IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.03.17, 00:36
Kupiłem czerwoną soczewicę, tak z ciekawości jak to smakuje. Dodałem trochę do zupy pomidorowej, ale nie pasuje za bardzo.

Co z tym zrobić, z czym się to je?
Edytor zaawansowany
  • 13.03.17, 00:39
    Wyszukaj w necie grecką zupę fakes - bardzo smaczna, gęsta, sycąca, szczerze polecam, robię regularnie (także z zielonej soczewicy).
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 17.03.17, 20:52
    Gotuję tę zupę od jakiegoś czasu, jest pyszna. Nie wiedziałam, że się tak nazywa i jest z Grecji ;-)
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 13.03.17, 01:13
    de.wikipedia.org/wiki/Linseneintopf
  • 13.03.17, 17:56
    Hiszpańska zupa z soczewicą, bardzo smaczna.
  • 13.03.17, 18:07
    czerwona soczewica doskonale nadaje sie na zupy, zwlaszcza wg kuchnii tajskiej, indyjskiej
    ale i tradycyjna europejska jest smaczna

    pomidory powinny byc dodatkiem, nie dominantem

    w wiekszosci przepisow, gdzie stosujesz namoczony groch, zwlaszcza luskany, co to sie rozpada w czasie gotowania , mozesz dac czerwona soczewice

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • Gość: Krysia 20000 IP: *.b-ras2.cld.dublin.eircom.net 13.03.17, 18:26
    Lewantyńska zupa soczewicowa:

    - 1 łyżka oleju lub oliwy
    - cebula, drobno posiekana
    - 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
    - szklanka soczewicy czerwonej
    - 1,5l wywaru z kury, lub warzyw a od biedy wody
    - kmin rzymski, sól, pieprz, do smaku
    - cytryna

    Soczewicę namoczyć. Cebulę zeszklić na oliwie, dodać czosnek. Zalać wywarem/wodą, dosypać soczewicy. Gotować ok. 30 minut, aż się soczewica zacznie rozpadać. Zupę zblendować, lub przetrzeć przez sito na gładko. Dosmaczyć. Podawać z plasterkami cytryny i świeżymi chlebkami plaskatymi.
  • 13.03.17, 20:02
    Możesz zrobić pasztet soczewicowy w jednej z trzystu jego odmian (mój ulubiony jest z curry, cebulką i rodzynkami, podawany z sosem z pomidorów i mleka kokosowego, ale jest mnóstwo możliwości).
    Albo w ogóle curry soczewicowe.
    Dodać do sałatki, żeby była bardziej treściwa i sycąca (soczewica lubi się z mnóstwem produktów: papryką, pomidorami, grillowanymi cukiniami/bakłazanami/pieczarkami, natką, czosnkiem, sałatą rzymską, ostrymi serami - w tym z fetą - grzybami leśnymi, rozmarynem, jajkiem, pieczonymi burakami, cebulką, groszkiem zielonym, dymką i szczypiorkiem itd itd itd - lista jest bardzo długa - plus oczywiście różnego rodzaju mięsa - od piersi z kurczaka po intensywnie wędzone wędliny, także ryby). Sos najlepiej vinegret, imo.
    Zrobić coś w rodzaju soczewicy po bretońsku (klasyk: wywar warzywny do gotowania soczewicy, kiełbasa, pomidory, trochę karmelu, majeranek, czosnek, tymianek/rozmaryn)
    Zrobić coś w rodzaju obiadowej szakszuki - czyli paciaja z soczewicy, pomidorów, cebuli i papryki, przyprawiona 'na wschodnio' (kolendra, kumin, chili, cynamon, ciemna gorczyca itp)
    Kotleciki/placki z soczewicy i jajek w dowolnym smaku - z pieca - podane z dowolnym sosem.

    Soczewica jest uniwersalna, popularna w kuchniach różnych krajów, limitem są jedynie granice twojej kulinarnej wyobraźni.


    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 13.03.17, 22:47
    smrodu intensywnie wędzonych wędlin tudzież ryb
  • 14.03.17, 14:17
    nieee,no wędzone rybki są dobre:)

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 13.03.17, 22:04
    Ugotowana i wymieszana z podsmażoną cebulką - nadzienie do naleśników.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • Gość: Marek IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.03.17, 00:41
    Dzięki wszystkim :)

    To już mniej-więcej wiem co dalej :)
  • 14.03.17, 14:15
    Ugotuj 3/4 szklanki soczewicy,zmiksuj z duzym dojrzałym avokado,ciutek czosnku,oliwa,sok z cytryny do smaku,sól............smacznego

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 17.03.17, 17:37
    podsmaz kielbase chorizo, dynie lub dynie pizmowa (pokrojona w kostki) dodaj ziola, a na koniec wsyp troche soczewicy, zostaw na malym ogniu, od czasu do czasu mieszajac i podlewajac (woda z kostka rosolowa). Na koniec posyp okruszkami fety i swiezymi ziolami. Smacznego!
  • 18.03.17, 10:05
    zupa dal czyli rozgotowana czerwona soczewica, dowolne przyprawy i dowolne ulubione dodatki, można też wg ścisłych przepisów których jest coś 150 jak zwykle tyle ile powiatów w indiach, dobra, nenachalna; zdrowia
  • 18.03.17, 14:14
    Proponuje zupe krem z czerwonej soczewicy i slodkich ziemniakow.

    * 2 cebule (poszatkuj i zeszklij)
    * 2 marchewki
    * 2 duze bataty
    * 2 garscie soczewicy,

    Wszystko razem zagotuj w bulionie, (bulionu tylko tyle by przykryc warzywa), dopraw wg uznania, (bardzo dobrze smakuje z galka muszkatolowa swiezo starta), mozna dodac smietanki.
    Zblenduj. Smacznego :)

    --
    Im bardziej Kubus zagladal do srodka tym bardziej Prosiaczka tam nie bylo...
  • 23.04.17, 16:04
    kosmotynka napisał(a):

    > A ile czasu gotujecie połówki soczewicy czerwonej? Mi się ona często rozgotowuj
    > e.

    Ona się zawsze rozgotowuje dlatego przeważnie używa jej się do zagęszczania zup, sosów i do pasztetu wegetariańskiego. Taka jej uroda, jeżeli chcesz mieć soczewicę w całości musisz wziąć inną, zieloną albo brązową.
  • 23.04.17, 20:17
    Czarna się też nie rozgotowuje.

    --
    - Kiedy zorientowałaś się, Pani, że jesteś Boginią?
    - Cóż, pewnego dnia modliłam się i nagle zrozumiałam, że mówię do siebie.
  • 23.04.17, 23:45
    Ona się zawsze rozgotowuje ...

    Jedna wielka bzdura. Kuchnia to nie minutnik tylko "wyczucie"..
    J53.

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.