Dodaj do ulubionych

tradycja wielkanocna

24.03.17, 10:12
będzie, zdrowe, smaczne, pieczenie, mazurki, serniki, nowe lekkie mysli?

mazurki lekkie robic?

--
"leben und leben lassen"
Edytor zaawansowany
  • 24.03.17, 11:34
    zje maly kawałek tradycji!

    --
    "leben und leben lassen"
  • 24.03.17, 15:54
    Lekkie mazurki to np śliwkowy z suszonych śliwek na opłatkach? No ale trzeba doń sporo cukru, więc wcale taki lekki nie jest :)
  • 25.03.17, 10:34
    dużo cukru w nich, ale cos ciekawego, tłuszcz czy cukier, przelicza, robi

    --
    "leben und leben lassen"
  • 28.03.17, 10:29
    Bez dodatku cukru można zrobić mazurek ze zmielonych daktyli i orzechów. Do smaku dodać np. kawę rozpuszczalną, ekstrakt waniliowy, kakao. Łatwizna, nawet piec nie trzeba. Orzechy można wcześniej namoczyć i podprażyć, co da inny smak.
  • 25.03.17, 22:13
    Zamiast żurku - chrzanówka na maślance, wegetariańska.
    mazurek na białkach, z marcepanem.
    sałatka warzywna z winegretem, nie majonezem. Ew majonez jako dodatek do jogurtu greckiego, dużo koperku, natki, a w sałatce - kwaśnych jabłek
    jajka faszerowane tuńczykiem z kaparami,
    ciasta na musach owocowych (jabłkowy, bananowy) zamiast połowy tłuszczu


    --
    feminists aren’t humorless just because your jokes suck
  • 27.03.17, 09:51
    bene_gesserit napisała:

    > mazurek na białkach, z marcepanem.<


    Bene poproszę o przepis. Białek i marcepanu ci u mnie dostatek :))
  • 27.03.17, 20:41
    Prosie bardzo - świetna sprawa, jeśli chodzi o utylizację białek na Wielkanoc - a góra, ozdobiona skórkami cytrynowymi i pomarańczowymi (ja kandyzuję sama - paski, nie kostkę, pomarańczową, cytrynową i limonkową) wygląda prześlicznie. Moje komentarze w [ ]
    Z przedwojennego Bluszczu:

    Mazurek migdałowy na białkach.
    Ćwierć kilo słodkich i kilkanaście gorzkich migdałów sparzyć [w wersji współczesnej: migdały normalne, potem trzeba dodać parę kropli dobrego olejku migdałowego], oczyścić i podsuszyć lekko, nie rumieniąc ich jednak wcale. Zemleć drobno na maszynce [=zmiksować w malakserze]. Osiem białek ubić na sztywną pianę, zmieszać z czterdziestoma deka cukru-pudru i utartymi migdałami. Ułożyć równą warstwą na przygotowany opłatek [ew wafel, albo po prostu kruchy spód, posmarowany dzemem pomarańczowym], ubrać paskami smażonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej i upiec w bardzo wolnym piecu, aby raczej usechł, niż się upiekł. Powinien być tylko lekko zrumieniony po wierzchu.

    Wszystkie przepisy na oldschoolowe przepisy na wielkanocne słodkości z Bluszczu - tutaj, wliczając w to dzikie przepisy typu 'tort prababek bez pieczenia'.
    --
    cute but psycho. things even out
  • 27.03.17, 22:57
    Ja robię taki mazurek z dużą ilością białek:
    Mazurek orzechowy
    blaszka 28 x 38 cm

    1 duży prostokątny wafel na spód
    10 białek
    250 g cukru pudru
    125 g bardzo drobno zmielonych orzechów laskowych
    125 g bardzo drobno zmielonych orzechów włoskich
    35 g zmielonych na proszek biszkoptów
    ziarenka z 1/2 laski wanilii

    orzechy do przybrania

    Przykrajamy wafel do wielkości blaszki. Nagrzewamy piekarnik do 170ºC. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Teraz dodajemy orzechy, biszkopty i miąższ wanilii i lekko łączymy je z pianą plastikową szpatułką. Nakładamy część masy na wafla i rozsmarowujemy na całym spodzie. Resztę masy wyciskamy ozdobnie przez rękaw cukierniczy. Ozdabiamy orzechami. Pieczemy przez ok. 45 min.

    Moje uwagi:
    1. nie pomylić ilości biszkoptów!!! Ilość jest w gramach nie w dekagramach.
    Któregoś roku pomyliłam i stąd ta dopisana uwaga. :-)
    2. Zamiast orzechów robiłam z mielonymi migdałami – też bardzo dobry.

    Przepis stąd: agusiah.blogspot.com/2007/04/mazurki-lekkie-jak-chmurki.html

  • 28.03.17, 17:54
    Fajny przepis. Ja bym podpiekła wcześniej orzechy - to zdwaja aromat.

    --
    Socjologia kobiety a sprawa Jaxy.
  • 28.03.17, 19:54
    Bene stokrotne dzięki :))
  • 31.03.17, 21:48
    poczytalam przepisy, wielkce ciekawe i "dostojne: :) = 12 zoltek na babe...

    znalazlm wsrod nich przepis na mazurek kasztanowy "inaczej" pomijajac " buleczke" do wysypania formy, jest bardzo interesujacy, bez glutenu i mleka, choc bardzo pracoclonny

    ciekawa jestem, czy ktokolwiek go przygotowywal?

    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie
  • 03.04.17, 07:52
    Mam przepis na babkę (robię ją raz w roku, na Wielkanoc właśnie), do której zużywam 15 żółtek :)
  • 27.03.17, 16:45
    poproszę przepis na tę chrzanówkę:)

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • 27.03.17, 20:43
    Przepis jest z niczego, czyli z mojej głowy.
    Wywar taki, jak na żurek (włoszczyzna, liście bobkowe, ziele angielskie, czosnek, biała kiełbasa - w wersji wege/odchud bez kiełbasy), zakwaszony maślanką (dużo) i dosmaczony uczciwym chrzanem. Plus koperek albo majeranek (raczej nie oba na raz). Zupa cienka i odświeżająca, bardzo wiosenna.

    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • 30.03.17, 11:30
    no nie tak z niczego:)
    dzięki,smakowity musi być,spróbuję:)

    --
    "Przedkładaj wiele małych przyjemności nad niewiele wielkich"
  • Gość: miki202 IP: *.dynamic.chello.pl 29.03.17, 17:28
    A może jakiś, zupełnie odjazdowy, pomysł na jajeczko?
  • 29.03.17, 18:59
    Jajeczko faszerowane? Usmażonymi grzybkami z natką pietruszki, łososiem wędzonym, bryndzą utartą z masłem, szynką, albo faszerowane w skorupkach i smażone.
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 31.03.17, 00:09
    były na weselu mojej babci w 1924.
  • 31.03.17, 21:49
    wciaz pamietasz? :)

    devilled eggs, ciagle zywe i popularne


    --
    co bylo to bylo
    co moze byc jest
    a bedzie to co bedzie

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.