tofu, 1/4 szklanki sojowego mleka, 1/4 szklanki pomarańczy, 1 łyżka kiełków pszenicy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka cytryny, 1 szklanka lodu
  • 02.02.17, 18:37
    czyli chodzi o dodatek bialkowy, skoro dodajesz mleko sojowe to tofu juz smaku nie pogorszy
    zastapienie marscapone nie ma sensu w tym przypadku, bo to wysokotluszczowy serek


    mozesz poszukac w sklepach serwatki w proszku - tez bardzo bogata w bialko

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 02.02.17, 21:31
    Bez sensu, tofu samo w sobie jest wodniste i ma bialko


    --
    ’Cause I told you once / And then I told you twice / And now I told you three times / And at the risk of repeating myself I’m gonna say it again: I wanna be your lover - Jarvis Cocker.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.