Dodaj do ulubionych

Wege-Wielkanoc

19.03.17, 16:06
Chcę się odwdzięczyć znajomej wegetariańskiej rodzinie, której wiele zawdzięczam i obdarować ich różnymi pysznościami na Wielkanoc. Są mało ortodoksyjni, jeśli chodzi o tradycję - ważne, żeby było zdrowo, bezmięsnie, w miarę chudo i bez ą-ę czy bakłażanów w kwietniu.

Mam własne pomysły i umiem używać przeglądarki, ale może foro doinspiruje, dzięki z góry za wszystkie merytoryczne odgłosy :)

--
Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
Edytor zaawansowany
  • 19.03.17, 16:42
    Pasztety bezmięsne np. z dwóch kolorów soczewicy tworzących wzorek po przekrojeniu. Do tego sos tatarski zrobiony od podstaw.

    Terrina warzywna - o tej porze roku jeszcze można spotkać dynię, a do tego jakies zielone warzywo z mrożonki.

    Drożdżowa babka parzona z szafranem upieczona w foremce nordic ware.

    Małe mazurki w formie do tartaletek, owsiano-orzechowe na białkach, z masą daktylową, zdobione gorzką czekoladą i prawdziwym marcepanem.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.03.17, 18:58
    i jeszcze własną rodzinę. Trzeba to zgrać.
  • 21.03.17, 08:45
    Jeszcze przyszedł mi do głowy upieczony koszyk z ciasta drożdżowego. Wypełnić go można przykładowo małym zgrabnym chlebkiem do święconki, bułeczkami w kształcie ptaszków czy innych baranków, mini-babkami. Jednakże lepiej nie ozdabiać tego bukszpanem, bo jest nieco trujący.

    Czekoladki/trufelki w kształcie pisanek.
    Ciasteczka o wzorach wiosenno-kwiatowych, zabarwione na zielono herbatą matcha.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 19.03.17, 18:56
    99,9 % ma stres przedświąteczny we własnej rodzinie, a tu ktoś chce przygotować jeszcze różne pyszności dla znajomych wegetarian.
    Taka gospodyni jest na wagę złota albo jest sama, ale nie samotna.
  • 19.03.17, 19:48
    przerabialam juz likla razy lakto-ovo wielkanocne

    pasztet z soczewicy, czasami z grzybami, czasami z korzeniowymi
    "chlebek" / loaf z kasztanow w brokulami

    salatka jarzynow zawsze :P

    sosy jogurtowo majonezowe - zielone, chrzanowy
    jajka faszerowane

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 19.03.17, 20:01
    Zależy z jakim wyprzedzeniem chcesz obdarować. Mnie przyszły do głowy jajka faszerowane z awokado, ale musza byc robione na świeżo raczej. Poza tym zielona fritata lub tarta czy fougasse (ze szpinakiem etc), galaretki z jajkiem i kolorowymi warzywami. Roladki naleśnikowe nadziewane ziołowym twarożkiem (albo w tej formie rolady lososiowo-szpinakowej, ale bez ryby). Poza tym wszystko co poprzednicy 🙂
  • 19.03.17, 23:44
    Żurek na wywarze grzybowym i jarzynowym. A ugotowane grzyby pokroić, udusić z drobno posiekaną cebulką, posolić, popieprzyć, każdemu dać trochę na talerz i zalać żurkiem.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.03.17, 11:14
    to wszystko donieść w ten sposób

    pl.wikipedia.org/wiki/Dwojaki_(naczynie)#/media/File:Dwojaki_0211.jpg
  • 20.03.17, 15:29
    chetnie bym kupila i uzytkowala :)


    trojniakow mam kilka ,ale towartych

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 21.03.17, 11:28
    bene_gesserit napisała:

    > Chcę się odwdzięczyć znajomej wegetariańskiej rodzinie,

    tort wegański poleca, wszystkie smaki!


    --
    "leben und leben lassen"
  • 23.03.17, 12:30
    widziala, szuka i szuka dalej, byl japoński

    --
    "leben und leben lassen"

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.