Dodaj do ulubionych

mufinki "na pojutrze" z olejem czy maslem?

25.01.17, 18:18
musze jutro kolo poludnia upiec dwie blachy mufinek czekoladowych z wisniami. zjemy je w piatek w nocy.
pieklam je juz ze 2-3 razy, ale ostatnio ze 2 lata temu i za cholere nie pamietam z jakiego przepisu :(
pamietam za to, ze raz po 2 dniach jedne byly takie se, a drugie wrecz "dojrzaly" i zrobily sie jeszcze lepsze.
przepis sobie w sieci bez problemu sama znajde, ale na co mam zwracac uwage? bo widzialam z mala iloscia tluszczu, a za to sporo plynu i tak mysle, ze te pewnie nie beda dobre po 2 dniach.
mam piec na masle i kwasnej smietanie, czy liepiej dac olej i jogurt naturalny?
co radzicie?
--
ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
Edytor zaawansowany
  • 25.01.17, 18:24
    Wypieki na oleju są dłużej świeże - nie przechodzi w stan stały, jogurt/śmietana chyba juz nie stanowią istotnej różnicy. Dodatek konfitury tez powinien pomoc.
  • 25.01.17, 18:48
    Oj stanowią stanowią... Smietana jest z większą zawartością tluszczu,polecam jogurt naturalny...
  • 25.01.17, 18:51
    Ja bym zrobiła na topionym maśle. Ma dokładnie takie same właściwości, jeśli chodzi o przedłużanie świeżości, ale w przeciwieństwie do oleju nadaje głębi. Olej jest płaski :)

    --
    dont hejt de pleja, hejt de gejm
  • 25.01.17, 19:15
    Jeżeli chodzi o mnie to ja je robie często bo moje małe leseczki wciągają je bez mała nosem...dwie szklanki moli,dwa jaka, półtora łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody 3/4 szkl cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego pół szkl roztopionego masła bądź oleju jak nie mam masła 200ml jogurtu naturalnego . Suche składniki mieszam osobno,mokre osobno mieszam wszystko ze sobą nie używając miksera. Piekę 20-25 min oczywiście włączam piecyk wcześniej...Jeżeli mają być czekoladowe to daje 2 łyżki kakao... Wspomnialas ze musisz zrobić dzień wcześniej to polecam z olejem.
  • 25.01.17, 19:16
    Mąki.. Hee
  • 25.01.17, 21:14
    wlasnie dokladnie ten przepis znalazlam :)
    dobrze wiedziec ze mozna mu zaufac. dziekuje.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 25.01.17, 20:51
    Bobralus za olejem, Bene za masłem. Co robić, co robić?

    A ja proponuję salomonowe na pół. W tym linku masz uzasadnienie, nieomal naukowe:

    bakingisascienceblog.blogspot.ie/2013/08/vanilla-cupcakes-great-butter-vs-oil.html
  • 25.01.17, 21:18
    super krysiu, dzieki! dokladnie tak zrobie.
    kupilam paczke wisni mrozonych. jutro je rozmroze i odsacze i dodam do babeczek po pare sztuk.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 25.01.17, 23:11
    i jeszcze nikomu nie zaszkodził ;D
  • 27.01.17, 15:17
    wczoraj, dzis jutro tylko olej daje

    --
    "leben und leben lassen"
  • 29.01.17, 19:39
    Bo lepsze są z olejem...

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.