Dodaj do ulubionych

Przepis na Sohan poszukiwany

09.05.17, 18:43
Macie dobry, sprawdzony przepis na te irańskie ciasteczka z pistacjami? Bo nie wiem ile i czy dodawać mąki oraz jakiej...
Edytor zaawansowany
  • 09.05.17, 19:26
    jak patrze na przepisy podane przez persow mieszkajacych w niemczech, to to sa bardziej "ciasteczka" niz ciasteczka robione z czegos w rodzaju karmelu ze skrobia kukurydziana (mozna spokojne zastapic maka ziemniaczana) i klarowanym maslem.
    o cos takiego ci chodzi?

    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 10.05.17, 07:44
    ania_m66 napisała:

    > jak patrze na przepisy podane przez persow mieszkajacych w niemczech, to to sa
    > bardziej "ciasteczka" niz ciasteczka

    Nie widzę różnicy między "ciasteczkami" a ciasteczkami. Pewnie o to. Cukierki to nie są :)
  • 09.05.17, 19:27
    www.ahueats.com/2016/06/sohan-e-qom-persian-saffron-brittle.html
  • 10.05.17, 07:42
    O dzięki wielkie Krysiu!
  • 10.05.17, 10:48
    aqua48 napisała:

    > O dzięki wielkie Krysiu!

    jet to pierwszy, ktory wypluwa gugiel btw :)



    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 10.05.17, 12:17
    ania_m66 napisała:

    > jet to pierwszy, ktory wypluwa gugiel btw :)

    Nie mam zwyczaju szukać na angielskojęzycznych stronach, szukałam na polskich i francuskich. I w jednych przepisach ta mąka była, w innych nie.

  • 10.05.17, 13:57
    Korzystać z internetu z pominięciem anglojęzycznych stron, to jakby w ogóle nie korzystać z internetu. ;) Szczególnie jeśli chodzi o kulinarne strony, z których to anglojęzyczne właśnie nadają ton, zarówno niezrównaną ilością dostępnego materiału, jak i jego merytoryczną zawartością. Zupełnie jak ze współczesną medycyną - dopóki nie opublikujesz czegoś po angielsku, to świat o tym nie usłyszy.

    Poza tym najliczebniejsza perska diaspora przebywająca w kraju z europejskojęzycznym to ta mieszkająca w Ameryce. Jest zatem bardzo duża szansa na znalezienie autentycznych perskich receptur po angielsku (a opublikowanych przez urodzonych w Iranie Persów, lub ich potomstwa w pierwszym pokoleniu), zamiast nie do końca dbale przełożonych polskich adaptacji.

    Można też poszukać przepisów po persku i wrzucić w Google Translatora. Przy odrobinie wysiłku da się odszyfrować recepturę na tyle, żeby wykonać te ciastka. Irańska Wiki podaje, że w skład wchodzi mąka pszenna oczyszczona oraz otręby.

    Tu masz dwa artykuły po persku na temat tych ciastek i jak odróżnić tradycyjne 'autentyki' od masowych 'podróbek':

    www.farsnews.com/newstext.php?nn=13920102000022
    www.persianpersia.com/health/hdetails.php?articleid=9491&parentid=65&catid=91
  • 10.05.17, 14:29
    krysia20000 napisał(a):

    > Korzystać z internetu z pominięciem anglojęzycznych stron, to jakby w ogóle nie
    > korzystać z internetu. ;)

    Być może. Mnie dotąd polsko i francuskojęzyczne wystarczały. Na wszelkie nadawanie tonu jestem jakoś głuchawa :) no, nie rusza mnie to.

    > Poza tym najliczebniejsza perska diaspora to ta mieszkająca w Ameryce.

    Zainspirowały mnie pyszne ciasteczka przywiezione z Iranu, a skład wydawał się składać z kilku tylko produktów łatwo dostępnych w Polsce. Zamąciły mi w głowie przepisy z mąką, mąką z otrębami, zamiennikami mąki i w ogóle bez niej.
    Przepisów w języku farsi raczej nie będę zgłębiać, nie interesuje mnie też specjalnie które ciasteczka są bliższe oryginału, a które dalsze, (wiem też że można dodać wody różanej i kardamonu i jest to opcjonalne, szafran natomiast obowiązkowy) nawet nie wiem czy próbowałam masowych podróbek czy nie. Oglądnęłam natomiast film z komentarzem po którym poczułam się jak na perskim rynku, jak je zrobić :) Dziękuję serdecznie za porady i rozszerzenie tematu. W najbliższym czasie zabiorę się do roboty czego wszystkim życzę bo pyszne to jest, a proste.

  • 10.05.17, 16:13
    Przepis z blogu, do którego mam zaufanie:
    turmericsaffron.blogspot.com/search?q=Sohan




    --
    Mamrotek wydawniczy
  • 11.05.17, 08:35
    nobullshit napisała:

    > Przepis z blogu, do którego mam zaufanie:
    > turmericsaffron.blogspot.com/search?q=Sohan

    Dzięki - tu bez mąki i już wiem czym się różnią obie wersje - te bez niej są bardziej karmelkowe, a z mąką bardziej ciasteczkowe, nieprzezroczyste, o jakie mi chodziło..
  • 11.05.17, 13:23
    jesli chcesz z maka (ktora tradycyjnie jest w tym przepisie bardziej "ciasteczkowym"), uzyj skrobii kukurydzianej, albo ziemniaczanej - jako zamiennika)
    aqua48 napisała:

    > nobullshit napisała:
    >
    > > Przepis z blogu, do którego mam zaufanie:
    > > turmericsaffron.blogspot.com/search?q=Sohan
    >
    > Dzięki - tu bez mąki i już wiem czym się różnią obie wersje - te bez niej są b
    > ardziej karmelkowe, a z mąką bardziej ciasteczkowe, nieprzezroczyste, o jakie m
    > i chodziło..




    --
    ekspert d.s. zamachow panstwa islamskiego i uchodzcow
  • 11.05.17, 11:11
    Aquo, jak już zrobisz, wrzuć proszę przepis. Z uwagami własnymi. Ja jestem niemieckojęzyczna, z angielskim mi dużo trudniej
  • 11.05.17, 12:27
    genny1 napisała:

    > Aquo, jak już zrobisz, wrzuć proszę przepis. Z uwagami własnymi. Ja jestem niem
    > ieckojęzyczna, z angielskim mi dużo trudniej

    Ok. Najpierw muszę się uporać z puszeczką autentyku ;)

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.