Dodaj do ulubionych

cykoria liściasta - o, fuj, gorzkie

20.04.17, 15:12
Kupiłam cykorię, ale nie tę przypominająca miniaturową kapustę pekińską, tylko takie zielsko:
media-cache-ak0.pinimg.com/736x/c0/c3/aa/c0c3aa9983d935198be50e836818f29e.jpg
Dziabnęłam kawałek i jest to masakrycznie gorzkie. Da się z tego przyrządzić coś zjadliwego, pozbyć tej goryczy lub chociaż zmniejszyć do akceptowalnego dla mnie poziomu cykorii głowiastej?

PS. Czuję się jak na pastwisku, bo w menu na najbliższe dni występuje także portulaka i czosnek niedźwiedzi.

--
Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
Edytor zaawansowany
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 20.04.17, 15:32
    ale nie za długo, bo wszystko z niej wypłuczesz, jeżeli w ogóle coś tam w niej jest ;)
  • 20.04.17, 17:48
    Dla jednego za gorzka, dla innego w sam raz. Kwestia gustu i smaku.
  • 20.04.17, 19:03
    zamorsky napisał:

    > Dla jednego za gorzka, dla innego w sam raz. Kwestia gustu i smaku.

    Wątpię, ona paszczę wykręca. To nie jest "goryczka", tylko gorycz jak jasna cholera.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.
  • 20.04.17, 21:16
    totez ja bym po prostu zutylizowala zamiast sie katowac.
    niemiecki gugiel mowi ze mozna sprobowac pomoczyc schnittzichorie w zimnej wodzie. ale nie za dlugo.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 21.04.17, 18:51
    ;)
    Wyczytałem też, że Niemcy oszukują i sprzedają Löwenzahn jako liściastą cykorię.
  • 22.04.17, 12:51
    toż Loewenzahn znają wszyscy, jak mozna sie nabrać?
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 23.04.17, 11:01
    liście są podobne
  • 24.04.17, 11:28
    To wygląda jak cykoria pastewna, którą uprawiam dla gęsi.

    Młode liście mniszka/mlecza jadam chętnie w sałatce, ale ta cykoria nie przejdzie.
  • 24.04.17, 19:03
    Obgotuj chwile w osolonym wrzatku.
    Cykorii o takich lisciach nie znam, ale z innymi gprzkimi tak postepuje.
    Pozniej albo he podsmazysz na oliwie z czosnkiem i chili, albo skropisz oliwa i cytryna z dodatkiem posiekanego czosnku i zjesz na zimno.

    --
    kuchnia pod wulkanem
    kuchnia pod wulkanem

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.