Dodaj do ulubionych

Schab inaczej niż schabowe

27.02.17, 17:28
W domu się świni raczej nie jadało, bo babcia hodowała drobie wszelakie i nie mam doświadczenia.
Mam zamrożone dwa kawałki schabu takie na 4-5 schabowych każdy. Czasu mam sporo, ale nie chce mi się nad tą świnią stać. Macie może pomysł co zrobić z tymi kawałkami mięcha żeby były dobre i żebym nie musiała stać nad patelnią? Myślałam o pieczystym, ale niepotrzebnie podzieliłam mięcho przed mrożeniem i jest go trochę za mało. Bitki, to chyba raczej z woła...
Kompletnie nie wiem jak to cholerne prosie zrobić. Jakieś pomysły?


--
Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
Edytor zaawansowany
  • 27.02.17, 17:45
    mozesz upiec i plastry, np w jarzynach,
    starte marchewki, seler, cebula, zoilo jakies , sol

    ulozyc na jarzynach, przyprawic, przykryc jarzynami, podlac ok filizanki wody i do pieca ok godziny


    smazyc bez rozbijania i panierowania tez mozna, np z dodatkiem pieczarek, okolo 30 minut

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 27.02.17, 17:49
    Cokolwiek zrobisz ze schabem, będzie schabowe. Jeśli masz na myśli coś co nie będzie kotletem wieprzowym po mediolańsku, czyli obtoczonym w panierce i usmażonym, to są tysiące innych sposobów. Są duszone rolady, są eskalopki z najprzeróżniejszymi sosami, są prostackie zapiekanki z warzywami i ziemniakami. Do wieprzowiny nie jest wymagane doświadczenie zgoła odmienne od tego, którego nabiera się przy pichceniu drobiu.
  • 28.02.17, 11:54
    Mądrala:) Wiem, że są tysiące, ale większości nie znam.
    Rolada brzmi dobrze. Do zapiekanek zwykle używam raczej mielonego albo resztek typu kiełbasa.
    Podejrzewam, że wieprz w postaci mojego ulubionego kurczaka (z makaronem i sosem rozmarynowo-śmietanowym) raczej będzie surowawy.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 13:04
    'Podejrzewam, że wieprz w postaci mojego ulubionego kurczaka (z makaronem i sosem rozmarynowo-śmietanowym) raczej będzie surowawy.'

    Kwestia czasu obróbki i masywności mięsa. Wychodzi w praniu.

    Ja ostatnio schab krajam w grube kotlety i grilluję. Bez rozklepywania, bez panierowania. Podaję z ziemniakami i sosem normandzkim: cebula/szalotki, calvados, śmietana, pieczarki.
  • 27.02.17, 18:10
    Można udusić szybko na patelni na rożne sposoby, obsmażyć szybko mięso pokrojone w paseczki, dodać posiekana cebule, zeszklić. Potem dodać wg uznania ósemki jabłek/suszone owoce/ pieczarki lub inne grzyby/ nawet posiekana kapustę kiszona (wtedy dusimy dłużej). Przyprawiamy, lekko podlewamy i dusimy kilkanaście minut. Można na sposób azjatycki z warzywami w paskach, można grube kotlety doprawione rozmarynem szybko obsmażyć i podlać cydrem, chwile poddusić, żeby doszły, sos zaprawić masłem. Można kotlety zapiec w piekarniku (niesławny schab po cygańsku pod majonezem).
  • 28.02.17, 11:56
    " kotlety doprawione rozmarynem szybko obsmażyć i podlać cydrem, chwile poddusić, żeby doszły, sos zaprawić masłem"

    Brzmi genialnie:D Akurat mam domowy cydr. Z jabłkami też świetnie. Dzięki!

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 12:42
    O tak, zdecydowanie jabłka są do tego jak najbardziej, tez podsmażone przed zalaniem cydrem. Ja jeszcze czasem dodawałam na koniec plastry camambert, ale jeśli nie możecie, to taka wersja tez jest super.
  • 27.02.17, 18:13
    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127361628,127361628.html
    --
    Wiara w kompleks braku członka to oczywisty przejaw kompleksu braku macicy.
  • 27.02.17, 22:31
    nie wiem, czy to twoje ktore jest bez kosci bedzie dokladnie tak soczyste jak kotlety z koscia, ale szczerze moge polecic ten przepis jamie olivera www.foodandwine.com/recipes/pork-chops-roasted-parsnips-pears-and-potatoes
    z tym, ze u mnie mniej czosnku jest.
    o, i jeszcze jeden super prosty przepis nigelli jesli masz cydr i musztarde pelnoziarnista
    www.nigella.com/recipes/mustard-pork-chops

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 27.02.17, 22:33
    Polecam ten przepis, naprawdę bardzo dobra kompozycja smaków.

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 28.02.17, 11:58
    Facet jest uczulony na sery pleśniowe:( ale brzmi rzeczywiście super. Kiedyś bardzo podobnie zrobiłam kurę, ale bez sera, a gruszkę skarmelizowałam.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 27.02.17, 22:33
    Proponuje cos Takiego

    Schab w sosie Pedro Ximenez ze sliwkami (California .. bez pestki) i rodzynkami (bez pestek).

    Guarnición: pure ziemniaczane, ryz (Basmati).

    Danie to nie ma "przeciwnika" ... chyba, ze pierogi. ;-)

    J53.


  • 28.02.17, 11:33
    Widze tylko zdjecie - bardzo fajne. Ale nie otwieramy sie link do przepisu.
  • 28.02.17, 12:00
    Dokładnie. Aż ślinka pociekła. Wygląda trochę jak bitki i po prostu do sosu dodane śliwki i rodzynki (sądząc po kolorze sosu). Pytanie co jeszcze - czy jest np cebulka i jakie inne przyprawy?

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 12:05
    Znalazłam coś takiego:

    mała cebula drobno posiekana
    2 ząbki czosnku
    marchewka pokrojona w drobną kostkę
    1 łodyga selera naciowego pokrojona w drobną kostkę
    3 gałązki tymianku
    2 liście laurowe
    2 goździki
    1 mała laska cynamonu
    200 ml wytrawnego czerwonego wina
    woda 1 łyżka przecieru pomidorowego
    1/2 łyżeczki chili
    sól, pieprz

    Trzebaby bez marchewki i selera i zamiast tego śliwki. Podoba mi się to.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 12:14
    na cos takiego to sie duzo bardziej poledwica wieprzowa nadaje. nawet widac to na zalaczonym obrazku.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 28.02.17, 12:17
    Ok. Jestem całkowitym dyletantem prosięcym, ale schab, to nie przypadkiem polędwica?

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 12:22
    widze, ze jestes :)
    nie, schab to schab. poledwica jest mniejsza i duzo delikatniejsza
    tak btw, po obrazku mozna w 2 sekundy przepis znalezc
    javirecetas.hola.com/solomillo-de-cerdo-en-salsa-al-pedro-ximenez/
    solomillo de credo to zreszta wlasnie poledwica wieprzowa. ale to odkrylam po tym, jak ci odpisalam.
    gugiel naprawde rzadzi :)

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 28.02.17, 12:59
    Generalnie przyjmuje się, że schab to cięcie świńskiego grzbietu od karku po biodro, wraz z kośćmi żeber. W polskim rozbiorze tuszy przeważnie schab pozbawia się skóry i słoniny. Na mojej wsi to przejaw barbarzyństwa, bo jakże inaczej uzyskać przepyszny crackling na pieczeni schabowej? Polędwicę natomiast uzyskuje się ze schabu, zdemując z kości i oczyszczając z tłuszczowych przerostów, tkanki łącznej, ścięgien, przyczepów mięśni itd.

    I teraz kwestia tego, czy przez polędwicę wieprzową rozumieć gotowy wyrób wędliniarski (a więc poddany peklowaniu, wędzeniu itd.), czy jako surowe mięso, czyli oczysczony z kości i innych naughty bits najdłuższy mięsień grzbietu, pochodzący ze schabu wieprzowego.

    Można też jeszcze się uprzeć i określenie 'polędwica' stosować jedynie w stosunku do wołowiny.
  • 28.02.17, 12:23
    Ok. Wygooglałam i jestem ciut mądrzejsza;)

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 16:21
    " ... 200 ml wytrawnego czerwonego wina"

    To nie ten sos. Jesli juz, wino nie jest ani wytrawne ani czerwone. MUSI bys Pedro Ximenez ... wino slodkie zrobione na bazie wysuszonych na sloncu winogron "rodzynkowych". Jest koloru brazowego. Taki

    Pochodzi z Andaluzji szczególnie z okolic Malgi. Od nazwy wina, bierze sie nazwa sosu. Cena (dobrego Pedro Ximenez) ... miedzy 10 y 20 euro.

    A wyglada Tak

    Co do ... schab/poledwica. Mozna z jednym i drugim. W Hiszpanii bardziej popularna jest poledwica wieprzowa (bardziej poledwiczki ... cienkie 4-5 cm srednicy i 20-30 cm dlugie).

    J53.
  • 28.02.17, 16:37
    Jesli przepis interesuje, podam dokladne tlumaczenie przepisu z Javi Recetas który to link podala ania_m66.
    J53.
  • 28.02.17, 18:56
    Przepis jak najbardziej interesuje, moze byc po hiszpansku.

    Albo link do Javi recetas.
  • 02.03.17, 09:35
    Nie może dla kogoś, kto nie zna hiszpańskiego:) Dałby radę ktoś go przetłumaczyć? Kupiłam wczoraj bardzo ładne polędwiczki:D

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • Gość: kubuś puchatek IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.03.17, 10:04
    co jest ładnego w kawałkach martwej świni?
    Gdyby to był Prosiaczek, to rozumiem. ;)
  • 02.03.17, 15:23
    Dla mięsożercy kawał porządnego mięska zawsze jest ładny. Nie będę próbowała udawać, że nie kocham padliny:)
    Prosiaczek, to pierdoła był. Tygrysek - to jest to! Albo kawał salami w postaci kłapouchego.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 02.03.17, 11:21
    Zamieszczam tlumaczenie wg. sposobu przygotowania podanego na WEB:
    javirecetas.hola.com/solomillo-de-cerdo-en-salsa-al-pedro-ximenez/
    Poledwiczki wieprzowe w sosie Pedro Ximenez.

    Tak naprawde, recepta nie jest latwa, jest bardzo latwa!! Jedyne co ma ta recepta, jest to, ze nalezy dusic mieso z sosem przez jakis czas (jakies 30 minut) aby sos zgestnial i mieso bylo kruche.

    Skladniki dla 4 osób :
    - 4 poledwiczki (jedna na osobe). Jesli sa duze, dwie na cztery osoby (polowa na osobe).
    - 1 duza cebula (250-300 gramów)
    - 250 ml rosolu z kurczaka
    - 125 ml wina Pedro Ximenez
    - 5 lyzeczek rodzynek (okolo 80 gramów)
    - 1 lyzka przennej maki
    - olej z oliwek
    - sól, czarny pieprz.

    1. Obrac cebule i pociac w cienkie paski (wzdluznie). Na wolnym ogniu z 8-mioma lyzeczkami oleju z oliwek w dosc duzym garnku lub patelni (tak aby zmiescily sie poledwiczki i sos) zeszklic cebule. Jesli sie lekko przypala, obnizyc ogien i dodac odrobine wody.

    2. Rodzynki i sliwki (sliwki … to moje) uniescic w misce z woda.

    3. Poledwiczki posolic i lekko oprószc czarnym pieprzem. Na duzej patelni, wlac 3 lyzeczki oleju i na silnym ogniu obsmazyc poledwiczki tak aby byly zlotawe ze wszystkich stron. Po tym procesie, odstawic poledwiczki na osobnym talerzu i patelnie pozostawic na ogniu.

    4. Z ostroznoscia wlac na patelnie wino Pedro Ximenez (moze pryskac). Uzywajac drewniana lyzke, zamieszac wino na patelni zbierajac z dna to co pozostalo po smazeniu poledwiczek. Odstawic. Uzyjemy to pózniej.

    5. W tym czasie, cebula juz powinna byc dobrze zeszklona. Dodac do cebuli lyzeczke przennej maki. Zamieszac (ostroznie aby maka nie przykleila sie do dna) i smazyc chwile aby maka nabrala koloru i nie byla surowa. Nastepnie, wlac de cebuli porcje wina Pedro Ximenez (125 ml).

    6. Smazyc mieszac przez minute, dodac poledwiczki i goracy rosól. Jesli nie dysponuje sie rosolem, dodac kostke rosolowa z 0.25l wody majac na uwadze, ze te kostki juz posiadaja sól.

    7. Odcedzic rodzynki i dodac do sosu. Smazyc na dosc silnym ogniu az konsystencia sosu bedzie odpowiednia (wg. gustu). Powinna byc kremowa.

    8. Spróbowac sos i jesli bedzie potrzebne, dodac szczypte soli i pieprzu. I to jest wszystko. Juz masz gotowe ... poledwiczki w sosie Pedro Ximenez.

    Jest to jedna z wielu recept które mozna jesc z chlebem moczac tenze w sosie.

    J53.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.03.17, 13:46
    użyć Czar Pegeeru albo innego bełta.
    Nie pryska a też słodki.
    Swoją drogą, to danie musi mieć dziwny smak: rodzynki, śliwki, cebula i słodkie wino, to musi być strasznie słodko-mdłe. No i sos zaciągnięty pszenną mąką. Beż nuty ostrości.
    No, ale ja się na niczym nie znam, ino trolować potrafię :D

    P.S. pszenica, pszczola, ksztalt, kszyk...
  • 02.03.17, 15:21
    Mam 4 wielkie polędwiczki, bo zawsze muszę przesadzić z zakupem więc zrobię pół wg przepisu. Tylko chyba rzeczywiście sobie mąkę daruję i pół bez rodzynek jeszcze czymś doprawię. Myślałam o cynamonie, kardamonie albo chilli żeby było właśnie bardziej słodko-korzenne albo słodko-ostre. Ewentualnie czosnek, ale czosnkiem łatwo wszystko zepsuć. Tego typu wino można zastąpić bez problemu porto. Ciekawe jak by smakowało z tokajem...

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 02.03.17, 15:50
    Jest mnóóóóóóstwo sosów bazujących na słodkich/wzmocnionych winach: soternach, maderach, marsalach, malwazjach, portach i szerezach. I jest mnóstwo mariaży mięs ze słodkimi dodatkami. Śliwka i świnia to wręcz oklepany standard, niczym sola z winogronami, kaczka z pomarańczą, bekon z syropem klonowym, gołąb z cukrem i cynamonem, czy mielony z kompocikiem truskawkowym.

    Hiszpańska kuchnia w zasadzie skąpi ostrych przypraw, szczególnie w zestawieniu z hispanojęzycznymi kuchniami Mezoameryki. Ktoś gdzieś kiedyś powiedział, że w swojej szorstkiej prostocie to kuchnia najbardziej zbliżona do europejskich standardów kulinarnych średniowiecza.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 02.03.17, 16:35
    to go walił do wszystkiego, żeby się pokazać. Jaśnie Pany!
    Przypomniał mi się okres transformacji i trochę wcześniej, królowały plastry ananasa na rumsztykach mielonych i kawałki pomarańczy w formie garni do każdego dania :D
    Karkówka w maladze też jest niezła na zakąskę, albo schab nadziewany śliwkami w galarecie.
  • 02.03.17, 18:33
    Okres transformacji? Toż dwa lata temu na zlocie klasowym serwowali milanezy na jeźdźca, z ananasem z puszki pod serową pierzynką, zamiast posadzonego jaja. Cóż, najwyrażniej w niektórych zakolach ojczyzny czas zatrzymał się w okresie dialupowego internetu. Nawet jedna kelnerka spytała się mnie o numerek na GG. :DDDD
  • 02.03.17, 18:43
    L.O.L



    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 02.03.17, 22:51
    "P.S. pszenica, pszczola, ksztalt, kszyk..."

    Aj ... "przenica" to "pszenica" po 32 latach poza Polska. Przepraszam.
    Z drugiej strony:"kszyk" to nie jest "krzyk"? Chyba, ze to taki ptak.

    Moim zdaniem, dodanie lyzeczki maki z "przenicy", zwieksza gestosc, charakter i wyrazistosc sosu.
    Tego co pozornie ... brakowalo. :-)

    J53.

  • 02.03.17, 15:18
    Dziękuję Ci dobry człowieku:)

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 28.02.17, 16:53
    Masz na myśli sherry PX?
  • 28.02.17, 09:52
    roulade wieprzowa, sos grzybowy wspanial

    --
    "leben und leben lassen"

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.