Dodaj do ulubionych

czy nie za dużo tego budyniu w tym serniku

IP: *.dynamic.chello.pl 04.04.17, 19:47
-1 kg sera
-3/4 szkl oliwy z oliwek
-3 budynie śmietankowe po 40g bez cukru
-1 1/2 szkl mleka
-1 cukier waniliowy
-6 żółtek
-piana z białek ubita na sztywno
Edytor zaawansowany
  • 04.04.17, 19:50
    W moim przepisie na 1 kg sera są 2 budynie po 40g. Ja daję 80g mąki ziemniaczanej, bo nie lubię budyniowego smaku w serniku. Sam budyń uwielbiam :)
  • 04.04.17, 21:54
    Ja daję jeden sernix lub zamiennie dwa budynie i wystarcza.
  • 04.04.17, 22:23
    Pytanie powinno brzmieć, czy nie za dużo oliwy z oliwek. Ale co kto lubi.
  • 05.04.17, 04:46
    Ojej, no właśnie, po co ta oliwa? Pewnie większa ilość skrobi ma wiązać to, co rozrzedza oliwa. Mnie by to nie smakowało, oliwę czułam nawet w muffinach z gorzka czekolada (gdzie jeszcze jakos sie komponowała), a co dopiero w serowo-budyniowej masie.
  • 05.04.17, 08:12
    Nie nie za dużo, piekę taki sernik na kruchym spodzie tyle, że z olejem nie z oliwą i jest ok.
  • 10.04.17, 15:57
    Olej 'domyślny' zazwyczaj jest rafinowany i jako taki smakowo neutralny. Oliwa z oliwek 'domyśnie' jest z pierwszego tłoczenia i nierafinowana, o bardzo charakterystycznym, zdecydowanym smaku i zapachu, średniawo komponującymi się z nabiałem i słodyczami. Pytanie brzmieć powinno, czemu miałoby służyć dotuczenie masy serowej roślinnym olejem, skoro 1000krotnie lepiej w tej sytuacji spisze się inny wysokotłuszczowy produkt mleczny: tłusta śmietanka albo masło? Jeśli wynika to z ograniczeń ekonomicznych to ok, chociaż nie wiem, czy i jak tańsza jest oliwa z oliwek od masła. Jeśli natomiast stoi za tym 'prozdrowotne' zmienianie składników....
  • 10.04.17, 20:28
    Przepisy na serniki z mlekiem i olejem pochodzą z cukierni. Po taniości, po prostu. Nieszczęsna oliwa to pewnie twórcza ingerencja osoby, w której ręce dostała się receptura, która miała żadne pojęcie o kuchni, a chciała z przepisu zrobić coś ą-ę.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • 10.04.17, 21:58
    bene_gesserit napisała:

    > Przepisy na serniki z mlekiem i olejem pochodzą z cukierni. Po taniości, po pro
    > stu.

    Chyba nie o cenę chodzi, olej poprawia strukturę wypieku, zwiększa kruchość, a w ucieranych wraz z sodą pozwala na zachowanie większej wewnętrznej wilgoci ciasta.
  • 11.04.17, 22:57
    W ciastach ucieranych - owszem, co zresztą ma swoją cenę, czyli bardziej kruszący się miąższ. W serniku olej zastępuje droższy tłuszcz - dodatkowego wrażenia wilgoci sernikowi nie potrzeba.

    --
    Moja mama ma Nobla z fizyki, mój tata pracuje w przedszkolu.
  • Gość: jak zwykle ja IP: *.dynamic.chello.pl 05.04.17, 06:21
    ok dzięki czyli przepis do wywalenia, szukam nowego
  • 05.04.17, 19:37
    Hej - tu sobie zajrzyj, imo ten przepis ma sens:
    ugotuj.to/przepisy_kulinarne/7,124068,21368244,sernik-z-beza-czyli-sprawdzony-przepis-na-puszysta-lagodnosc.html

    Tylko:
    serek oczywiście jakiś normalny tłusty, dobrej jakości mielony
    ja bym to podkręciła rodzynkami (sernik bez rodzynków jest bez sensu)
    i skórką cytrynową/pomarańczową,
    oraz użyłabym normalnego cukru waniliowego, nie wanilinowego
    noi do bezy dodałabym czubatą łyżeczkę mąki ziemniaczanej

    Generalnie rozumiem twoje poszukiwania Sernika Idealnego. Dawno temu też szukałam św Graala serników. Odnalazłam, czego i tobie życzę :)

    --
    cute but psycho. things even out

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.