Dodaj do ulubionych

zupa z soczewicy-robicie?

26.01.17, 14:29
chcialam zeby zdrowo bylo i cos nowego na stole - tymczasem zupa totalnie nie zdobyla naszych serc. Robiona z zielonej soczewicy wyszła prawie czarna (za wyglad minus totalny), smak...(dodalam czosnek wiec cos tam w sumie dalo sie wyczuc), zjedlismy ją z opiekanym pieczywem i tylko dlatego w ogóle poszła. Co moze taką zupe podkręcic? (robiłam na wędzonce, z dodatkiem tradycyjnych warzyw, doprawilam czosnkiem, sól, pieprz i troche majeranku).
Edytor zaawansowany
  • 26.01.17, 15:16
    w niemczech podkrecaja zupe z zielonej (znaczy chyba bardziej wrecz brazowej) soczewicy .... octem.
    albo serwuja z ogorkami z marynaty.
    polecam zupe z czerwonej. szybko, prosto i smacznie. dla mnie najlepszy na swiecie jest ten przepis
    whiteplate.com/2011/03/marokanska-zupa-z-soczewica-i-cynamonem/
    , ale sa pierdyliony innych. na blogu z ktorego pochodzi powyzszy znajdziesz jeszcze 18 innych rownie dobrych

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 26.01.17, 15:25
    vide różne rodzaju kawioru.
    Albo np. chili con carne podkolorowane czekoladą, nie napiszę co przypomina ;D
  • 26.01.17, 15:50
    Ja też wolę w tym przypadku czerwoną/pomarańczową soczewicę, po rozgotowaniu ma w zupach fajną konsystencję. Szybciej też się gotuje, a soczewiczankę zwykle przygotowuję na szybką jednogarnkową obiado-kolację.
    Zwykle robię takie wersje:
    - pomidorowa z ryżem, doprawiona głownie czosnkiem i cząbrem
    - z imbirem lub mieszanką przypraw curry, w formie zupy-krem
    - z ziemniakami na wzór polskiej fasolowej, z boczkiem lub kiełbasą, z majerankiem
    - czarna soczewica z jarmużem, doprawiona wędzoną papryką
  • 26.01.17, 16:04
    Ja też wolę zupę z czerwonej soczewicy. Najbardziej taką: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143130465,143247267.html
    A wczoraj ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy i połówek zielonego grochu: tnij.org/cwci4i3
  • 26.01.17, 18:32
    no czyli w sumie b. podobna do polecanej przeze mnie. wrecz "siostrzana" ;)

    hazo napisała:

    > Ja też wolę zupę z czerwonej soczewicy. Najbardziej taką: fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,143130465,143247267.html
    > A wczoraj ugotowałam zupę z czerwonej soczewicy i połówek zielonego grochu: tnij.org/cwci4i3


    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 26.01.17, 18:36
    My bardzo lubimy zupę z zielonej soczewicy, ale ze względu na bury kolor nazywana jest u nas zupą bagienną. Pyszna jest posypana wytopionymi skwarkami i z czosnkiem i zieloną pietruszką.
    Z czerwonej, pomidorów i smażonego mięsa mielonego robię paciaję, która też jest pyszna.
  • 26.01.17, 19:01
    troompka napisała:
    >Co moze taką zupe podkręcic? (robiłam na wędzonce, z dodatkiem tradycyjnych warzyw,
    >doprawilam czosnkiem, sól, pieprz i troche majeranku).
    >
    >
    Spróbuj kupić jeśli masz możliwość lub zrobić przyprawę Ras_el-Hanout. Ja robię wg przepisu znalezionego w necie tnij.org/kqrmxqv
    Najtrudniej było mi znaleźć suszone pączki róży, ale znalazłam i zrobiłam. Taka przyprawa znakomicie podnosi smak np. zupy z soczewicy, ale nie tylko.
  • 26.01.17, 20:07
    Nie ma czegoś takiego jak przepis na przyprawę Ras el Hanout. To określenie oznacza tyle co 'najlepsze co w ofercie' (dosłownie 'głowa sklepu') i w ten sposób hanuty określają mieszankę różnych przypraw, wg własnego widzimisię.
  • 26.01.17, 19:58
    Bardzo popularna w Lewancie zupa z soczewicy (najczęściej żółtej lub czerwonej, łuskanej) w najprostszej wersji robiona jest na oliwie z oliwek, czosnku, cebuli i wodzie. Dosmaczana jest solą, kminem rzymskim, kurkumą i sokiem z cytryny.
  • 26.01.17, 22:16
    kocham zupy z soczewicy, kazdej
    czerwona sie rozpada, brazowa mniej, zielona nie

    w brazowej owszem jest brunatna, ale moozna, jak sie czlek uprze dodac pomidorow

    czosnek dodaje do czerwonej, jesli robie ja ze slodkim ziemniakie, cynamonem i imbirem

    wiekszosc moich zup jest bezmiesna, ale dodatek wedzonego przesmazonego boczku do soczewicowej jest polecany

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 27.01.17, 00:35
    Luuudzie

    W Hiszpanii, soczewica (lentejas) to prawie codzienne danie oprócz fasoli (alubias) i cieciorki (garbanzos).

    Podsta wowa zasada jest tzw. zasmazka (sofrito). Znaczy to:
    - 1 cebula bardzo drobnie posiekana;
    - 1 zabek czosnku ... posiekany;
    - olej z oliwek;
    - sól i woda.

    Woda aby osiagnac sos z konfitowanej cebuli (nie smazenia). Osiagnac zawiesine/sos. Proste z odrobina uwagi.

    Ten skladnik (niezbedny do wszelkiego typu straczkowych (legumbres)) dodaje sie do namoczonej soczewicy, fasoli czy cieciorki.

    Teraz, róznice:

    1. Do fasoli, nalezy dodac kaszanke ryzowa, papryke zielona, zacier pomidorowy (2-3 lyzki stolowe). Tez, chorizo, zeberka i slonine.
    Takie sobi "swieta" fasolowe Fasola biala

    2. Do soczewicy, dodac lyzeczke slodkiej suszonej papryki (pimiento dulce), jakies 15-20 cm chorizo (w kawalkach 1-centymetrowych), suszone pomidory. Soczewica

    3. Do cieciorki, dodac (niezbedne) tzw. osobuco. Plaster szynki z koscia w srodku. Gotowanie cieciorki z osobuco Osobuco Bedzie dal smak, mieso i gastosc (sos) potrawy. Jest bardzo zalecane, dodanie do gotowanej cieciorki, kostke lub dwie mrozonego pokrojonego juz szpinaku Taki przyklad

    Sa to wspaniale, smakowite potrawy. Kwestia ... kompozycji i ... kuchennej czulosci. :-)
    J53.





  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 27.01.17, 17:43
    to nie jest plaster szynki z kością, lecz plaster giczy cielęcej?
  • 27.01.17, 17:47
    tez mnie to ciekawi :)



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 27.01.17, 11:04
    No i nie w wodzie się konfituje. ;)
  • 27.01.17, 23:08
    Widze, ze wiele ma sie Pani nauczyc.
    J53.
  • 28.01.17, 13:46
    Nie, Janku, ktoś inny musi się podszkolić. Konfitowanie to technika konserwacji (técnica de conservación) żywności polegająca na obróbce cieplnej w tłuszczu lub cukrze (cukrowym syropie) w niezbyt wysokich temperaturach. Celem tej techniki jest usunięcie nadmiaru wody (lub zwiększenie lepkości wilgotnego środowiska) i ograniczenie dostępu powietrza, co ma zapobiec rozwojowi mikroogragzmów psujących żywność. Z udziałem wody jest gotowanie, albo duszenie (braseado, estofado).

    Osso buco (kość z dziurą, hueso con hueco) natomiast to duszenina (guiso) z grubego plastra giczy cielęcej (jarrete de ternera), od biedy wołowej , przekrojonej w poprzek (corte transversal) tak, że w środku zostaje kawałek gnata z wyeksponowanym szpikiem (médula). Tradycyjnie serwuje się po mediolańsku, czyli z szafranowym risotto i gremolatą, czyli posiekaną nacią pietruszki, czosnkiem i startą skórką cytrynową. Szynkę (jamón) natomiast robi się z wieprzowiny (cerdo).
  • 27.01.17, 11:11
    A czy ktos zna bawarska zupę z soczewicy? Taką wiejską, sytą i zimowa? znajduje przepisy na rózne zupki ale wszystkie sa tak jakby modne, odchudzone a pamiętam bawarską jako gęstą i rozgrzewającą. Była to jeszcze zupa a nie eintopf.
  • Gość: jagoda IP: *.dynamic.chello.pl 27.01.17, 14:49
    ja podsmażam na oliwie, i maśle klarowanym cebulę i czosnek, dodaję do tego pokrojoną marchewkę, pietruszkę, korzeń selera, nać selera, pokrojone ziemniaki, trochę to "podsmażam", potem zalewam ciepłą wodą,tak aby przykryła całość, dodaję sól, pieprz, swoją przyprawę warzywną, ziele angielskie, liść laurowy, gotuję chwile, po czym dodaję do tego soczewicę, najczęściej czerwoną, ale może być i zielona, to ma się wszystko rozgotować, na koniec dodaję trochę słodkiej papryki, chili, po czym miksuję, podaję z grzankami, pychota
  • 27.01.17, 15:09
    troompka napisała:

    > Robiona z zielonej soczewicy wyszła prawie czarna (za wygl
    > ad minus totalny), smak...(dodalam czosnek wiec cos tam w sumie dalo sie wyczuc
    > ),

    marchew, cebula podsmażana, boczek wędzony daj, gotuje razem 30 min, jej smak "ocet" pokresla

    --
    "leben und leben lassen"
  • 27.01.17, 16:22
    kuchniapodwulkanem-anthony.blogspot.it/2012/12/pasta-e-lenticchie-czyli-makaron-z.html
    Ja tak robie.

    --
    kuchnia pod wulkanem
    kuchnia pod wulkanem
  • 28.01.17, 00:17
    Ja znalazłam taki przepis na soczewicowa z chorizo :

    sekretyhiszpanii.blogspot.com.es/2013/08/hiszpania-od-kuchni-lentejas.html
  • 28.01.17, 11:59
    fusun1804 napisała:

    > Ja znalazłam taki przepis na soczewicowa z chorizo :

    wszystkie wędzonki poleca

    --
    "leben und leben lassen"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.