Dodaj do ulubionych

Proste ale efektowne ciasto/tarta - szukam

03.05.17, 01:34
Chcę upiec coś wyjątkowego acz, z braku czasu, niezbyt pracochłonnego (będę mieć czas tylko w piątek i w sobotę wieczorem, wolałabym w sobotę mieć jak najwięcej przygotowań za sobą) na przyjęcie pokomunijne zaprzyjaźnionej dziewuszki. Myślałam o tarcie "bukiet róż" ale może macie równie urocze i niebyt skomplikowane propozycje? Ograniczenie to wyłącznie czas, będę wdzięczna za pomysły.
:-)

--
Chaotyczna neutralna.
Edytor zaawansowany
  • 03.05.17, 08:25
    Do komunii pasuje mi beza, można zrobić z wyprzedzeniem, w sobotę przełożyć kremem i owocami. Moim hitem robiącym wrażenie na towarzystwie jest przepis na lemon bars ze strony joy of baking pieczony w formie tarty. Ewentualnie biszkopt z kremem i owocami lub krucha tarta z nadzieniem różanym (masa serowa z woda różana, zabarwiona na różowo, ewent na warstwie konfitury różanej). Wszystko bedzie pięknie wyglądać, jeśli fajnie sie to udekoruje, np. kwiatami jadalnymi czy wstążką wokół patery.
  • 03.05.17, 08:43
    Blondie z orzechami włoskimi, bajaderka z polewą czekoladową.
  • 03.05.17, 10:25
    zalezy komu chcesz zrobic frajde. dziecku. czy osobom doroslym na tym przyjeciu.
    i jak pogoda.
    bo jesli pogoda dopisze i dziecko ma sie cieszyc. i jeszcze jesli jest miejsce w zamrazarce twojej i tam gdzie idziesz, to czyms a la tarta/tort lodowy uszczesliwisz dziecko nibotycznie.

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 03.05.17, 10:41
    balanga po imprezie w kościele czy po prostu poprawiny następne dnia?
  • 03.05.17, 13:56
    Ta tarta, o której piszesz, jest imo mocno paracochłonna i niespecjalnie smaczna. A jabłka o tej porze mogą się upiec tak, że będzie wyglądać jak bukiet dwutygodniowych róż. Nie robiłabym zdecydowanie.

    Poszłabym w coś, co ucieszy dziecko. Np ciastko kruche rozmiaru stanrdardowego ciasta ze smartiesami - zrobiłam coś takiego dla któregoś z rodzinnych dzieci i było wniebowzięte. Albo czekoladowa tarta z solonym karmelem, na to lekko ubity ganache z pieczonymi orzechami laskowymi, na górę połówki i całe maltisersy.

    Albo różowa tarta z malinowym curdem (maliny z mrożonki), na górę maliny albo borówki amerykańskie (do dekoracji wystarczy opakowanie 125-gramowe). Na wydaniu można komunijnie dostroić malutkimi bezikami albo okruchami bez (kupnych). Tu przepis (zrobiłabym na kakaowym kruchym, wygląd zyskałby na elegancji, smak - na wyrafinowaniu): tutti-dolci.com/2013/05/raspberry-curd-tart/

    Albo coś takiego (może być z puszkowych brzoskwiń, zamiast mango, krem dowolny) :
    www.bakerita.com/wp-content/uploads/2014/05/IMG_2138.jpg


    --
    śpiewali kiepsko, ale bronili swego prawa do fałszowania
  • Gość: x IP: *.hsi06.unitymediagroup.de 03.05.17, 20:42
    dzieci z dziećmi za granicą.
    Inne podniebienie, inne smaki ;)
  • 03.05.17, 15:15
    Coś wyjątkowego, ale nie pracochłonnego i niezbyt skomplikowanego ? Brzmi trochę jak opis mężczyzny idealnego: powinien być wysoki, ale nie wywyższający się, dowcipny i poważny oraz stanowczy i posłuszny.
  • 03.05.17, 15:22
    Brzmi jak mój mąż - no, ok, posłuszy być nie musi, to partner przecież :-)
    Dziękuję Paniom, postaram się nie zmarnować Waszych rad.
    :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 03.05.17, 18:50
    Najważniejszy jest kompromis, byle nie zgniły. ;)

    Jeśli nadal chcesz coś z jabłkami, ale o wiele mniej pracochłonnego i nerwowego od krojenia i zawijania cienkich plastrów z owoców, które mogą się podczas wypieku paskudnie odkształcić, o czym już Bene wspomniała, to czemu nie zrobić paja ze zdobnymi motywami na wierzchu z kruchego ciasta? Róże i listki z ciasta lepi się o wiele łatwiej niż z surowego miąższu owoców.

    Tu masz mój wątek z jabłkowymi wypiekami:

    fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,163220911,163220911.html

    Do tego miriady najprzeróżniejszych, nietrudnych i cieszących oko kombinacji tart, ciast i ciastek, jeśli tylko umie się rozłożyć proces ich przygotowania na części składowe:

    1. Baza ciastowa (kruche, półkruche, francuskie, drożdżowe, parzone...)
    2. Wypełnienie:
    a) podkładka (krem ciastkarski, bita śmietana, krem Chantilly (czyli bita śmietana + ciastkarski), ganasz, dulce de leche, franżypan i masy orzechowe, inne masy jajeczne i jajeczno-mleczne (custard, curd, masa serowa, kremy maślane)...
    b) zwieńczenie: owoce, orzechy, posypka, polewa...

    Przy takim podejściu do sprawy przygotowanie ciacha podzielić można na optymalizujące wysiłek etapy.
  • 03.05.17, 18:54
    Bardzo dziękuję, lecę Cię czytać (i oglądać) :-)

    --
    Chaotyczna neutralna.
  • 04.05.17, 14:02
    To jest mój bazowy przepis na szybko:
    www.kwestiasmaku.com/desery/tarty/tarta_z_truskawkami/przepis.html

    Niestety zwykle ciasto mi wychodzi ciut za twarde i jeszcze eksperymentuję z długością pieczenia i jajkiem, ale sam krem jest genialny. Do tej pory wypróbowałam już to w wersji z przepisu, z lemon curdem i z jagodami. Planuję jeszcze mango curd zrobić. Proste, szybkie, dobre i wygląda super.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 04.05.17, 15:04
    Wywal z przepisu całe jajko i zastąp je dwoma żółtkami - będzie kruche. Imo przepis zgapiony albo mocno zainspirowany kuchnią anglosaską, tam często dodają do kruchego białko - i kruche wtedy nie jest kruche, tylko twardo-kruche.

    --
    cute but psycho. things even out
  • 04.05.17, 16:43
    Ja bym jeszcze zamiast cukru pudru dał kryształ drobnoziarnisty.
  • 04.05.17, 18:39
    A tak. To robię od początku. Nawet zwykły cukier, a nie drobny. Lubię czasem czuć kryształki w cieście. Jak góra miała być bardziej kwaskowa (lemon curd) to dałam też ciut więcej cukru do mascapone. Generalnie można z tym trochę poeksperymentować, ale baza pod owocowe musy, owoce i podobne kremidła jest super. Spód i krem, to 30 min roboty + czekanie aż wszystko ostygnie.

    --
    Jak masz ochotę, to masz ochotę. Z ochotą się nie dyskutuje.
  • 04.05.17, 20:32
    Widziałam na jednym przyjęciu prosty tort (biszkopt, bita śmietana), z którego zrobiono efektownego motyla. Okrągły tort przekrojony na pół, połówki obrócone okrągłymi częściami do siebie, wyguglaj w grafice hasło "tort motyl", dużo pomysłów.
    Ten, który widziałam był biały, tułów motyla stanowiła princessa w białej czekoladzie, dwa lizaki kulki - czułki, lentilki jako kropeczki na skrzydełkach. Myślę, że to niekoniecznie musi być tort, dowolne okrągłe ciasto też by się dało podobnie przyozdobić.

    --
    Demokracja - system, który pozwala ci wybrać, kto będzie tobą pomiatał.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.