Dodaj do ulubionych

domowy kefir

IP: *.dynamic.chello.pl 31.01.17, 06:17
chciałam zrobić domowy kefir, kupiłam świeże mleko i kefir bez mleka w proszku, podgrzałam to mleko aby było lekko ciepłe i dodałam kefiru tak z pół szklanki na litr mleka, później przeczytałam że powinno się te mleko gotować ok 0,5 godz wystudzić i dopiero dodać kefir, moje pytanie czy taki sposobem też wyjdzie mi kefir czy bardziej mleko zsiadłe
Edytor zaawansowany
  • 31.01.17, 11:30
    Ja robię jogurt tak, że pół litra mleka zagotowuję, dolewam do niego pół litra zimnego i dodaję kubek jogurtu. Po czym wsadzam cały ten bałagan w przykrytym garnku pod kocyk na noc. Rano mieszam do dna i wkładam do lodówki. Jogurt robiony tą metodą wychodzi bez zarzutu. Kefiru nie robiłam, ale podejrzewam że Twoje mleko mogło być za zimne aby się bakterie rozmnożyły..
  • 31.01.17, 12:58
    Robilam z kultur kaukaskich:
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,40014320,40014320,0,2.html?v=2
    Inny z kultur kefirowych w proszku:
    forum.gazeta.pl/forum/w,77,124845924,124845924,Domowa_produkcja_kefiru_z_kultur_kefirowych.html
    Czasy sie zmienily i nareszcie moge kupic kefir w sklepie i rozmnozyc go w jogurtownicy.
  • 01.02.17, 08:02
    Kiedys - ponad 20 lat temu - robilismy w domu twarozek dla naszych psow ze zwyklego 2uprocentowego mleka w torbie plastykowej; nastawialo sie je "na kwasno" i po trzech dniach podgrzewalo do zagotowania; po ostudzeniu i odcedzeniu mielismy taki fajny twarozek; czy teraz mozna w sklepach kupic jakies mleko ktore sie normanie skwasi po kilku dniach stania w otwartym sloiku na oknie w kuchni?
  • 01.02.17, 09:56
    qubraq napisał:

    > czy teraz mozna w sklepach kupic jakies mleko ktore sie
    > normanie skwasi po kilku dniach stania w otwartym sloiku na oknie w kuchni?

    niestety nie

    --
    "leben und leben lassen"
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 01.02.17, 13:25
    w Niemczech takie mleko nazywa się Vorzugsmilch.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.