Dodaj do ulubionych

Tort bezowy

04.10.04, 12:58
Proszęo przepis na tort bezowy.
Czekam na Wasze propozycje.

aga
--
"W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania
i na cale życie"
Edytor zaawansowany
  • wiola22 04.10.04, 14:21
    Dolanczam sie do prośby, od jakiegos czasu tez mam ochotę na cos takiego.
    Pozdrawiam
  • Gość: grigio IP: *.prz.rzeszow.pl 04.10.04, 15:12
    Kupuję opakowanie krążków bezowych, przekładam je bitą śmietaną (lekko
    posłodzoną) utrwaloną niewielką ilością żelatyny. Do śmietany dodaję też wiśnie
    ze słoika. Są to drylowane wiśnie, zasypane cukrem i zapasteryzowane. Z
    wisienkami nie jest takie mdłe. I do lodówki na 2 godzinki. A potem dobrze jest
    przed podaniem polać każdy kawałek odrobiną sosu czekoladowego. Pycha... a do
    tego pyszna kawusia
  • Gość: gość: wir IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.04, 15:45
    Podaję na razie dwa przepisy. Jeden bardzo stary a drugi z internetu.
    'tajemnica' cukierników jest wkładanie ciasta do zimnego piekarnika
    TORT BEZOWY- GUMOWSKIEJ
    ciasto
    1,5 szklanki mąki, 1 szklanka cukru, 1 płaska łyżeczka soli, 2/3 kostki masła, 2
    łyżki kakao, 1 łyżeczka sody, 2 jajka, 1 szklanka jogurtu, aromat waniliowy.
    Wlewamy do małej tortownicy. Pieczemy 1 godz. Po upieczeniu przykrywamy zimną
    tortownicą. Posmarować kremem następnego dnia.
    Krem
    2 białka, 2,5 łyżki wody, 2/3 szklanki cukru, 3 krople aromatu.
    Ubijamy tylko trochę a później na parze. Przekroić na pół, posmarować kremem.
    Wierzch również posmarować kremem, posypać orzechami i wiórkami kokosowymi.

    BIAŁA WIEŻA CZYLI TORT BEZOWY

    KRĄŻKI BEZOWE: 12 białek, 2 szklanki cukru pudru (40 dag)
    KREM:1 l śmietanki kremowej, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy (5 dag)
    KRĄŻKI BEZOWE: z mocno schłodzonych białek ubić pianę. Dodawać po trochę cukru
    pudru, podzieliwszy go na cztery części, bo źle od razu wszystko wsypać, ciągle
    ubijać, aż znowu zrobi się sztywne, lecz nie za długo, bo piana sztywność straci.
    Na papierze do pieczenia wyrysować 4 krążki o różnej średnicy, ale takie by po
    złożeniu utworzyły piramidę. Papier rozłożyć na blachach. Rozsmarować ubitą
    pianę na wyrysowanych krążkach. Z części piany przy pomocy szprycki z
    gwieździstą końcówką zrobić małe ozdobne beziki (6 - 8 sztuk), ułożyć na
    papierze razem z krążkami. Piekarnik nagrzać do 120 stopni C i wstawić blachy.
    Piec nie może być za gorący, bezy muszą się suszyć 6 - 8 godzin, za wcześnie
    wyjęte opadną i będą miękkie w środku.
    Śmietankę kremową ubić z cukrem na sztywno. Największy krążek położyć na
    półmisku, posmarować bitą śmietaną, przykryć drugim mniejszym i tak dalej, aż
    wszystkie cztery będą przełożone. Wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i
    bezikami. Odstawić w zimne miejsce, na co najmniej 1 godzinę przed podaniem.
    Przy okazji skopiowałam jak piec ciasta- niechcący,ale sądzę, że się przyda.
    Jak będzie mało to mam jeszcze, ale muszę wyszukać a w tej chwili to już nie mam
    czasu. Dopiero wieczorem.
  • Gość: limba IP: *.mos.gov.pl 04.10.04, 16:53
    Ja do tortu bezowego stosuję krem maślany o smaku kawowym.
    Wbrew pozorom, tort w tym wydaniu nie jest mdły - radzę spróbować. Oczywiście,
    jest to propozycja bardzo kaloryczna, ale przecież od czasu do czasu można
    poszaleć.

    Krem:
    25 dag masła Extra
    4 czubate łyżki cukru
    3 jajka
    2 – 3 łyżki dobrej, aromatycznej, drobno mielonej kawy
    2 łyżki spirytusu

    Masło przygotować dzień wcześniej, tzn. tyle musi przebywać w temperaturze
    pokojowej -musi być miękkie, aby dało się dobrze utrzeć.
    Jajka z cukrem ubijać nad parą ok.30 min [mniej-więcej tyle czasu wymaga
    rozpuszczenie cukru i powstanie gładkiej, puszystej i gęstej masy.
    Jeśli ktoś lubi bardziej intensywny aromat kawy, można do masy jajecznej dodać
    pod koniec ubijania 3 –4 łyżki bardzo mocnego naparu z kawy.
    Masa jajeczna musi przestygnąć, a w tym czasie trzeba utrzeć masło na krem.
    Dodawać po 1 łyżce masę jajeczną, na końcu dodać kawę i spirytus.
    Ta porcja wystarcza do przełożenia dwóch krążków o średnicy ok.28 cm.
    Wierzch tortu też posmarować cienką warstwą kremu i posypać na nim solidną
    warstwę posiekanych orzechów. Mnie smakują arachidowe – są bardzo aromatyczne.
    Ale oryginalny przepis przewiduje orzechy włoskie - są bardziej miękkie i
    delikatniejsze - a też są aromatyczne - można je odrobinę przyrumienić na
    suchej [tzn. bez dodatku tłuszczu] patelni.

    Najlepszy jest torcik z domowej bezy – lekko przyrumienionej.
    Moje proporcje na bezę: na 1 białko – 2 łyżki cukru, czyli na torcik potrzeba
    ok. 1 szkl. białek i 2 szkl. cukru.
    Białka ubić na sztywno, dodawać po 1 łyżce cukier i ubijać, aż się całkowicie
    rozpuści.
    Suszyć krążki w lekko uchylonym piekarniku [szparka u góry nie więcej niż 1
    cm] - ok. 2,5 –3 godz. Temperatura powinna być jak najniższa – dotyczy to
    piekarników gazowych [pamiętam, że problemem jest ustawienie w nich takiej
    niskiej temperatury]. W piekarniku elektrycznym - ok. 80 – 90 stopni C.


  • jagasz 05.10.04, 12:29
    Dziewczynuy ogromnie dziekuję!!!
    Jesteście kochane!!!!
    aga
    --
    "W każdym istnieniu dziecka wpisane jest życie dwojga ludzi, nie do wymazania i
    na cale życie"

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka