Dodaj do ulubionych

ogon wołowy

27.02.17, 10:05

kupil duszony w warzywach chcial robic, znam od lat mysli cos nowego, jaka zupa robic?


--
"leben und leben lassen"
Edytor zaawansowany
  • 27.02.17, 11:15
    mhr2 napisała:

    > jaka zupa robic?

    Łłłłogonowa
  • 27.02.17, 11:22
    nocnymarek2 napisał:

    > Łłłłogonowa

    moda wraca?


    --
    "leben und leben lassen"
  • 27.02.17, 11:27
    mhr2 napisała:

    > nocnymarek2 napisał:
    >
    > > Łłłłogonowa
    >
    > moda wraca?

    To ty zjeść chcesz, czy się ubrać w ten ogon?
  • 28.02.17, 10:42
    nocnymarek2 napisał:

    > To ty zjeść chcesz, czy się ubrać w ten ogon?

    zupę żółwiową kiedys z ogona wolowego robi, mysla


    --
    "leben und leben lassen"
  • 27.02.17, 11:39
    gulasz wołowy robi

    --
    "leben und leben lassen"
  • 01.03.17, 23:23
    Oxtail ragout.

    Przepis Julii Child z Chicago Tribune 24 Jan 1988,
    robię to pare razy rocznie, pyszności!

    4-6 osób

    4 łyżki stołowe oliwy roślinnej
    1 cup ( szklanka) pokrojonej marchwi
    1/2 cup pokrojonej celebry
    1 cup pokrojonej cebuli
    4-5 funtów (1-2 kg) ogonów
    1/4 łyżeczki fennel ziaren
    1/4 łyżeczki kminku
    1/4 łyżeczki suchego tymianku
    1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, ziarna
    1 ząbek czosnku, zgnieciony
    1 listek bobkowy
    1/4 cup posiekanej pietruszki
    1 cup dobrego czerwonego wina
    1 cup beef stock or broth
    Sól i pieprz do smaku

    1-Rozgrzać piekarnik do 300F (180C).
    W ciężkim żeliwnymi garnku zagrzać 2 łyżki stołowe oleju roślinnego,
    dodać posiekana cebule, marchew, celebra ,przykryć i gotować aż warzywa zmiękną.

    2-w nędzy czasie umyć, wysuszyć i okroić tłuszcz z ogonów.
    W pozostałym oleju w dwuch porcjach podsmażyć ogony.

    3- w moździerzu rozbić ziarna przypraw dodać do warzyw razem z listkiem bobkowymi, czosnkiem i 2 łyżkami posiekanej pietruszki.
    Zamieszać z jarzynami przez 1-2 min, dodać ogony , ułożyć w jednej warstwie zalać vanem i rosołem.
    4-
    Doprowadzić do wrzenia na palniku, następnie włożyć do piekarnika.
    Gotowc2-2 1/2 h aż mięso będzie miętkie.

    Odkryć garnek po 1.1/2 h i dodaj wiecej rosolu(stock) jeżeli będzie mało.
    Jak ragout wyjdzie z piekarnika nie powinno byc wiecej niż 1-1.1/2 cup sosu.

    5-wyjąc ogony i zebrać tłuszcz.
    Puree jarzyny, podgrzać i podawać z ogonami, pure ziemniakami i zielonym groszkiem.
    Dobre vino Zinfandel lub Cotes-du-Rhone polecane!

    Palce lizać, polecam!

    --
    " The World is a book, and those who do not travel read only one page."
  • 02.03.17, 01:07
    jetlag1 napisał:

    > 2-w nędzy czasie umyć, wysuszyć i okroić tłuszcz z ogonów.

    Mam nadzieję, że nędza nie jest warunkiem koniecznym ;-) Dziękuję za przepis, chętnie wypróbuję, bardzo dobrze się zapowiada.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 02.03.17, 10:46
    1 cup ( szklanka) pokrojonej marchwi, miarki wspania, ulatwia gotowanie, próbuje

    --
    "leben und leben lassen"
  • 02.03.17, 13:56
    jetlag1 napisał:
    > 1/2 cup pokrojonej celebry
    >

    Czy to chodzi o seler?
  • 02.03.17, 20:02
    hazo napisała:

    > jetlag1 napisał:
    > > 1/2 cup pokrojonej celebry
    > >
    >
    > Czy to chodzi o seler?

    Tak, zielona łodyga nie korzeń .


    --
    " The World is a book, and those who do not travel read only one page."
  • 02.03.17, 21:27
    jetlag1 napisał:

    > hazo napisała:
    >

    > > Czy to chodzi o seler?
    >
    > Tak, zielona łodyga nie korzeń .


    Ale ma być tzw. seler naciowy, czy nać od selera z bulwą? Młody seler z bulwą tak ma, że ma nać - łodygę i liście. Tylko, że to nie to samo, co seler naciowy... proszę zatem o doprecyzowanie :-)

    ps
    Tym bardziej, że zawsze mam w zamrażalniku łodygi z liśćmi od młodych i nieco późniejszych selerów z bulwą oraz dostępny w każdej chwili seler naciowy :-)
  • 03.03.17, 14:00
    Zielona łodyga , bez liści .

    --
    " The World is a book, and those who do not travel read only one page."
  • 04.03.17, 14:23
    Okropne tłumaczenie. Przepis też mocno latami 80tymi trąci. Okroić tłuszcz a potem dodać tłuszcz (w postaci bulionu, w domyśle gotowca oczywiście). Ten bulion zbędny zupełnie, chyba że ktoś nie potrafi z wołu wyciągnąć smaku wołu - ale co się dziwić, jeśli się naugthy bits wycina. Właściwie to z ogonów wołowych najlepszy wychodzi ciemny wywar wołowy.

    Niższa temperatura, a dłuższy czas.
  • 03.03.17, 17:52
    Zadna zupa Pani mhr2.
    Ogon wolowy (De Toro ... byczy) przygotowuje sie tak:
    www.youtube.com/watch?v=YLgbQEfIt7Y
    Nie inaczej
    J53.
  • 04.03.17, 08:47
    ¡muchas gracias

    --
    "leben und leben lassen"
  • 04.03.17, 14:13
    A właśnie, że zupa!

    www.foodireland.com/recipes/wp-content/uploads/2013/07/Oxtail-soup.jpg
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 04.03.17, 14:43
    Ochsenschwanzsuppe, czysta lub zaciągana
  • 04.03.17, 17:41
    I gdzie sie podzial ... ogon?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.